Шойгу: Русия превзе 5 пъти повече територия в Украйна от Луганск и Донецк

5 млн. души е новото население на страната
20 дек 2023 18:00, Петър Бойчев
298
Шойгу: Русия превзе 5 пъти повече територия в Украйна от Луганск и Донецк
Снимка БГНЕС

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу отчете като голяма победа руската инвазия в Украйна в специален доклад за Въоръжените сили, цитиран от ТАСС.

Армията на Руската Федерация е превзела пет пъти повече територия в Украйна, отколкото са заемали т. нар. "Донецка и Луганска народни републики" преди "специалната военна операция", започнала на 24 февруари 2022 година, посочи Шойгу, съобщи и РИА "Новости".

Според данните на Шойгу, след анексията на украински територии в състава на Руската Федерация са влезли четири нови административни области с обща площ 83 хиляди квадратни километра и население от около 5 милиона души.

Министърът посочи още, че в резултат от военната интервенция Азовско море е станало вътрешно за Русия. Там е създаден нов военноморски район.

Шойгу изтъкна и възстановяването на железопътната връзка между Русия и Донбас, както и на сухопътния коридор с Крим, където вече минават влакове и се движат автомобили.

Според Шойгу руската армия е най-подготвената и боеспособна в света. "Днес руската армия е най-обучената и боеспособна в света, разполагаща с модерни оръжия, тествани в бойни условия", заяви министърът и уточни, че повече от 650 хиляди руски военнослужещи са получили боен опит в Украйна. "Приоритетни задачи за следващата година: продължаване на специалната военна операция до пълното изпълнение на задачите, поставени от Върховния главнокомандващ", подчерта Шойгу.

След това той обяви загубите на Украйна във войната. Над 383 хиляди убити и ранени военни - или повече от половината от цялата украинска армия, която заедно с резервистите в момента има около 700 хиляди военнослужещи. Унищожени повече от 14 хиляди танка, бойни превозни средства на пехотата и бронетранспортьори, свалени 553 самолета, 259 хеликоптера. Също така Шойгу отчете провала на украинското контранастъпление.

Той обяви, че има значителен приток на доброволци в руската армия. "Всеки ден повече от 1500 души кандидатстват за военна служба. Само тази година са наети около 490 хиляди военнослужещи по договор и доброволци. Освен това повече от четири хиляди руски студенти доброволно взеха академичен отпуск и изпълняват бойни задачи", каза Шойгу.

Министърът обяви и каква военна техника според него е получила Украйна от Запада:

-  5220 танка, бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, 28 самолета, 87 хеликоптера, 23 хиляди дрона, над 1300 артилерийски системи, както и 2 650 000 снаряда.

"Военният персонал на НАТО контролира пряко системите за противовъздушна отбрана, оперативно-тактическите ракети и реактивните системи за залпов огън. При подготовката на удари с тези средства ние записваме американска, полска и британска реч в радиоприхващания", обяви също Шойгу.

По думите на Шойгу руският военно-промишлен комплекс е увеличил производството на танкове 5,6 пъти, бойни машини на пехотата - 3,6 пъти, бронетранспортьори - 3,5 пъти, безпилотни летателни апарати - 16,8 пъти, артилерийски боеприпаси със 17,5 пъти, а конструкторите създават нови оръжия за армията за четири до седем месеца вместо за пет до осем години при нормални условия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Пламен Да,толкова лошо го ядоха че взеха Карелия и Петсамо.
60
0
 
6
 
! Отговори
Прибирайте внуците преди 6 месеца
Дядовците бяха в ДС и репресираха нашия народ. Бащите, бивши агенти от ДС, получаваха куфарчета и приватизираха държавни предприятия за жълти стотинки, а после ги разпродаваха. А децата изпраха парите от разрушената Българска икономика като стартираха АйТи бизнесчета за по няколко милиона и се големеят мислейки си че Бизнес Парк в София е Калифорния. Сега тези внучета почнаха и да ни управляват. Прибирайте си внуците.
59
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Спечели ли Путин, печели цяла Русия! Загуби ли Путин.....
58
5
 
3
 
! Отговори
Мили украинци преди 6 месеца
Като не целувате ръка,ще целувате....можехте да се разминете с малко ама повярвайте на запада.И сега ни Нато ни ЕС,ни територия само дългове и убити.Всъщност радвам се че ви има, мислех си че ни българите сме прости, ама вас няма как да ви стигнем.
57
1
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 6 месеца
До Пък 58 И топки нямат.
56
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А какво става с контранастъплението? Върнахме ли Крим?
55
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мpъшляка вика мобилизацията на още 450-500 хиляди души. Това е въпрос на справедливост вика. Еми добре, другарят Ким ще достави снаряди и за 4, 5, 6 и за колко си искаш стотин хиляди укронацисти, и за милион даже. Демилитаризацията и денацификацията продължава. Ще има много справедливост, за всички, и за още ако искат.
54
5
 
8
 
! Отговори
Мъка преди 6 месеца
Браво.Отличници в агресията.Освем производство на оръжие , друго можете ли ?Две години мъка.
53
5
 
12
 
! Отговори
Пък преди 6 месеца
Най-могъщата страна, няма яйца....
52
4
 
3
 
! Отговори
Финландия преди 6 месеца
2 - ракети. 5 минути.
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За някои копейки тука във форума войната е електронна игра.
50
4
 
13
 
! Отговори
Пламен преди 6 месеца
Някой облъчен смее да пише за Финландия? Ще умра от смях - 1939 г тогава русия се казваше СССР (или същите клоуни) го ядоха много лошо във Финландия, сега ситуацията се повтаря в Украйна.Никой свободен народ не може да търпи Русия
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Красная Шапочка" - 5 и 6 апреля 2024. Москва, концертный зал "Зарядье"
48
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Шойгу лъже, като дърт руснак!
47
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тия няма ли кой да ги гътне вече. Видя се че блатото е отворено дворче. Един специален отряд и дори аз ще превзема Кремъл за няма и 2 дни. Аре стягане малко то бива шиззофрения ама тва на Кремъл на нищо не прилича вече
46
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Загуби ли в Украйна, западът го чакат много тежки времена, включително в икономически план. И най-вече, печатницата на пари повече няма да работи.
45
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След кризата 2008 всички бяха наясно, че цялата система се крепи на печатана на долари, и големите играчи започнаха да влагат парите си в материални активи. Но скоро изкупиха всичко, и след 2010 се насочиха към Украйна, започнаха да купуват там, особено Black Rock - купуваха земя, предприятия, инфраструктура, всичко. Сега натискат и Украйна, и подлоrите като България - дръжте, дръжте на всяка цена, но в крайна сметка ще загубят всичко,
44
6
 
4
 
! Отговори
Фитьо преди 6 месеца
"Кат Русия няма втора,тъй могъща на света,тя е нашата опора,тя е нашата висота"! Иван Вазов. Кога ще "демонтират" и Вазов,за да победи Украйна?Трети март се отказаха да го сменят след като баща и син царе не са го сто рили при първата и втората световна,сега и Вазов не е "демонтиран".Само с един паметник няма да си загубят духа руснаците.тц,тц,тц.
43
9
 
5
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Мачкай, Влади! Украйна е част от Русия!
42
7
 
14
 
! Отговори
НОСТРАДАМУС преди 6 месеца
Вие руснаците дори и да победите, ще бъдете вечно мразениАЛЕКСЕЙ ТОЛСТОЙ ВИ Е ЗАПИСАЛ КАКВИ *** СТЕ.