Промяна на тактиката: Малки щурмови групи разчистват пътя на украинците към Азовско море

Украйна се върна към предишната си практика и това носи успех на юг
12 авг 2023 07:39, Екип на Investor.bg
475
Промяна на тактиката: Малки щурмови групи разчистват пътя на украинците към Азовско море
Снимка: архив, БГНЕС

В първите дни на контраофанзивата Украйна тръгна с големи механизирани групи напред и се сблъска неприятно с руската защита, включваща минни полета и въздушни удари. Киев бързо се върна към предишната си практика - на малки десантни части, които напредват дълбоко, и това носи успех на юг, макар и по-бавен от желаното, разказва в репортаж от Запорожка област „Уолстрийт джърнъл“.

Още по темата
Украинските части успяха да влязат в Роботино на 11 август - важна точка по пътя към Мелитопол и Бердянск на брега на Азовско море. Тази част на фронта е от съществено значение за "прерязването" на доставките на руснаците и за деокупирането на Крим.

Американското издание отбелязва, че напредъкът се осигурява от малки групи - 10-15 души, които се придвижват, насочвани от разузнавателните дронове към позициите на руснаците. Често те дори използват трофейни муниции, за да имат минимален багаж при движението си. Именно така е превзето и населеното място Роботино - с малки десантни групи, които са "разчистили" руските позиции около града, става ясно от репортажа, цитиран от Investor.bg.

Си Ен Ен също коментира в репортаж от мястото, че по пътищата все още могат да се видят взривени бронирани машини „Брадли“ и танкове Т-72. Украинските военни споделят, че са научили по трудния начин да не подценяват врага си. Те са категорични - контраофанзивата е успешна, а скоростта ѝ зависи от укрепленията на руснаците.

През есента в рамките на малко повече от два месеца Украйна успя да си върне големи части от Харковска област и Херсон и очакванията бяха големи и сега този успех да се повтори. Руснаците обаче имаха месеци наред, за да изградат отбраната си. Експерти посочват, че на места тя е три линии и включва дълбоки окопи, минни полета, "драконовски зъби" - специални съоръжения за спиране на танкове, и т.н. След тях е разположена и артилерия, която да обстрелва позициите на атакуващите.

Украйна планираше да тръгне напред през пролетта, но се забави и заради недостатъчно оборудване и муниции, и заради проливните дъждове. В крайна сметка активизира силите си в началото на юни, а анализатори подсказват, че най-добре подготвените части все още не са включени в боя. В репортажа на „Уолстрийт джърнъл“ например войниците, които спомагат за превземането на Роботино, са мобилизирани и преди войната те са имали други отговорности и ангажименти.

Тактиката на малките щурмови отряди се използва и в Херсонска област, става ясно от публикациите на военното разузнаване (ГУР) в социалните мрежи. Украинските военни вече трайно се укрепват на левия бряг на река Днепър, сочат геолокализирани данни, споделяни от Си Ен Ен и Института за изучаване на войната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


475
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
332
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Руските олигарси от бандата на Путин-Милер,Алекперов,Абрамович,Усманов, Мордашов,Фридман,Авен,Дерипаска, са загрижени и развълнувани за съдбата на средностатистическия българин.Коци и Румбата им благодарят чистосърдечно!
331
4
 
4
 
! Отговори
Германофоб ли е? преди 9 месеца
Шведи,Норвежци са опитни зайчета за експерименти като българите та значи висшата германска раса ще е изкуствена сътворена от доктор МЕНГЕЛЕ..................................ОЩЕ...........Ако Швеция, Норвегия участват във войната срещу СССР след 9 май 1945 в Швеция и Норвегия ще говорят само на майчин литовски или финландски език тъй че Шведите и Норвежците стават БЪЛГАРИ дето непрекъснато ми ревът със сълзи колко войни и НАСЕЛЕНИЕ изгубили......................мислителя е А.Хитлер
330
2
 
9
 
! Отговори
Полицай МАЗОХ преди 9 месеца
Тук във моят роден ЛВОВ обичат автентични истински чистокръвни германки като Руската Императрица Екатерина Велика да ги пребиват с камшик а Вие французите на марсианеца Лео Таксил недоволствате от качеството на Мария Антоанета
329
6
 
33
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 9 месеца
Като свършат и малките щурмови групи другият месец украинците ще започна да нападат и поединично, така ще объркат руснаците и ще стигнат до Крим па може и до Москва. Сега във военните училища ще има нова тактика да се изучава. Истината е, че украинците техника имат а нямат войници, сигурно ще почнат да мобилизират и жени и деца.
328
1
 
