"Руснаците ни чакаха": Контраофанзива на Киев се оказа по-бавна и по-кървава

"Те стреляха, всичко летеше. Беше страшно, но продължихме напред"
1 авг 2023 21:00, Елка Василева
221
"Руснаците ни чакаха": Контраофанзива на Киев се оказа по-бавна и по-кървава
Снимка: архив, БГНЕС

Те навлязоха в зона, където може да бъдат поразени. Времето не бе подходящо. Изгубени бяха много мъже. В крайна сметка те си възвърнаха разрушеното село Старомайорске, постигайки най-големия напредък на Украйна от седмици.

Войниците, които са на предна линия в украинската контраофанзива, твърдят, че миналата седмица по протежение на фронта в югоизточната част на страната се е оказала по-трудна и по-кървава от очакваното, като плановете са се провалили и противникът е бил добре подготвен, пише Владислав Смилянец от Ройтерс.

Още по темата
"Руснаците ни чакаха", каза 29-годишен войник, използвайки кодовото име Булат - от подразделение, изпратено в битка с бронирани машини по време на нападението миналата седмица.

"Те стреляха по нас с противотанкови оръжия и гранатомети. Машината ми мина през противотанкова мина, но всичко бе наред, превозното средство пое удара и всички останахме живи. Слязохме от машината и побягнахме към прикритието. Защото най-важното е да намериш прикритие и след това да продължиш напред", разказа той.

Разкази за битката при Старомайорске, направени пред Ройтерс близо до фронтовата линия в Югоизточна Украйна, дават представа за това защо най-смелата контраофанзива на Киев в тази война, която скоро навлиза в третия си месец, се оказа по-бавна и по-кървава, отколкото се очакваше.

"Мисията ни бе планирана да продължи два дни. Не можахме обаче да караме в тъмнината в подходящото време по няколко причини. Затова навлязохме по-късно и изгубихме точния момент", каза Булат.

Киев, получил въоръжения и обучение за милиарди долари от западните държави, за да започне контраофанзивата си и да си възвърне окупираните територии това лято, призна, че кампанията му се развива по-бавно от очакваното. Командирите казват, че по-бавното темпо е необходимо, за да се избегнат многобройни жертви.

Руснаците са имали месеци, за да подготвят укрепленията си и да направят минни полета. Украинските нападатели не разполагат с въздушното превъзходство, което съюзниците им от НАТО обикновено очакват, когато провеждат своите тренировки.

Руските защитници са създали "предварително наблюдавани зони" в очакване на настъплението, каза 24-годишен украински морски пехотинец, използващ кодовото наименование Дъб.

"Те методично разрушаваха пътищата. Правеха ями, които не позволяват влизането и излизането от селото, дори и при сухо време. Дори ходенето пеша бе доста трудно. Не може да използваш фенерчета през нощта, но все пак трябва да вървиш напред", разказа той.

"Опитахме се да дадем най-доброто от себе си. Успяхме", заяви за своята част друг войник, използващ кодовото наименование Пикачу.

"Дебаркирането не беше най-трудното. Ние напредвахме бавно, но сигурно. Те стреляха, всичко летеше. Беше страшно, но продължихме напред. Никой не се отдръпна. Всички се справиха отлично", заяви Пикачу.

"Много от нас, които отидоха, няма никога да се върнат у дома", каза обаче накрая той.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
1
 
3
 
! Отговори
дяконЪ преди 8 месеца
*** усри.....Само от нашият отряд равносметката вече е 734:12Скоро Одеса
173
1
 
