Промяна на тактиката: Малки щурмови групи разчистват пътя на украинците към Азовско море

Украйна се върна към предишната си практика и това носи успех на юг
12 авг 2023 07:39, Екип на Investor.bg
475
Промяна на тактиката: Малки щурмови групи разчистват пътя на украинците към Азовско море
Снимка: архив, БГНЕС

В първите дни на контраофанзивата Украйна тръгна с големи механизирани групи напред и се сблъска неприятно с руската защита, включваща минни полета и въздушни удари. Киев бързо се върна към предишната си практика - на малки десантни части, които напредват дълбоко, и това носи успех на юг, макар и по-бавен от желаното, разказва в репортаж от Запорожка област „Уолстрийт джърнъл“.

Още по темата
Украинските части успяха да влязат в Роботино на 11 август - важна точка по пътя към Мелитопол и Бердянск на брега на Азовско море. Тази част на фронта е от съществено значение за "прерязването" на доставките на руснаците и за деокупирането на Крим.

Американското издание отбелязва, че напредъкът се осигурява от малки групи - 10-15 души, които се придвижват, насочвани от разузнавателните дронове към позициите на руснаците. Често те дори използват трофейни муниции, за да имат минимален багаж при движението си. Именно така е превзето и населеното място Роботино - с малки десантни групи, които са "разчистили" руските позиции около града, става ясно от репортажа, цитиран от Investor.bg.

Си Ен Ен също коментира в репортаж от мястото, че по пътищата все още могат да се видят взривени бронирани машини „Брадли“ и танкове Т-72. Украинските военни споделят, че са научили по трудния начин да не подценяват врага си. Те са категорични - контраофанзивата е успешна, а скоростта ѝ зависи от укрепленията на руснаците.

През есента в рамките на малко повече от два месеца Украйна успя да си върне големи части от Харковска област и Херсон и очакванията бяха големи и сега този успех да се повтори. Руснаците обаче имаха месеци наред, за да изградат отбраната си. Експерти посочват, че на места тя е три линии и включва дълбоки окопи, минни полета, "драконовски зъби" - специални съоръжения за спиране на танкове, и т.н. След тях е разположена и артилерия, която да обстрелва позициите на атакуващите.

Украйна планираше да тръгне напред през пролетта, но се забави и заради недостатъчно оборудване и муниции, и заради проливните дъждове. В крайна сметка активизира силите си в началото на юни, а анализатори подсказват, че най-добре подготвените части все още не са включени в боя. В репортажа на „Уолстрийт джърнъл“ например войниците, които спомагат за превземането на Роботино, са мобилизирани и преди войната те са имали други отговорности и ангажименти.

Тактиката на малките щурмови отряди се използва и в Херсонска област, става ясно от публикациите на военното разузнаване (ГУР) в социалните мрежи. Украинските военни вече трайно се укрепват на левия бряг на река Днепър, сочат геолокализирани данни, споделяни от Си Ен Ен и Института за изучаване на войната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


475
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
372
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вместо да настроите хората срещу Русия сорросоидите ги настроихте срещу някои псевдогерои. Самите сорросоиди сте предатели на народа и на България. Национални предатели сте .
371
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вместо да настроите хората срещу Русия сорросоидите ги настроите срещу някои псевдогерои. Самите сорросоиди сте предатели на народа на Бг.
370
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Учете история. Знаеш ли че т.наречения Захари Стоянов е умрял доста безславно а тия поборници не са дали пенсия на майката на Левски позор..
369
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Учете история. Знаеш ли че т.наречения Захари Стоянов е умрял доста безславно а тия побойници не са дали пенсия на майката на Левски позор..
368
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ахахахахаха западната пропаганда става все по-жалка и смешна
367
17
 
