Промяна на тактиката: Малки щурмови групи разчистват пътя на украинците към Азовско море

Украйна се върна към предишната си практика и това носи успех на юг
12 авг 2023 07:39, Екип на Investor.bg
475
Промяна на тактиката: Малки щурмови групи разчистват пътя на украинците към Азовско море
Снимка: архив, БГНЕС

В първите дни на контраофанзивата Украйна тръгна с големи механизирани групи напред и се сблъска неприятно с руската защита, включваща минни полета и въздушни удари. Киев бързо се върна към предишната си практика - на малки десантни части, които напредват дълбоко, и това носи успех на юг, макар и по-бавен от желаното, разказва в репортаж от Запорожка област „Уолстрийт джърнъл“.

Още по темата
Украинските части успяха да влязат в Роботино на 11 август - важна точка по пътя към Мелитопол и Бердянск на брега на Азовско море. Тази част на фронта е от съществено значение за "прерязването" на доставките на руснаците и за деокупирането на Крим.

Американското издание отбелязва, че напредъкът се осигурява от малки групи - 10-15 души, които се придвижват, насочвани от разузнавателните дронове към позициите на руснаците. Често те дори използват трофейни муниции, за да имат минимален багаж при движението си. Именно така е превзето и населеното място Роботино - с малки десантни групи, които са "разчистили" руските позиции около града, става ясно от репортажа, цитиран от Investor.bg.

Си Ен Ен също коментира в репортаж от мястото, че по пътищата все още могат да се видят взривени бронирани машини „Брадли“ и танкове Т-72. Украинските военни споделят, че са научили по трудния начин да не подценяват врага си. Те са категорични - контраофанзивата е успешна, а скоростта ѝ зависи от укрепленията на руснаците.

През есента в рамките на малко повече от два месеца Украйна успя да си върне големи части от Харковска област и Херсон и очакванията бяха големи и сега този успех да се повтори. Руснаците обаче имаха месеци наред, за да изградат отбраната си. Експерти посочват, че на места тя е три линии и включва дълбоки окопи, минни полета, "драконовски зъби" - специални съоръжения за спиране на танкове, и т.н. След тях е разположена и артилерия, която да обстрелва позициите на атакуващите.

Украйна планираше да тръгне напред през пролетта, но се забави и заради недостатъчно оборудване и муниции, и заради проливните дъждове. В крайна сметка активизира силите си в началото на юни, а анализатори подсказват, че най-добре подготвените части все още не са включени в боя. В репортажа на „Уолстрийт джърнъл“ например войниците, които спомагат за превземането на Роботино, са мобилизирани и преди войната те са имали други отговорности и ангажименти.

Тактиката на малките щурмови отряди се използва и в Херсонска област, става ясно от публикациите на военното разузнаване (ГУР) в социалните мрежи. Украинските военни вече трайно се укрепват на левия бряг на река Днепър, сочат геолокализирани данни, споделяни от Си Ен Ен и Института за изучаване на войната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


475
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
352
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия свършиха ракетите миналия март, нямат екипировки и се бият с винтовки, плачат за мама, не са мотивирани, Путин умря от рак 80 пъти, три октомврийски революций, руската икономика фалира 8пъти, русия се разпадна, чиповете от перални свършиха....... То трима уркопитецка и ще вземат Москва...... Лесна работа!!! То русия вече загуби, както беше обявено....
351
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Безполезните форумни *** пак побеждават някакси........
350
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Толупа Армагедон имаше много фенове тук, но нещо се губи напоследък?
349
20
 
11
 
! Отговори
Русия ще загуби преди 9 месеца
Всичко, което е откраднала от държави като България ще бъде върнато на собствениците!.... Архиви, книги, картини, злато....
348
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мостът на джyджето пак е ударен от украинците...
347
8
 