10
 
! Отговори
Аврам преди 8 месеца
На кого му пука къде е Старомсйорское и кой го държи. Да руснаците до владеят а укритие само успяха да стигнат до първите къщи понеже там били путинските минни поля. Нали са си направили интервюто. А разкъсани те на парчета щурмоваци кучета ги яли. Нали жените и децата им са тук и си следваме как обикалят до град на град и от село на село в търсене на по евтини квартири. Колко още ще чакаме имагинерната победа. 300000 мъртви и още поне 100000 сакати не стигат ли. Идва ли момента на прозрението.
172
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Старомайорске са си го върнали, ама друг път.
171
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С Кръст и с татуировки, ето това се казва раздвоение на личността, сатана/"елита"/ умело е прилапал православните братя в смъртоносната си хватка и се наслаждава на Игрите на война/като Виетнамската джунгла например/, а политическите марионетки и "младите лидери" на Клаус Шваб като наш Кирчо, потриват ръчички в очакване на някое евро/долар по виртуалните/въображаемите си банкови сметки/офшорки. Господи помилуй, спаси и сохрани!!! Защото ние безумните не знаем какво вършим...
170
4
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Отсега мога да кажа, че за евроатлантическа българия и компот от дренки не давам.
169
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А не! Ще седат и ще ви гУедат........
168
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 180 - Спри да играш видео игри. Ако толкова ти се умира, потърси помощ от психолог или свещенник, но не натяквай на деругите, че трябва да ходят и да се бият, както ич е трябва да умират.
167
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Норамлно е ... обявихте я преди 9 месеца. Нормално е, да се готвят.
166
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Много от нас които отидоха, никога няма да се върнат" - значи тоя папук не отишъл да се бие, а се е крил някъде докато другите са ги избива ли. отишлите не са се върнали. ЗА ДОБРО.
165
3
 
26
 
! Отговори
Малко смях преди 8 месеца
НЯКОИ ИЗДАНИЯ ВЕЧЕ КАЗВАТ ЧЕ УКРАЙНА Е ПРОДУКТ СЪС ИЗТЕКЪЛ СРОК НА ГОДНОСТ.
164
24
 
3
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 8 месеца
Ето това са разкази от истински войници на фронта. А от росските алкохолици на фронта се чува са пуфтене, грухтене и реване.
163
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Можем да кажем само браво на украинците че защитават родината си. Дано и ние българите да сме така ако някой ни нападне.
162
3
 
27
 
! Отговори
Много ясно преди 8 месеца
Украйна е бита карта. Ясно е че ще загуби територии. А с тази "контраофанзива" губи и много мъже. Т.е. от зле, та по-зле. Но така е, като е управлявана отвън.
161
0
 
1
 
! Отговори
До172 преди 8 месеца
А за Голямата чистка нещо да кажеш..? И нея ли я правиха украинците ? Кажи, като си толкова начетен !
160
0
 
14
 
! Отговори
Ама преди 8 месеца
Как няма да ви чакат, като няколко месеца тръбяхте наляво и надясно за тая контраофанзива !? По-голяма глупост не бях виждал, язък ви за доброто представяне преди това !
159
2
 
26
 
! Отговори
джо преди 8 месеца
Когато руснаците отстъпиха миналата кампания, укрите, даваха освободени села, тъчеха флагове, танцуваха и т.н.. Питам , къде са сега тези мурафети??? Отговора е... Няма ги, защото нищо не са освободили. Просто идват на линията за някое време след което отстъпват, наритани яко от руснаците. За великото им контра настъпление някои села ги "превзеха " вече десетина пъти.
158
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само един истински патриот бяга и си дава територията без бой!!! Костя Радев!!
157
16
 
2
 
! Отговори
Иван преди 8 месеца
Ам кво да се предадат без бой ли?То и аз не съм вярвал ,че русия ще се отлъчи като северна корея ама..
156
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен "Жертвите на украинците са скъпи, за разлика от руснаците, които не ценят човешкия материал" ---------------- пълни глупости! Не руснаците са тези, които ще се бият до последния човек за всеки метър земя (за справка бахмут)! Достатъчно видеа има, на които руснаците отстъпват позиции, когато има опасност от загуби... е да, отстъпват и след това по врага работи артилерията. Хохаалите са тези, които постоянно зареждат месо в месомелачката само за да запазят една безсмислена позиция.
155
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонименуспехите наистина са зашеметяващи, като се има предвид разликата в брой машини и в човешки материал на фона на руснаците. Това не означава, че при достатъчно авиация контраофанзивата нямаше да е по-солидна. Жертвите на украинците са скъпи, за разлика от руснаците, които не ценят човешкия материал