Президентът разреши на 20 чешки войници да се бият в Украйна

Други 56 молби са били отхвърлени
26 фев 2024 12:24, Петър Бойчев
139
Президентът разреши на 20 чешки войници да се бият в Украйна
Снимка БГНЕС

20 чешки граждани получиха разрешение да се присъединят към въоръжените сили на Украйна. Чешкият лидер Петр Павел говори за това в една от местните телевизионни програми на 25 февруари, предава Укринформ.

Други 56 молби са били отхвърлени въз основа на препоръки от министерствата на отбраната и вътрешните работи, заяви той. Както съобщи Павел, причината за отхвърлянето на заявленията за прием "е несъответствието на кандидатите с поставените критерии“.

Чешкият президент разкритикува и недостатъчната материална помощ от западните страни за украинската армия през последните години, както и нивото на инвестициите им в собствените им отбранителни способности. Той заяви, че през последните две години Европейският съюз не е произвел нито един нов танк, а производството на крупнокалибрени боеприпаси в страните от европейската общност значително изостава от производството им в Руската федерация.

В тази връзка Павел заяви, че дългът на западните страни към Украйна се състои в това, че те не са успели да доставят достатъчно количество висококачествена техника и боеприпаси за успешно и бързо контранастъпление.

"Украинците започнаха контранастъпление на широк фронт, вместо например да разделят окупираната територия на северна и южна част, като по този начин усложниха снабдяването на армията“, отбеляза чешкият президент. В същото време Павел смята, че "конфликтът в Украйна няма да приключи бързо, тъй като нито Русия, нито Украйна са в състояние да постигнат целите си“.

Взаимната умора от конфликта вероятно ще доведе до преговори, смята Петр Павел, като подчерта, че не се страхува от възможността украинският конфликт да се разпространи в страните-членки на НАТО. "В момента Русия е толкова отслабена от конфликта в Украйна, че няма да рискува конфликт със страните от НАТО. Това обаче не може да се изключи в бъдеще, особено ако Русия постигне значителен успех в Украйна“, заяви чешкият лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Русия е ядрена държава в съвета за сигурност заедно с Китай, а натото обявява война. Някои тролченца тук няма да им стигнат центовете в укритията. А после ще ги вадим като азовските мишкари от там.
68
2
 
13
 
! Отговори
Той преди 6 месеца
До ?? За твоите деца не знам, но миоте деца, както и аз самия няма да съм в окопите. Няма кауза, която да ме накара да се "бия"
67
10
 
2
 
! Отговори
?? преди 6 месеца
Чехите още помнят Пражката пролет. Няма как да си свободен, ако не се бориш за свободата си.
66
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да си подготвят 20 памперса чехите, там не е като холивудски филм :)))
65
2
 
15
 
! Отговори
bl преди 6 месеца
Това не е ли равносилно на обявяване на война?
64
17
 
3
 
! Отговори
?? преди 6 месеца
Не спрем ли Путин в Украйна, децата ни ще са в Окопите до 10 години. Военната машина на лудия диктатор тъкмо ще се е разработила и милиони хора в Русия ще пройзвеждат, танкове, самолети, Дронове и тн. Вземе ли Урайна, бункерите дето Естония предвидливо започна да строй няма да спрат Путин. А той няма да спре, защото никой не маха главнокомандващия по време на война. Виж по време на мир, като преброят умрелите.. хм...
63
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако САЩ победят в Украйна нищо не може да ги спре. След Русия, САЩ ще нападнат Китай и Индия.
62
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И сега ако руснаците решат че нато се намесва във войната какво следва? С тия празни европейски оръжейни складове къде се натиска европа да влиза във войната. Май ще се окаже че истинската война тепърва се задава. И всички даващи палец надолу, когато се пише че източноевропейците ще бъдат пратени на фронта, ще се окажат в окопите.
61
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ние ако бехме 40 милиона, щяхме да изринем света, но укрите са си укри :)))
60
14
 
4
 
! Отговори
:( преди 6 месеца
Победят ли в Уркайна, няма да спрат там. След това ще е За Сталину, За Путину в перьод.. Победят ли в Украйна ще значи е Европа е слаба и не може да ги спре да си вземат кактото искат. Ето ти едно Приднестровие, или една Молдова с 5те си танка и 2 самолета или една Естония, която има 4500 души сухопътнаармия. Или защо не една България да си делнат с Ердоган? Като не ги спрем в Украйна после как ще ги спрем с заплахи ли?
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
61 теб скоро ще гоним по мазетата на кремиковци, не се притеснявай, от азовец ще станеш на язовец.
58
7
 
2
 
! Отговори
Сър Пичук преди 6 месеца
Те тези северно корейци напуснат ли затвора си и няма да ги видят повече ***
57
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Разбрахте ли сега че нато е нападателна организация? Хайде честито, и там е натовски генерал за президент.
56
3
 
15
 
! Отговори
pich преди 6 месеца
Хайде, почна се, пробват ни да видим как ще реагираме ... Следва 100 човека, след това 100 редовна армия и така .. Ние седим и си чешем клавиатурите ...
55
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като нема войници от 40 милионото население на Украйна, 20 чехи ще ги спасяват :)))
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тук има много цинизъм- имат пари, но нямат реално производство и снаряди! Ами дайте ги тези милиарди на нас и ще произведем в нашите условия 3 пъти повече снаряди! Щото едно е милиард инвестиран в България, а друго в Германия при техните доходи и разходи! Нито пари дават на правилните ефективни производители, нито имат физически склад с оръжия и боеприпаси... Украинците имат нужда от хляб- това са снарядите, а им дават торти- някакви дрончета и фърчила! Шенгенската измама сега е в Украина!
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това да не са новите пилати на F-16, укрите надали скоро ще се изучат! Що не казва тоя какви точно задачи ще изпълняват там чехите!
52
4
 
3
 
! Отговори
82-ОМБР преди 6 месеца
русия има и винаги е имала право,ако иска и джорелци да докара в Украйна
51
6
 
3
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
До Лъже-българин, а кой ще брани Северна Корея, когато решат да изпържат Кюфтето? Понеже, след като се видя че боеприпасите които прати на Расиа не стават за нищо, той е следващия!
50
2
 
8
 
! Отговори
ритник в задника ти преди 6 месеца
"Президентът разреши на 20 чешки войници да се бият в Украйна"Е, ся Путин се уплаши :D