Белият дом увери: САЩ нямат намерение да ескалират конфликта в Украйна

Не дават с техни оръжия да се удрят цели в Русия
29 май 2024 06:58, Александър Попов
119
Белият дом увери: САЩ нямат намерение да ескалират конфликта в Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Белият дом уверява, че администрацията на САЩ не се стреми към ескалация на конфликта в Украйна под каквато и да е форма, предаде ТАСС.

На редовния брифинг за журналисти говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер беше помолена да коментира изказването на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който предложи съюзниците от алианса да преразгледат въпроса дали Украйна трябва да може да нанася удари със западно оръжие по военни обекти, разположени на международно признатата руска територия.

Още по темата
"Много сме благодарни на нашите съюзници от НАТО, повече от 50 държави, които успяха да се обединят и да подкрепят Украйна в борбата ѝ за собствената й суверенна територия. Просто не разполагам с нищо извън това. Честно казано, не искаме тази ситуация в Украйна да ескалира под каквато и да е форма", отговори Жан-Пиер.

Според нея високопоставени служители от администрацията на Вашингтон "ясно са заявили американската позиция относно използването на военна помощ“, предоставена на Киев.

Изпълнителната власт на САЩ, продължи говорителката на Белия дом, смята за важно одобряването от Конгреса през април на допълнителни бюджетни кредити за помощ на Украйна, за да може Киев "да продължи да защитава своята демокрация“. "Искаме това да продължи“, добави говорителката на Белия дом.

"Смятаме, че Украйна трябва да разполага с всичко необходимо за самозащита. Това е нашата позиция".

Белият дом отхвърли молбите на украинския президент Володимир Зеленски за прекратяване на ограниченията за Киев да използва оръжия, доставени от САЩ, за нанасяне на удари по руска територия.

„На този етап няма промяна в нашата политика. Ние не насърчаваме и не позволяваме използването на оръжия, доставяни от САЩ, за нанасяне на удари на територията на Русия", заяви на брифинг говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, цитиран от Ен Би Си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: САЩВойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
12
 
! Отговори
Татул преди 1 месец
Само едно ще кажа. Бах'ти лицемерите!
50
4
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Крайно време е господин Байдън да каже истината за НАТО.В тази организация има ред държави,които се възползуват от членството си за да получат достъп до военни съоръжения, оръжия ,ракети,самолети...които поръчково закупуват за онези,които са врагове на логиката на НАТО.НАТО се е превърнала в далавераджийница. Чрез Северна Македония и Вучич може да има западно оръжие. Белият дом трябва да се разграничи от ЕС,защото ЕС е виновен за пропастта между САЩ и Европа .Нужно е Расово обединение.
49
16
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
Не бе! САЩ ще"охлабят"захапката,да не страда ментално увредената мечка! Защо да страда мецана от физически язви,след като душата я боли нечовешки,боли я,неможе място да си намери,понеже славянска,братска и най-близка от близките 40 милионна Украйна направи своя кървав,но категоричен избор,нейното общество избра САЩ и Запада! Запада уважаваме,и се прекланяме пред смелия украйнски избор,и ще покажем и на марсиянците,че ценим свойте приятели,и техния избор! Слава на Геройте!
48
18
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Вчера написах един коментар,чиято логика предвиди изразеното от Белия дом. И ще потвърдя убеждението си,че България се нуждае от персонализирани военни отношения само със САЩ и Израел. НАТО няма бъдеще . Русия пък се доказа като некадърна да прави политика. Дори и сега,когато САЩ й намига. А можеха да се договорят с Белият дом за Украина,имайки се предвид,че Зеленски вече съвсем заприлича на терорист . Шанс за България е да предложи земята ни за официална антитерористична база на Израел.
47
6
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 месец
До Банкеръ 62 Мъртвец не може да се съживи .Блясък в очите на Путин и твоите.
46
0
 
6
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
Абсурд! Кога и къде въобще са го правили?
45
3
 
18
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 месец
Путин полека,лека ще си върне отстъпеното от Горбачов и Елцин.СССР се предаде сам не защото е отстъпвал във военно отношение.Просто кръга около Горбачов е искал да заграби активите.Преговрите с Русия ще са тегави,защото те вече са започнали с шамарите.Няма да е забавно да осъмнем и полигона Ново село да е изравнен.Хора не държали оръжие говорят за война а спрете се.
44
1
 
13
 
! Отговори
Сега преди 1 месец
Столтенберг и Блинкун да си подават оставките за разпространение на дезинформация, реч на омраза и злоупотреба със служебното положение.
43
2
 
15
 
! Отговори
Никой преди 1 месец
Кой пък вярва на сащ?!
42
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като няма намерение защо Блинкен дойде чак тук и от София се пробва нас да натопи?То е ясно,че ако стане нещо ние ще го отнесем,а тея ще са далече зад океана.Въобще за никакви "орбити на влияние" не става на въпрос и в коя да сме ние....тея си ни гласят за пушечно месо,а ние войни не искаме!
41
7
 
4
 
! Отговори
ЛГБТ активист преди 1 месец
Стига ве аз искам САЩ да нападнат Русия и да победят за един ден и всички "петли" да пеем дружно хванати за ръчички.
40
13
 
1
 
! Отговори
Безпартиино сираче . преди 1 месец
САЩ нямат намерение , но Путин има . Всички са-тр-апи започвали война ,са свършвали по един и същ начин. Няма прошка.Историята помни.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Остави Москва - има тоокова мниго мюсюлмански държави за оправяне ....
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
лъжчи свтовни
37
22
 
4
 
! Отговори
Х преди 1 месец
русофилът е много забавно същество. Русия напада Украйна без повод - САЩ са виновни! :D
36
1
 
33
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Но не е казал че няма да ескалират конфликта от името на Европа. Европейците в несвяст оня ден гласуваха на срещата в НАТО да се даде право на укр да стреля по Русия, вкл и Бг е гласувала За. САЩ пък вчера казаха че не дават право на укр за това. И пак ше излезе ето ние не давахме Европа даваше. Сега с е оправяйте по между си. Ахаха и пак великата Европа ще е прецакана. Ама с такива неумни ръководители това е.
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те просто го стартираха и участват в него като основна страна.
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво е казал и какви ги вършат от поне 10 години в уссрайна са две коренно различни неща.
33
3
 
25
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 1 месец
ама разбира се, точно като миналата седмица, В ГАЗА НЯМА ГЕНОЦИД! и тези са ни партньори.... световния башибозук
32
4
 
24
 
! Отговори
да преди 1 месец
жалките евродж.ендъри сами си подписват смъртната присъда! удари вътре в руска територия, ще предизвикат хиперзвукови ракети към брюксел и париж!....русия е необятна територия, а европлъховете са натикани там като сардели в консерва....