"Руснаците ни чакаха": Контраофанзива на Киев се оказа по-бавна и по-кървава

"Те стреляха, всичко летеше. Беше страшно, но продължихме напред"
1 авг 2023 21:00, Елка Василева
221
"Руснаците ни чакаха": Контраофанзива на Киев се оказа по-бавна и по-кървава
Снимка: архив, БГНЕС

Те навлязоха в зона, където може да бъдат поразени. Времето не бе подходящо. Изгубени бяха много мъже. В крайна сметка те си възвърнаха разрушеното село Старомайорске, постигайки най-големия напредък на Украйна от седмици.

Войниците, които са на предна линия в украинската контраофанзива, твърдят, че миналата седмица по протежение на фронта в югоизточната част на страната се е оказала по-трудна и по-кървава от очакваното, като плановете са се провалили и противникът е бил добре подготвен, пише Владислав Смилянец от Ройтерс.

Още по темата
"Руснаците ни чакаха", каза 29-годишен войник, използвайки кодовото име Булат - от подразделение, изпратено в битка с бронирани машини по време на нападението миналата седмица.

"Те стреляха по нас с противотанкови оръжия и гранатомети. Машината ми мина през противотанкова мина, но всичко бе наред, превозното средство пое удара и всички останахме живи. Слязохме от машината и побягнахме към прикритието. Защото най-важното е да намериш прикритие и след това да продължиш напред", разказа той.

Разкази за битката при Старомайорске, направени пред Ройтерс близо до фронтовата линия в Югоизточна Украйна, дават представа за това защо най-смелата контраофанзива на Киев в тази война, която скоро навлиза в третия си месец, се оказа по-бавна и по-кървава, отколкото се очакваше.

"Мисията ни бе планирана да продължи два дни. Не можахме обаче да караме в тъмнината в подходящото време по няколко причини. Затова навлязохме по-късно и изгубихме точния момент", каза Булат.

Киев, получил въоръжения и обучение за милиарди долари от западните държави, за да започне контраофанзивата си и да си възвърне окупираните територии това лято, призна, че кампанията му се развива по-бавно от очакваното. Командирите казват, че по-бавното темпо е необходимо, за да се избегнат многобройни жертви.

Руснаците са имали месеци, за да подготвят укрепленията си и да направят минни полета. Украинските нападатели не разполагат с въздушното превъзходство, което съюзниците им от НАТО обикновено очакват, когато провеждат своите тренировки.

Руските защитници са създали "предварително наблюдавани зони" в очакване на настъплението, каза 24-годишен украински морски пехотинец, използващ кодовото наименование Дъб.

"Те методично разрушаваха пътищата. Правеха ями, които не позволяват влизането и излизането от селото, дори и при сухо време. Дори ходенето пеша бе доста трудно. Не може да използваш фенерчета през нощта, но все пак трябва да вървиш напред", разказа той.

"Опитахме се да дадем най-доброто от себе си. Успяхме", заяви за своята част друг войник, използващ кодовото наименование Пикачу.

"Дебаркирането не беше най-трудното. Ние напредвахме бавно, но сигурно. Те стреляха, всичко летеше. Беше страшно, но продължихме напред. Никой не се отдръпна. Всички се справиха отлично", заяви Пикачу.

"Много от нас, които отидоха, няма никога да се върнат у дома", каза обаче накрая той.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
21
 
! Отговори
2 преди 9 месеца
Действията на САЩ са разбираеми, те принуждават украинското ръководство да се къпе в кръвта на собствените си войници с надеждата да предотвратят евентуални бъдещи отношения между Киев и Москва след излизането на НАТО от Украйна. Това е груба грешка, защото как отношенията се определят от икономиката. Ако са печеливши, те съществуват и се развиват. Не можете да съживите икономиката с омраза. Накратко, виждали ли сте някога състезание по дърпане на въже? Десет силни дърпат въжето на своя страна. Победата изглежда така: последният изстрел на победителите и губещите падат на пода с целия отбор.
133
0
 