22
 
! Отговори
американеца преди 9 месеца
есента върнала от Харков сега си ги вземат руснаците обратно -не съм чувал досег с 10-15 души да напредваш някъде -просто ги ликвидират по групи -имитиране на дейност но така поне дават по малко жертви.Истината е че Украйн а загуби борбата а можеше да съществува ако н е беш е майдана и натовския Зеленски-сега е ясно кво ще стане
346
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Година 2021 - руската армия е втората безаналогова въоръжена сила в мире. 2022 - руската армия е втората военна сила в Украине. 2023 - предполага се руската армия е втората въоръжена сила в России след бандитите на Пригожин.
345
21
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
Какво стана с тая "магучая" и "непабедимая"... - разпънаха я на кръст...
344
11
 
11
 
! Отговори
Умнокрасив русофил преди 9 месеца
Днес кой ден е от началото на 4 дневната специалная военная операции России в Украине? Трети или четвърти?
343
16
 
27
 
! Отговори
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК преди 9 месеца
Днес 12 август е празникът на Въздушно-космическите войски на Русия. Братушките поздравиха фашистите в Авдеевка, Оскол и Купянск с 1500-килограмови фугасно-осколъчни бомби ФАБ 1500. Още 200 украински нацистки cвинe са отпътували при Бандера днес. Вместо истинските новини от фронта, западните медии ни пробутват поредните неуспехи на наркоманската хунта в Киев.
342
20
 
5
 
! Отговори
Роко преди 9 месеца
Най ме кефи как руските разбойници се представят за жертви и нашите червени мушмули им припяват
341
18
 
3
 
! Отговори
блицкриг преди 9 месеца
Укронацитата - горди наследници на Вафен СС, мачкат московската орда и защитават Европа от росийската чума.
340
5
 
16
 
! Отговори
реалист преди 9 месеца
Днес около 820 укропитека са поели към небето.Други около 1600 никога няма да могат да ходят.Значи Уссрайнината е намаляла с около 400 малки бойни групи от диверсанти.Контраофанзивата ще продължи докато оставащите укропитеци се предадат.Колкото по-късно ,толкова по-добре за целия свят.
339
2
 
15
 
! Отговори
ъц преди 9 месеца
Спрете да "копи-пействаате" Фейк нюзъ на наглосаксите!!! Как се пробива Ешалонирана Отбрана с ДРГ, бе, цър/ли??? Вие имате ли си представа????? Ешалонирана Отбрана се пробива с --- Авиация, Артилерия, РСЗО, Танкови Клинове, Самоходни гаубици, Ракетни удари, Усилени Мотострелкови Батальони, а Численоста на Атакуващите трябва да е ДВА ПЪТИ Повече от Отбраняващите се!!!!!!!!!!!!!! Те така......., а не иначе!!!!!!!!!
338
3
 
15
 
! Отговори
52847 преди 9 месеца
Фашагите винаги са били подли , долни и продажни терористи.Убиваха руските деца ,после воюваха с мостове ,болници ,танкери и язовири.На фронта опиканите укропи се крият по дупките като мишки.Зелевия вече ги гони по улиците ,защото укропитеците на фронта са кръгла нула.
337
3
 
25
 
! Отговори
Реалист преди 9 месеца
Фалшиви новини. Русия настъпила много при Харков но от "свободната преса" нито дума...
336
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия пак ще победи фашизма...............Украйна днес е като Германия през ВСВ................азовци, бандровци, "Десен сектор"..................в Украйна е пълно с фашистки и нацистки организации...............но руснаците си знаят работата!!!
335
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Още много бой ще ядат укро-фашистите.............руснаците си знаят работата!!
334
16
 
5
 
! Отговори
БРАВО преди 9 месеца
ПЪРЖИ РУСКИТЕ ФАШАГИ,ПЪРЖИ!
333
3
 
16
 
! Отговори
В преди 9 месеца
Това като онази група укри, които си носеха гранично колче. Снимаха се с него в безопасно място и пратиха поздрави на своя надрусан зелен клоун. А тези малки групи оставят бая крайници из полетата...До последния украинец...нали това искат краварите