Президентът разреши на 20 чешки войници да се бият в Украйна

Други 56 молби са били отхвърлени
26 фев 2024 12:24, Петър Бойчев
139
Президентът разреши на 20 чешки войници да се бият в Украйна
Снимка БГНЕС

20 чешки граждани получиха разрешение да се присъединят към въоръжените сили на Украйна. Чешкият лидер Петр Павел говори за това в една от местните телевизионни програми на 25 февруари, предава Укринформ.

Други 56 молби са били отхвърлени въз основа на препоръки от министерствата на отбраната и вътрешните работи, заяви той. Както съобщи Павел, причината за отхвърлянето на заявленията за прием "е несъответствието на кандидатите с поставените критерии“.

Чешкият президент разкритикува и недостатъчната материална помощ от западните страни за украинската армия през последните години, както и нивото на инвестициите им в собствените им отбранителни способности. Той заяви, че през последните две години Европейският съюз не е произвел нито един нов танк, а производството на крупнокалибрени боеприпаси в страните от европейската общност значително изостава от производството им в Руската федерация.

В тази връзка Павел заяви, че дългът на западните страни към Украйна се състои в това, че те не са успели да доставят достатъчно количество висококачествена техника и боеприпаси за успешно и бързо контранастъпление.

"Украинците започнаха контранастъпление на широк фронт, вместо например да разделят окупираната територия на северна и южна част, като по този начин усложниха снабдяването на армията“, отбеляза чешкият президент. В същото време Павел смята, че "конфликтът в Украйна няма да приключи бързо, тъй като нито Русия, нито Украйна са в състояние да постигнат целите си“.

Взаимната умора от конфликта вероятно ще доведе до преговори, смята Петр Павел, като подчерта, че не се страхува от възможността украинският конфликт да се разпространи в страните-членки на НАТО. "В момента Русия е толкова отслабена от конфликта в Украйна, че няма да рискува конфликт със страните от НАТО. Това обаче не може да се изключи в бъдеще, особено ако Русия постигне значителен успех в Украйна“, заяви чешкият лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
35
 
6
 
! Отговори
Браво на чехите! преди 6 месеца
Евала на чехите,които отиват да се бият! Истински мъже! Мразят руснаците и го показват с действия,не са като нашите тагаренковци! Къде се скри мишокът ПасЕ, плазмода Плев, лубриканти Киро и още двадесетина убедени ,,демократа"? Ами да дадат пример и на фронта в Украйна! Тогава ще им кажа браво,доказахте думите си с дела,евала! Ама не,делят си пачките,насъскват електората,а те пълнеят....
8
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То като сърбите, 20 калпака били готови да се бият за рашките, самите сърби ги спукаха от подигравки :)))
7
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ми чехи ако са като нашите които се бият в Украйна и да си показват мускулите ,и да нямаш грам мозък да,се биеш и умираш за чужда кауза да умират
6
2
 
32
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Е, поне ще ги познаем по 20- те некролога другия месец.
5
2
 
23
 
! Отговори
Поредният преди 6 месеца
чешки бузерант.
4
2
 
34
 
! Отговори
Ах тази преди 6 месеца
Отслабена Русия. От 1990 г до днес все е отслабена и все се разпада. А чешките погребални агенции от сега да вземат мярка на отиващите на бойното поле в Украйна, а роднините им да им раздадат дрехите на бедните. На тях ( отиващите в Украйна)така или иначе няма вече да им потрябват
3
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Отиват да са бият за пари - Урсула давала 5000 евро заплата :)))
2
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
хаха,започна се скоро и бъргари ще пратят за пушечно месо кокорчовците
1
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За кога да са бият - то войната свърши :)))