Шойгу: Русия превзе 5 пъти повече територия в Украйна от Луганск и Донецк

5 млн. души е новото население на страната
20 дек 2023 18:00, Петър Бойчев
298
Шойгу: Русия превзе 5 пъти повече територия в Украйна от Луганск и Донецк
Снимка БГНЕС

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу отчете като голяма победа руската инвазия в Украйна в специален доклад за Въоръжените сили, цитиран от ТАСС.

Армията на Руската Федерация е превзела пет пъти повече територия в Украйна, отколкото са заемали т. нар. "Донецка и Луганска народни републики" преди "специалната военна операция", започнала на 24 февруари 2022 година, посочи Шойгу, съобщи и РИА "Новости".

Според данните на Шойгу, след анексията на украински територии в състава на Руската Федерация са влезли четири нови административни области с обща площ 83 хиляди квадратни километра и население от около 5 милиона души.

Министърът посочи още, че в резултат от военната интервенция Азовско море е станало вътрешно за Русия. Там е създаден нов военноморски район.

Шойгу изтъкна и възстановяването на железопътната връзка между Русия и Донбас, както и на сухопътния коридор с Крим, където вече минават влакове и се движат автомобили.

Според Шойгу руската армия е най-подготвената и боеспособна в света. "Днес руската армия е най-обучената и боеспособна в света, разполагаща с модерни оръжия, тествани в бойни условия", заяви министърът и уточни, че повече от 650 хиляди руски военнослужещи са получили боен опит в Украйна. "Приоритетни задачи за следващата година: продължаване на специалната военна операция до пълното изпълнение на задачите, поставени от Върховния главнокомандващ", подчерта Шойгу.

След това той обяви загубите на Украйна във войната. Над 383 хиляди убити и ранени военни - или повече от половината от цялата украинска армия, която заедно с резервистите в момента има около 700 хиляди военнослужещи. Унищожени повече от 14 хиляди танка, бойни превозни средства на пехотата и бронетранспортьори, свалени 553 самолета, 259 хеликоптера. Също така Шойгу отчете провала на украинското контранастъпление.

Той обяви, че има значителен приток на доброволци в руската армия. "Всеки ден повече от 1500 души кандидатстват за военна служба. Само тази година са наети около 490 хиляди военнослужещи по договор и доброволци. Освен това повече от четири хиляди руски студенти доброволно взеха академичен отпуск и изпълняват бойни задачи", каза Шойгу.

Министърът обяви и каква военна техника според него е получила Украйна от Запада:

-  5220 танка, бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, 28 самолета, 87 хеликоптера, 23 хиляди дрона, над 1300 артилерийски системи, както и 2 650 000 снаряда.

"Военният персонал на НАТО контролира пряко системите за противовъздушна отбрана, оперативно-тактическите ракети и реактивните системи за залпов огън. При подготовката на удари с тези средства ние записваме американска, полска и британска реч в радиоприхващания", обяви също Шойгу.

По думите на Шойгу руският военно-промишлен комплекс е увеличил производството на танкове 5,6 пъти, бойни машини на пехотата - 3,6 пъти, бронетранспортьори - 3,5 пъти, безпилотни летателни апарати - 16,8 пъти, артилерийски боеприпаси със 17,5 пъти, а конструкторите създават нови оръжия за армията за четири до седем месеца вместо за пет до осем години при нормални условия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Охооо, копейки! Стана ли моркова?
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Корейските снаряди, унищожили повече оръдия от ВСУ! Но руснаците имат неизчерпаемо количества! Още от ПСВ!
79
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Забравете за добрия и уреден живот в Европа. Забравате за сигурността и социалната защита на запад. От сега нататък всичко ще се влага в оръжия. Оказа се, че ЕС няма нито армия, нито въоръжения, нито логистика, нито военно снабдяване. Министърът на отбраната на Германия спомена, че ще са нужни поне 10 години всичко това да се изгради. Не е ясно как ще се изгради когато нямат нито енергии, нито ресурси, от къде ще ги вземат, но ще правят всичко възможно да се въоръжават.
78
1
 