14
 
! Отговори
полковник Колев преди 9 месеца
...Дрън,Дрън,Дрън...
327
1
 
8
 
! Отговори
Нане преди 9 месеца
Спокойно, Вуте е добре! И я сакам украинка.
326
2
 
2
 
! Отговори
Битова история преди 9 месеца
Мой любими сине Комод,не само че мен баща ти Марк Аврелий ще ме убият но и тебе вероятно ще те убият та добре правиш че непрекъснато спортуваш кървави бойни спортове защото всички ни мразят и трябва да се държим един за друг..........Това е истината за германофоб Марк Аврелий умрял край Виена и германофил Комод..............Според ТВ Англия бяло-зелено-червено АВСТРИЯ изтребва над 55% от германците в Австрия чрез водени войни
325
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Правилно. За да има настъпление, то трянва да е огромно и мощно, такова като под Сталинград - лавина, а не цунки мунки на 6 крака.
324
0
 
29
 
! Отговори
Илиев преди 9 месеца
Големи Рамбовци тез хохли бе. И все гризкат дръвцето! Хаха
323
0
 
31
 
! Отговори
джо преди 9 месеца
Пак започваме да драскаме абсолютни глупости... Тази тактика където укрите я прилагат просто си е игра на войници. Каква площ ще превземеш с 15 човека, това са два взвода. От тези трима да раниш, поне четирима ще се забавят двама да загинат и си до там... Остава да напишете,че като видят 15 укри руснаците хвърлят оръжието и хукват да се спасяват...
322
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За да отвоюват завзетите територии, укрите трябва да направят мощен пробив в запорожието. Затова е нужна поне 50 хилядна армия. Обаче нищо такова не се вижда. Укрите имат още две седмици да направаят това, ако могат - после ще е късно и ще трябва ддаа признаят, че не могат да победят руските сили и да идат на преговори.
321
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хора по надоле тепат Вуте .
320
3
 
1
 
! Отговори
Дискавъритата: преди 9 месеца
Психично болният АВСТРИЙСКИ империалист е имал Бяло-Зелено-Червено знаме чужд на българите та да им го върнем............................ АВСТРИЯ успява да изтреби около и над 55% повтарям Австрия изтребва над 55% от германците живеещи в Австрия чрез войните които Австрия е провеждала.................. Австрийската ПСИХОПАТИЯ е създадена чрез ФАЛШИФИКАЦИЯ НА ИСТОРИЯТА от Римските Папи то ест умрелия до Виена Марк Аврелий е ВРАГ на ГЕРМАНЦИТЕ а синът му Комод е ПРИЯТЕЛ на ГЕРМАНЦИТЕ
319
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Украинците са много хитри и американските домакини които гледат телевизия им се възхищават на хитростите. Но те са малко наивни все пак здравомислещ човек трудно би се хванал.
318
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САЩ искат украинците с цената на живота си да им отвоюват Крим за тях за американците това искат. Украинците защо се бият могат ли да кажат. Те са братя с руснаците и трябва да действат единно. В противен случай ще бъдат поробени като нас и ЕС от американците с помощта на предателски структури.
317
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Космонавте, ще се биете до последния украинец! Това е ясно! Ясно е че и виеш от безпомощност на умряло защото виждаш, че братушките громят украинските ти фашистки приятелчета! Красиво е, нали кравар? Муахахаххахахаха....наляха им 200 милиарда помощ във вид на военна техника и оръжие краварите и западняците и украинските фашисти отстъпват въпреки това. Муаххахахаха.......
316
1
 
4
 
! Отговори
ЕВРОЕСКИМОС съюз преди 9 месеца
Тези финландци,литовци,латвийци,естонци са АЗИАТСКИ империалистически завоеватели на територии в изцяло чуждия им континент Европа................Най-древното коренно население на Скандинавския полуостров са ЕСКИМОСИТЕ............... Херодот съобщава за многочислените ХИПЕРБОРЕЙЦИ вероятно ОБЩИЯ първичен славяногермански етнос живял около УРАЛ.......................След него гениалният ВОЕНЕН Александър Македонски ЗАПАМЕТЯВАЩ БИТКИТЕ добавя:"Хиперборейците се преместиха към Скандинавия,Британия"
315
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В описанията на украинските геройства и руските поражения има един стил и метод на ехидност и насмешка че чак имам чувството че едва ли не чувам гласа на разказвача от отвъдното.
314
7
 
34
 
! Отговори
Great Sucess преди 9 месеца
С други думи контраофанзивата беше толкова успешна, че останаха само групи от по 10-20 надрусаняци! XAXAXAXAXAXAXAXA
313
6
 
25
 
! Отговори
За да не личи преди 9 месеца
Промяна на тактиката! Укро-фашистката армия ще обува кафевите ***!