11
 
! Отговори
Учете история преди 9 месеца
"Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския."(Захари Стоянов, из предисловието към брошурата на Г.С. Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1886 г.)
366
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гледай колко е яко, не ти трябва армия с танкове, оръдия и самолети, а само пращаш 10-15 групи по 10-15 човека, т.е. 150-200 човека и печелиш цялата война. Как никой не се е сетил за тази гениална идея преди Зеленски??? Сигурно защото никой друг не шмърка от неговия кокаин, за него САЩ поддържат специален морски коридор директно от Колумбия.
365
8
 
21
 
! Отговори
Победа преди 9 месеца
След едномесечна обсада бяха превзети и трите къщи на Роботино . Скоро може да бъде превзет и кооперативния двор .
364
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
разчистиха ли го?
363
3
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 386 преди 9 месеца
Амин!
362
1
 
6
 
! Отговори
UkriteIskatOsteVreme преди 9 месеца
Александър Мусиенко, ръководител на Центъра за военноправни изследвания, каза Истинската ситуация се развива по такъв начин, че днес трябва да кажем и да разберем, че настъпателната кампания може да продължи през следващата година. Сега не можем да кажем, че можем да направим бърз и много сериозен пробив. Имаме нужда от повече оръжия, сили, средства"
361
5
 
8
 
! Отговори
До умнокрасив русофи преди 9 месеца
Нека еврофеновете да кажат за колко дена - все пак генерал Мили предрече че Русия ще я превземе за 3 дена, и то 3 седмици преди 24.02.2022. Виж в гуугле краварче: Gen. Milley says Kyiv could fall within 72 hours if Russia decides to invade Ukraine. Това е натовски генерал :)))
360
3
 
20
 
! Отговори
Питам само преди 9 месеца
Тагарев и приятелчетата му от ППДБ-ДПС-ГЕРБСДС защо тогава саботират новата тактика на украинците да атакуват с по 1 - 2 души, при това без муниции? Защо изпратиха 100 БТР на украйна като новата тактика е да се тепат без бронетранспортьори??? Очаква че след месец ще има още по-нова тактика на окраина, да атакуват без оръжие и без муниции... И тия фърчила ф16 за кво ги иска зеленски??? Или зеленски ще ползва ф16 вместо дронове?
359
3
 
11
 
! Отговори
неразбрал преди 9 месеца
До Русия ще загуби --Укропий ,коя точно книга са ти взели руснаците ,защото ми изглежда че никога не си държал такава?За картините и златото е ясно.Просто трябва да смениш дилъра.
358
7
 
14
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 9 месеца
Змията като умира хапе най-лошо.На Оссрайнината и остават месеци или дни.Абсолютно същото е било и по време на ВСВ.Шпицкомандите на Хитлер са минали на диверсии ,но края е ясен.
357
8
 
31
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 9 месеца
Днес.бг , вчера САЩ са направили съобщение, че украинската контраофанзива се е провалила и медиите е желателно да спрат с лъжите и инсинуациите за украински успехи. Моля коригирайте се , че господаря ще ви се скара.
356
2
 
18
 
! Отговори
Баба чичолина преди 9 месеца
Всеки от тях е като десет рамбовци.Сталоун с един изстрел трепеше по двеста руснаци,а всеки от тях като пръцне трепе по две хиляди.
355
4
 
1
 
! Отговори
Спас безделника преди 9 месеца
Преведено е погрешно! ЛЕВИЯТ БРЯГ Е ИЗТОЧНИЯ БРЯГ!
354
3
 
14
 
! Отговори
Фитьо преди 9 месеца
Тези още малко и ще установят,че земята е плоска.Подобни писания са за проучване от специалисти с бели престилки.На авторите,не на словото.
353
4
 
25
 
! Отговори
Горд Българин преди 9 месеца
Украинците още не са бробили 1 линия на руснаците, а след месец като почнат дъждовете какво ще правят ще затънат в калта. Всички разбраха че натовската техника е кръгла нула в калта. Скоро предстоят и избори в Америка и като си отиде дартака укрите съвсем ще я втасат. Да не говорим и за бойния и дух - по цели роти се предават само и само да останат живи.