11
 
! Отговори
хюго капет преди 6 месеца
Шойгу що не докладва направо, че са спечелили войната и са превзели не само Украйна, а и Полша? В края на краищата за рушката измед истината е каквото каже путлеръ, така че е без значение реално какво става
77
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Потресен съм от ниското ниво в Българската политика. Първо пробиотика Кирчо дето две изречения не може да върже, после Гълъб ли беше врабче ли беше някакво дето кквото му казаха това подписа и направи. И накрая инсталираха на ротационен принцип някаква с мозък на амеба и това безгръбначно Наведенков, което буквално му се виждат конците как ги дърпат. Тая държава запАда пред очите ни. Докато Русия процъфтява!
76
7
 
0
 
! Отговори
Призовките летят преди 6 месеца
Украйна разпраща призовки на десетки хиляди Украинци избягали от конфликта и почиващи си по СПАтата и курортите в Западна Европа. Такива ги арестуват и по бързата процедура ги екстрадират обратно към родината им където след 1 седмица обучение ги хвърлят на фронта да гинат в името на това върхушката в Кремъл да продължи още седмица още две да усвоява военните помощи на ФАЩ и компания. В Ирландия например се знае за поне няколко такива случая.
75
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Требе да сапортнеме Юкрейн с печестотин милиарда, защото иначе без сапорт Юкрейн ще издаржи само няколко месеца и после Путин започва и Юрап, и тогава требе синовете и дащерите да се биеме на бойното поле и да умираме, затова сме по на далавера да дадем печестотин милиарда на Юкрейн да победи Путин вместо синовете и дащерите да умираме на фронта.
74
1
 
10
 
! Отговори
Да допълня... преди 6 месеца
До Анонимен 64 Загуби ли Путин , печели демокрацията.
73
2
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 6 месеца
Уаааахахахааа, тоя индианец - еленовъд Шойгу май е пил от вълшебния сироп на Медведев и халюцинира :)))))))))))))))))))))))))))))))))
72
10
 
2
 
! Отговори
2 милиона инвалиди преди 6 месеца
Резултатите са налице. 10 милиона украинци избраха да живеят като руснаци. Други 3 милиона отидоха да живеят в Русия. Други 10 милиона избягаха в ЕС. Половин милион умряха на бойното поле. 2 милиона инвалиди.
71
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Обречената Европа: времето на геополитическите "смъртници". Украйна е само първия ешалон на смъртиците на НАТО. Втория ешалон е Източна Европа начело с Полша. Третия ешалон - това е старата Европа.
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Колкото Австрия или Сърбия взели територия и бурна радост, нали имали най-голямата територия в света, ко се радват като невидели, явно Сибир не им понася климата нещо...:)))
69
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До натовски *** Шойгу: русия се разшири с 80 000 кв. км. Русофила от коментар 53: НАТО се разшири с половин Европа. Толкова успешна е тази война за русия.
68
14
 
3
 
! Отговори
Бавно и сигурно преди 6 месеца
бавно и спокойно Крайната земя ще се върне отново в пределите на Руската империя където е била от векове...ако не вярвате, питайте стратега путин! янките няма да се облажат от природните богатства на тая земя, братушките не дават!
67
3
 
1
 
! Отговори
хайде да се бием преди 6 месеца
"Европа трябва незабавно да се подготви за евентуален конфликт с Русия в близките години" началник на Генералния щаб на ВС на Белгия
66
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вече втора година украинската армия (или това което е останало от нея) воюва по методите които са учили техните Сирски и Залужни някога в съветските военни академии - напред, в атака, на всяка цена, с цената на каквито и да е жертви. Това са най-лошите практики от ВСВ, сега сме 21 век, руската армия вече не воюва така. Руската армия вече отдавна знае, че не трябва така, тези хора трябва да се върнат от фронта, трябва да раждат деца, да строият икономиката на Русия.
65
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Войниците от 47-а механизирана бригада "Магура" на ВСУ, които напреднаха по време на настъплението преди няколко седмици до покрайнините на Вербовое са попаднали в "огнен чувал" между Работино и Вербовое и в голяма си част са били унищожени от оръдия и реактивна артилерия, както и от тежки огнехвъргачни системи на противника. За няколко часа са унищожени 3 хиляди украински войници.
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Одесса е руски град и малко еврейски, това Путин им го каза скоро. Правете си изводите.
63
3
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 6 месеца
Шойгу , защо плашиш така НАТО ?Не е честно.
62
2
 
2
 
! Отговори
Борел преди 6 месеца
А какво става с победата на бойното поле?