Президентът разреши на 20 чешки войници да се бият в Украйна

Други 56 молби са били отхвърлени
26 фев 2024 12:24, Петър Бойчев
139
Президентът разреши на 20 чешки войници да се бият в Украйна
Снимка БГНЕС

20 чешки граждани получиха разрешение да се присъединят към въоръжените сили на Украйна. Чешкият лидер Петр Павел говори за това в една от местните телевизионни програми на 25 февруари, предава Укринформ.

Други 56 молби са били отхвърлени въз основа на препоръки от министерствата на отбраната и вътрешните работи, заяви той. Както съобщи Павел, причината за отхвърлянето на заявленията за прием "е несъответствието на кандидатите с поставените критерии“.

Чешкият президент разкритикува и недостатъчната материална помощ от западните страни за украинската армия през последните години, както и нивото на инвестициите им в собствените им отбранителни способности. Той заяви, че през последните две години Европейският съюз не е произвел нито един нов танк, а производството на крупнокалибрени боеприпаси в страните от европейската общност значително изостава от производството им в Руската федерация.

В тази връзка Павел заяви, че дългът на западните страни към Украйна се състои в това, че те не са успели да доставят достатъчно количество висококачествена техника и боеприпаси за успешно и бързо контранастъпление.

"Украинците започнаха контранастъпление на широк фронт, вместо например да разделят окупираната територия на северна и южна част, като по този начин усложниха снабдяването на армията“, отбеляза чешкият президент. В същото време Павел смята, че "конфликтът в Украйна няма да приключи бързо, тъй като нито Русия, нито Украйна са в състояние да постигнат целите си“.

Взаимната умора от конфликта вероятно ще доведе до преговори, смята Петр Павел, като подчерта, че не се страхува от възможността украинският конфликт да се разпространи в страните-членки на НАТО. "В момента Русия е толкова отслабена от конфликта в Украйна, че няма да рискува конфликт със страните от НАТО. Това обаче не може да се изключи в бъдеще, особено ако Русия постигне значителен успех в Украйна“, заяви чешкият лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
1
 
! Отговори
Ъхъ преди 4 месеца
Чакам след няколко дена да прочета, че руснаците са извършили военно престъпление защото са направили чешка салата.
128
1
 
2
 
! Отговори
Браво бе! преди 4 месеца
Цитат "В тази връзка Павел заяви, че дългът на западните страни към Украйна се състои в това, че те не са успели да доставят достатъчно количество висококачествена техника и боеприпаси за успешно и бързо контранастъпление" Значи чехите вменяват дълг на западните страни към Окрайна. Е така глупост скоро не беше побликувана. Сега ако се окаже че Чехия е западна страна - това че е върха на сладоледа.
127
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
20 кофчеха
126
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
днес 20 чеха, утре 20 чувала, ако имат късмет изобщо да ги събират
125
1
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 4 месеца
Като някакви лукави дяволи САЩ и ЕС приемат за по- добре да бъдат заколени и одрани украинците - а не западняците! По- добре да съм АЗ - отколкото Ти. В Украйна са по- не важни човешки същества - да ги убиват ТЯХ, а не НАС! Това са истинските евро-атлантически ценности! Фашисти...
124
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Киев, Харков и Одеса се прибират при своите.
123
2
 
3
 
! Отговори
От нас преди 4 месеца
колко амшалака имат мерак? бегом след чехлите
122
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Та нали живота е един, няма втори, заслужава ли си да умреш за каквото и да е било. ----///---- Тоест, предпочиташ да живееш като руски роб?
121
11
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Това е Президент. А нашето Радев е герой от филма "Банани с пижами".
120
3
 
5
 
! Отговори
айде преди 4 месеца
мераклиите има ли още 20.от БГ,нали викате слава украине зимайте пушките
119
2
 
3
 
! Отговори
3 Дена преди 4 месеца
им давам на тия и са ТОР
118
5
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 месеца
Помните ли как Полша започна ВСВ? И аз не помня, ама Путин така каза. Руска истина от руския мир.
117
1
 
7
 
! Отговори
Коко преди 4 месеца
Тези 20човека са някакви друсани зомбита, няма как човек с всичкия си да приеме доброволно и недоброволно да иде на сигурна смърт. Та нали живота е един, няма втори, заслужава ли си да умреш за каквото и да е било. За страната си няма да си мръдна и малкия пръст, какво остава за някаква друга. Болен е народа вече.
116
1
 
4
 
! Отговори
ууууууууууууууу преди 4 месеца
пфууууууууууу
115
1
 
9
 
! Отговори
Сталинист преди 4 месеца
Болни промити мозъци.... Да ходят да се лекуват в Бахмут.... Авдеевка е също прекрасно лечебно заведение.
114
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ние имаме едни 240 дето може да ги пратим там, а не да дремят в бившия партиен дом. Ако съберем директори, министри, прокурори и др. ще се събере добра бройка.
113
1
 
9
 
! Отговори
Че преди 4 месеца
Те ако искат него ли ще питат бе. Мали колко са зле жур_ налята.
112
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да пратим Кирчо, Асен и Денков на фронта, барабар с Шиши. Мисля, че те са така или иначе доброволци и българския народ ще се радва че отиват там.
111
3
 
6
 
! Отговори
Чий президент? преди 4 месеца
"Президентът разреши" и аз реших, че Румен Радев е разрешил и се опулих! Сайта, нали знаете, че тук е БЪЛГАРИЯ! Колкото и да ни продават управниците, тук НЕ е украйна и това заглавие е ... айде да се спра, защото ще ми избият чивийте, а посочения автор Петър Бойчев, не е тук, да си защити името "бойчев".
110
1
 
1
 
! Отговори
Разреши преди 4 месеца
Щом така му казват вече.....