Украинските сили продължават настъплението в посока Бахмут

Отблъснати са руски атаки на изток, но сраженията са все по-ожесточени
9 авг 2023 17:00, Елка Василева
177
Украинските сили продължават настъплението в посока Бахмут
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили продължават настъплението си в района на Бахмут, където 22-ра Отделна механизирана бригада елиминира вражеска бойна единица, заяви командирът на украинските сухопътни сили генерал-полковник Олександър Сирски, цитиран от украинската новинарска агенция Укринформ.

Още по темата
Сирски публикува видеозапис, свързан с настъплението, в комуникационното приложение "Телеграм".

"Двадесет и втора Отделна механизирана бригада в действие в района на Бахмут. Настъплението продължава. Въздушното разузнаване засече вражеска артилерийска група. Нашествениците се опитаха да се скрият в къща в местността. Част от тях дори се опитаха да избягат. Руснаците обаче бяха елиминирани с прецизен удар със самоходна артилерийска гаубица 2С1 "Гвоздика", се казва в изявлението на Сирски.

Украинските военни междувременно съобщиха днес, че успешно са отблъснали руски атаки в източните райони на страната на фона на тежки сражения, предаде ДПА.

През изминалото денонощие е имало повече от 30 сражения, посочи в изявление говорителят на Генералния щаб на украинската армия Андрий Ковальов. "В ход са тежки сражения", добави той. Ковальов изтъкна напредъка на руските сили край село Синкивка, на около 10 километра от град Купянск в Харковска област, който бе освободен от украинците миналата година.

Руски нападения е имало и в съседната Донецка област, южно от контролирания от Москва град Бахмут, близо до село Клишчиевка, съобщи той.

Украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр заяви в понеделник в Киев, че руските войски са засилили огъня в Източна Украйна, тъй като се опитват да си върнат изгубените миналата есен позиции в Харовска област.

Украинските войски продължават настъплението си в Запорожка и Донецка област, отбеляза Ковальов без да дава конкретна информация за извоюваните територии. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
5
 
2
 
! Отговори
ЮРУШ преди 9 месеца
Настоящият КОНТРАНАСТЪП на ВСУ върви към ПЪЛЕН ПРОВАЛ за ВСУ. Но нека търпеливо да изчакаме още 30-40 дни и тогава вероятно ще може категорично да го наречем ПРОВАЛ. Засега е все още един голям, болезнен и за съжаление много кървав неупешен ЮРУШ.
136
5
 
3
 
! Отговори
КАЛИН ОРЕЛА преди 9 месеца
БОЖЕ, БОЖЕ, КОЛКО ЛЪЖИ ИМА ТУК! Влезте в "Телеграм" и вижте истината за контранастъплението.Започна на 06.06. а сега сме 10.08 и са навлезли на 4/5 километра в сивата зона и са на 10 километра от ПЪРВА отбранителна линия а само загиналите са 48 000!ПРЕСТАНЕТЕ ДА ЛЪЖИТЕ, ставате смешни!
135
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия е Нигерия със сняг.
134
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До колегата. Много доста отдавна има прогноза че Русия е твърдо в петте водещи икономики в следващите години до края на десетилетието се установява в челната четворка/петорка твърдо.
133
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия не е наша. Ние си я уважаваме и тя нас няма да ни нападне ако не се месят "великите сили" но Русия е ваша. Били сте цял живот заедно , говорите един език и я предадохте. Затова тя се защитава в известен смисъл. Вие дишате със шнорхел без америка сте кръгла нула.
132
2
 
11
 
! Отговори
санкциите работят преди 9 месеца
Световната банка за 2022г : Русия е петата икономика в света, задминала е Германия . Скоро и Япония ще бъде настигната - Китай , САЩ и Индия водят класациите.Само нашите заблудени евроатлантически капацитети разправят как Русия диша с шнорхел.
131
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има ли настъпление?!? Кво става? Или просто така медиен фишек и дни по-късно нищо......
130
5
 
16
 
! Отговори
Мухаха преди 9 месеца
Уж "контраофанзивата" е в ход вече втори месец а само четем за РУСКИ НАПАДЕНИЯ и как смелите учстници в украинската контраофанзива ги отблъсквали ..... къде неуспешно... къде още по-неуспешно. И в момента в който напреднат поне на 100 метра , бързат да се похвалят, щото не се знае до края на деня дали ще е останал все още нещо за хвалене . Язък з милиардите долари... прецизната американска и английска разузнавателна информация ... тоновете боеприпаси и западна военна техника . Укропитеци, сър !
129
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То като нямаш море какъв удавник моряк си да ге...Шегичка бе.
128
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Някой знае ли как се превежда Moskow щото ми пада такава реклама за лак за нокти 16 лева бая скъпичко.
127
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз съм българка и сама не мога и един лайк в български форум да си сложа , русофобите и украинците с по десет наведнъж. Не ги разбирам тия VPN точно как работят , но е много обидно , а един русофоб ме нарече вата демек ватенка ...
126
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 138 Моряка .Първо не е моята Русия.Второ тя си прави оръжията и не и трябва някой да и дава.Трето къде са ти ония 300 модерни танка дето поиска Зеленски ,а да ме му дават,каквито поиска Земенски,а каквото имат или преценят дали да му дадат,а дали ще свърши работа е съвсем друго нещо .Така ,че отиваш си в Украйна и си се оправяш щото пък ние така сме преценили.
125
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За да бъде някой моряк трябва да има море че чак тогава да е удавник.
124
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Удавниците вървете си в украйна с добро не ви искаме тука. Отблъсквате с вашата нетърпима русофобия. Вървете си с добро нагли и невъзпитани сте.
123
0
 
6
 
! Отговори
Статичен напредък! преди 9 месеца
Нито на метър ! Браво голям успех!
122
0
 
9
 
! Отговори
КАКВО СТАВА БЕ? преди 9 месеца
В статията отгоре до долу пише за руски атаки а нали уж уркаинците бяха в офанзива?
121
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Успехи на фронтовата линия нямат. Но има тежък терористичен акт в страната. Избили са и са ранили хора които прросто са били на работа. Но не мисля че могат да се гордеят с тероризъм и пладнешки избивания на хора от народа !
120
13
 
3
 
! Отговори
Моряк-удавник преди 9 месеца
До Анонимен 135 - там е работата, че на Зеленски му дава целият свят и каквото поиска, а на джуджетата - средний палец! Може би Северна кУрея ще му даде по някой севернокУрейски автомат Калашникофф и толкоз. Не разбирате ли, че вашата Рассия се дави и вече диша със шнорхели.
119
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Задокеанските тролеи се домъкнаха. Ами не е добре да се живее под мостовете с външната тоалетна. Трябват им кинти какво да се прай може прайд. Други идеи май нямат. Фалшификации и маниполации на форумите.
118
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 137 А що не отидеш да провериш