Промяна на тактиката: Малки щурмови групи разчистват пътя на украинците към Азовско море

Украйна се върна към предишната си практика и това носи успех на юг
12 авг 2023 07:39, Екип на Investor.bg
475
Промяна на тактиката: Малки щурмови групи разчистват пътя на украинците към Азовско море
Снимка: архив, БГНЕС

В първите дни на контраофанзивата Украйна тръгна с големи механизирани групи напред и се сблъска неприятно с руската защита, включваща минни полета и въздушни удари. Киев бързо се върна към предишната си практика - на малки десантни части, които напредват дълбоко, и това носи успех на юг, макар и по-бавен от желаното, разказва в репортаж от Запорожка област „Уолстрийт джърнъл“.

Още по темата
Украинските части успяха да влязат в Роботино на 11 август - важна точка по пътя към Мелитопол и Бердянск на брега на Азовско море. Тази част на фронта е от съществено значение за "прерязването" на доставките на руснаците и за деокупирането на Крим.

Американското издание отбелязва, че напредъкът се осигурява от малки групи - 10-15 души, които се придвижват, насочвани от разузнавателните дронове към позициите на руснаците. Често те дори използват трофейни муниции, за да имат минимален багаж при движението си. Именно така е превзето и населеното място Роботино - с малки десантни групи, които са "разчистили" руските позиции около града, става ясно от репортажа, цитиран от Investor.bg.

Си Ен Ен също коментира в репортаж от мястото, че по пътищата все още могат да се видят взривени бронирани машини „Брадли“ и танкове Т-72. Украинските военни споделят, че са научили по трудния начин да не подценяват врага си. Те са категорични - контраофанзивата е успешна, а скоростта ѝ зависи от укрепленията на руснаците.

През есента в рамките на малко повече от два месеца Украйна успя да си върне големи части от Харковска област и Херсон и очакванията бяха големи и сега този успех да се повтори. Руснаците обаче имаха месеци наред, за да изградат отбраната си. Експерти посочват, че на места тя е три линии и включва дълбоки окопи, минни полета, "драконовски зъби" - специални съоръжения за спиране на танкове, и т.н. След тях е разположена и артилерия, която да обстрелва позициите на атакуващите.

Украйна планираше да тръгне напред през пролетта, но се забави и заради недостатъчно оборудване и муниции, и заради проливните дъждове. В крайна сметка активизира силите си в началото на юни, а анализатори подсказват, че най-добре подготвените части все още не са включени в боя. В репортажа на „Уолстрийт джърнъл“ например войниците, които спомагат за превземането на Роботино, са мобилизирани и преди войната те са имали други отговорности и ангажименти.

Тактиката на малките щурмови отряди се използва и в Херсонска област, става ясно от публикациите на военното разузнаване (ГУР) в социалните мрежи. Украинските военни вече трайно се укрепват на левия бряг на река Днепър, сочат геолокализирани данни, споделяни от Си Ен Ен и Института за изучаване на войната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


475
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
412
0
 
3
 
! Отговори
ХоХо преди 8 месеца
Писна ми дЕдовия от такава информация ! Не ни занимавайте с тези урки !
411
1
 
8
 
! Отговори
ДО КОГА? преди 8 месеца
До кога ще ни залъгвате за "успехите" на украинския КОНТРАНАСТУП - до последния украинец ли? Реално ВСУ имат от 30-40 дни, за да постигнат пробив поне на едно място. Ако и след този период нещата са както към момента, вече може направо да се каже - КОНТРАНАСТУПЪТ Е ПЪЛЕН ПРОВАЛ. Ще видим.
410
1
 
12
 
! Отговори
тя преди 8 месеца
Укрите са в ръцете на американц;ите ще се бият до последно !
409
1
 
10
 
! Отговори
тя преди 8 месеца
Пушечното месо отново е на линия !
408
1
 
2
 
! Отговори
gogo преди 8 месеца
Аз само идея давам, днес обаче са матриалисти.
407
1
 