27
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
Сладков: ЗА КАКВО ГОВОРЯТ УКРАИНСКИТЕ ВОЙНИЦИ И МОРЯЦИ? Прочетох публикация за украинските морски пехотинци, които настояват да ги спасят. Четох радиопрехващанията на войници от ВСУ в Запорожкия участък на фронта, те са изключително трагични. ВСУ бедстват, украинските военни масово загиват. Когато превзехме Берлин през 1945 г., също имахме тежки загуби, но това беше последният напън, но как да нарека самоубийството на ВСУ... Аз, честно казано, се опитвам да разбера логиката на военното командване на Украйна , но не мога. Със сигурност има логика, но на фона на такива доброволни загуби не мога
132
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много смотана пропаганда ! Всички знаем как напредват !
131
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Форумната VPN крава, моля за прошка, но трябва да внеса уточнения: Екипажът на руския танк /трима души/. Командирът е "Ласка". Наводчикът е "Льоха". Самият танк е известен като "Дед Мороз".
130
0
 
2
 
! Отговори
оракул на боб преди 9 месеца
Новина отпреди седмица.Пушилин вчера каза,че са си върнали маалата и са превзели съседното село от няколко къщи.Геолокация гледах нейде и според нея откъм Киев е на Украйна,по средата на маалата нищо и отсреща сепаратистите.
129
0
 
6
 
! Отговори
Форумната VPN крава преди 9 месеца
Екипажът на руския танк "Альоша", който спря бронетанковата група на противника от два танка и седем бронирани машини, беше награден за /проявленное мужество и героизм
128
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тук няколко конашенковци трепят укри, напук на фактите!
127
1
 
4
 
! Отговори
Име преди 9 месеца
Украйна е дълбоко изгубила, искаха някакво дразнене да водят такава политика, но Русия не обича да я обкръжават. Крим е важен заради морето и т.н.
126
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 139 Затова ли Медвежанка пак рИве за ядрено оръжие?
125
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво ти контранастъпление, те руснаците направо им напукаха *** точки, седят си в окопите и ги чакат. Ония идват през голото поле без никакво прикритие, ми много ясно, че ще ги изтрепят като фазани. Ми да не са развявали байраци със свасики и да не са марширували с факли докато викат зиг хайл. Фашистите и терористите нямат място в съвременното общество.
124
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До АНГЕЛговориш така, все едно от първа линия си следял военните процеси! Едва ли си си поместил "Д" -то от дивана, така, че много ми е интересно от къде черпиш информация за тези данни.
123
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Урките ги пращат напред, та да не се излагат леопардите....
122
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще ревем заедно за Мариупол.Не е реалистично нищо там и към Донбас.Дано са реалистични Бердянск и Мелитопол,смилете се сили над изстрадалата Украйна .
121
1
 
10
 
! Отговори
Владо преди 9 месеца
Е много ясно, че ще чакат те да не би да са очаквали посрещане с хляб и сол
120
7
 
3
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Украйна напредва, руските фашисти бягат.
119
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Умните хора следят и знаят точно какво се случва на фронта. Не толкова умните хора е крайно време да си извадите главите от дирниците и да спрете да четете местните медии и спонсорираните от ЕУ телевизии. Совите не са това, което са.
118
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българските БТР-и трябва вече да са стигнали до фронта, 'щото ще трябва да заменят Брадли-тата, че те не останаха вече. Много ги гърмат хеликоптерите.
117
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Зад този конфликт стоят основно американските военни корпорации. Ще принудят източния блок на ЕС да си раздаде старото оръжие за сигурно унищожение и после естествено ще трябва да купуват от САЩ, на цени, които САЩ определи. Просто няма да имаме друг избор. Ще бъдем принудени да даваме не 2%, а 3% от бюджета си за оръжие. Като свърши оръжието за Украйна, просто Украйна ще бъде разпарчатосана между Русия, Полша и Унгария.
116
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До нищо такова нямати си много объркан човек . В тази ужасна кръвавва война- украинцзите безсмъртни, а руснаците умирали още преди да ги срещнат....
115
21
 
2
 
! Отговори
нищо такова няма преди 9 месеца
тва е няква платена рушистка глупост, украйнците не губят никаква налична сила и техника руснаците губят на ден по над 1000 души и много техника която ползват от съветско време, единственото което забавя украинците това са минните полетя които руските плъхове са нацвъкали но прочистването им върви с бърз темп скоро ще бъдат избити и новите 100 000 окупатора пуснати на фронта от московийските престъпници в кремъл, в същото време се подготвя и освобождаването на Крим да живее Украйна!!!!