8
 
! Отговори
А какво стана с преди 8 месеца
нашия борец за украинска независимост - Иван Калчев "Глиги"? На фронта ли е или е тука да чупи стойки на жълтите павета?
406
0
 
2
 
! Отговори
жорето преди 8 месеца
Да платят на нашите ***, и тази нова тактика ще е супер - ние печелим, светът печели, укрите пестят свои трупове /мангизи/ - всичко си е наред
405
1
 
8
 
! Отговори
gogo преди 8 месеца
Тия големи тактици, още малко и ЦСКА ще изпреварят
404
1
 
10
 
! Отговори
Да, пеша под обстрел преди 8 месеца
ще стигнат до Азовско море... в ковчег.
403
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До кики Нищо няма да остане! Младите и образовани ги изтрепаха и избягаха в Европа, а останаха пенсионерите да бранят окрайната. При това положение няма как да движи тази държава напред. Тя "живее" на кредит всеки ден, но е ясно, че няма кой да движи икономиката й, за да плаща този кредит. Тази държава се затри вече.
402
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много вяла пропаганда... Контраофанзивата приключи още преди да е започнала и се осъзна, че военно решение Киев не може да постигне. Остава му да признае новите реалности и да подпише мир. И за всичко това да "благодарят" на западните си "дружки".
401
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Укро мокро навън се чуй, Гурко мина планината. Слаба памет ааа-а!
400
22
 
8
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
Щом по форумите са впрегнати руските тр0лл0ве да обясняват колко е силна Русия, значи руснаците ядат бой. Гледам Кримски мост гори цял ден, а по руските телевизии обясняват, че нищо му няма. Нашите копейки разбира се вярват само на клипове от ТАСС и според тях Кримския мост си е здрав, а руснаците го заливат с вода от хеликоптери заради жегата.
399
9
 
30
 
! Отговори
факт преди 8 месеца
окрайна свърши.......и нищо друго няма
398
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То за големи нямат хора вече,при Романенко един офицер каза ,че попълненията са над 50 годишни мъже без опит и с различни заболявания най-често, а той е украински блогер и водещ,правете си изводите.Войната на САЩ срещу икономиката на Европа и новата световна валута се заплати с кръвтта на украинците ...
397
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
руските сили отблъснаха атаките на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Запорожско направление и нанесоха комплексно поражение по струпването на жива сила и техника. Руските бойци с подкрепата на артилерията са отблъснали атаката на ВСУ югозападно от село Успеновка. Украинските военни загубиха 40 бойци.,пет танка, пет бойни машини на пехотата, три автомобила, три гаубици и оръдие Д-20. По-рано трима бойци от ВСУ преплуваха полупресъхналия Днепър и се предадоха в плен на ВС на РФ.
396
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
руските военни подразделения на" Южната " войскова групировка успяха да отблъснат шест атаки на 110-та механизирана, 5-та щурмова, 81-ва аеромобилна и 79-та десантно-щурмова бригада на ВСУ. Съобщава се, че атаките са отразени в районите на населените места Веселое, Белогоровка, Красноговорка и Клещеевка.
395
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Общо от началото на специалната военна операция руските сили са унищожилии: 458 украински самолета, 246 хеликоптера, 5708 безпилотни летателни апарата, 429 зенитни ракетни системи, 11 274 танка и други бронирани бойни машини, 1144 бойни машини на реактивни системи за залпов огън, 5862 оръдия полева артилерия и минохвъргачки, както и 12 207 единици специална военна автомобилна техника.
394
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В южнодонецко направление ВВС на РФ нанесоха поражение на подразделенията на противника в районите на населените места Старoмaйорское и Урожайное ДНР. В резултат на боевете са унищожени до 80 украински военнослужещи, танк, четири бронирани бойни машини, три автомобила, както и гаубици Д-20 и Д-30.
393
4
 
9
 
! Отговори
генерал Огненкамък преди 8 месеца
До Анонимен 429 Украинското знаме над кметството пък каквото пишат сънародницитети руски ром ми е се тая