"Руснаците ни чакаха": Контраофанзива на Киев се оказа по-бавна и по-кървава

"Те стреляха, всичко летеше. Беше страшно, но продължихме напред"
1 авг 2023 21:00, Елка Василева
221
"Руснаците ни чакаха": Контраофанзива на Киев се оказа по-бавна и по-кървава
Снимка: архив, БГНЕС

Те навлязоха в зона, където може да бъдат поразени. Времето не бе подходящо. Изгубени бяха много мъже. В крайна сметка те си възвърнаха разрушеното село Старомайорске, постигайки най-големия напредък на Украйна от седмици.

Войниците, които са на предна линия в украинската контраофанзива, твърдят, че миналата седмица по протежение на фронта в югоизточната част на страната се е оказала по-трудна и по-кървава от очакваното, като плановете са се провалили и противникът е бил добре подготвен, пише Владислав Смилянец от Ройтерс.

Още по темата
"Руснаците ни чакаха", каза 29-годишен войник, използвайки кодовото име Булат - от подразделение, изпратено в битка с бронирани машини по време на нападението миналата седмица.

"Те стреляха по нас с противотанкови оръжия и гранатомети. Машината ми мина през противотанкова мина, но всичко бе наред, превозното средство пое удара и всички останахме живи. Слязохме от машината и побягнахме към прикритието. Защото най-важното е да намериш прикритие и след това да продължиш напред", разказа той.

Разкази за битката при Старомайорске, направени пред Ройтерс близо до фронтовата линия в Югоизточна Украйна, дават представа за това защо най-смелата контраофанзива на Киев в тази война, която скоро навлиза в третия си месец, се оказа по-бавна и по-кървава, отколкото се очакваше.

"Мисията ни бе планирана да продължи два дни. Не можахме обаче да караме в тъмнината в подходящото време по няколко причини. Затова навлязохме по-късно и изгубихме точния момент", каза Булат.

Киев, получил въоръжения и обучение за милиарди долари от западните държави, за да започне контраофанзивата си и да си възвърне окупираните територии това лято, призна, че кампанията му се развива по-бавно от очакваното. Командирите казват, че по-бавното темпо е необходимо, за да се избегнат многобройни жертви.

Руснаците са имали месеци, за да подготвят укрепленията си и да направят минни полета. Украинските нападатели не разполагат с въздушното превъзходство, което съюзниците им от НАТО обикновено очакват, когато провеждат своите тренировки.

Руските защитници са създали "предварително наблюдавани зони" в очакване на настъплението, каза 24-годишен украински морски пехотинец, използващ кодовото наименование Дъб.

"Те методично разрушаваха пътищата. Правеха ями, които не позволяват влизането и излизането от селото, дори и при сухо време. Дори ходенето пеша бе доста трудно. Не може да използваш фенерчета през нощта, но все пак трябва да вървиш напред", разказа той.

"Опитахме се да дадем най-доброто от себе си. Успяхме", заяви за своята част друг войник, използващ кодовото наименование Пикачу.

"Дебаркирането не беше най-трудното. Ние напредвахме бавно, но сигурно. Те стреляха, всичко летеше. Беше страшно, но продължихме напред. Никой не се отдръпна. Всички се справиха отлично", заяви Пикачу.

"Много от нас, които отидоха, няма никога да се върнат у дома", каза обаче накрая той.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
2
 
2
 
! Отговори
пхахаха преди 9 месеца
До Спукаха ги от бой в нета се върви и видео с извънземни не знам на кое да вярвам хах
153
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как бе, до вчера разправяхте как украинците постигат зашеметяващи успехи с контраофанзивата. Ето затова не чета български медии, защото дезинформацията е колосална!!!!
152
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вече втори модесец подред хохалите губят по 20 000 човека. Според хохалската стакмистика, вагнер също загубиха толкова, но в рамките на половин година като за това време превзеха бахмут. А сега хохааалите за 3 пъти по-малко време и нямат почти никакви резултати.. даже първата отбранителна руска линия не успяха да достигнат. Чудно колко още време ще издържат така?
151
1
 
17
 
! Отговори
... преди 9 месеца
От целия преразказ разбрахме, че на хохлите сам виновни лошото време и руснаците.
150
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Всички се справиха отлично" но "Много от нас, които отидоха, няма никога да се върнат у дома" !!!!!
149
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен "НИЕ ЖИВЕЕМ В СТРАХ И УЖАС ОТ ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА" --------- ама кажи сега, този страх и ужас по-голям ли е от онзи по времето на страшния к00вид, когато яко се мрееше?
148
2
 
6
 
! Отговори
Е щом Пикачу преди 9 месеца
е казал - така ша е. Ако не ме лъжат очите, на снимката е един ирландски наемник, който почти разреван си събираше багажа, за да си ходи при майка си в Ирландия.
147
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ама от къде на къде руснаците ще стрелят и ще се бият вместо да побегнат като видят безстрашните хо0хли с натовското вундервафе?!?!?
146
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До О,неееееее!Я ДА РАЗБЕРЕМ КОЙ Е ПРЕЦАКАНИЯ- ДЖУДЖАКОВ ТРЪГНА ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ, А ВЕЧЕ ВТОРА ГОДИНА ВОЙНАТА СМИЛА ЧОВЕЦИ, КОСТИ, ЧОВЕШКИ СЪДБИ, УНИЩОЖАВА МЕЧТИТЕ НА ВСИЧКИ- САМО РУСОФИЛИ И ВЪЗБУЖДАНЕ СА ГОЛЕМИТЕ ЩАСТЛИВЦИ И СЕ КЕФЯТ НА ЧУЖДАТА БЕДА- ИЗВОДИТЕ САМО МНОГО БОЛЕН ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЕ РАДВА НА 280 500 РУСКИ ВОЙНИЦИ ОСТАВИЛИ КОСТИТЕ СИ В УКРАЙНА ЗАЩОТО ТРЪГНАЛИ... ЗАЩО И ТЕ НЕ ЗНАЯТ....
145
4
 
19
 
! Отговори
О,неееееее! преди 9 месеца
Працакаха им пролетната контраофанзива! Как ли са научили за това,нали беше тайна?!?
144
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
162- сигурен ли си че са поляците, ами ние си имаме руски анклав Камчия- ако решат че следващите сме ние защото не кихаме правилно и точно на време за да им доставим високо интелектуално удоволствие и ей така започнат да ни натифицират- отиде ти дома, децата, работата и тогава какво бягаш в Русия да се спасяваш или какво...
143
3
 
5
 
! Отговори
Бабини мили преди 9 месеца
До Анонимен 160: Русия или Руската федерация? На баба умното то, станало рано да коментира и пропагандира, мозъчето си да напряга, липсващото дарслово да разтяга!
142
12
 
24
 
! Отговори
Спукаха ги от бой преди 9 месеца
Руснаците бият бандерите като вързано куче на къс синджир. Върти се клип в Тубата,където един руски танк взривява два танка и 5 Брадлита на на Зеления на рко ман>Клипа е уникален и показва майсторството и профисионализма на руснаците! Това не е фейк,истина е!
141
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До1-151-обяснението е следното- САЩ и ЕС НИКОГА няма да приемат украина в НАТО-тя им е нужна извън НАТО за да се бият с Русия без да се въвличат в пряк конфликт-това води до нови свръхпечалби на военната им промишленост,държи Русия в напрежение и кара 2 братски народа да се самоизбиват-цел определена още от чърчил. Затова "промишленото унищожение" на украинските войничета не се забелязва от поръчителите.Не знам Русия какво печели от войната- има възможност за 3 месеца да я завърши с победа
140
0
 
37
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
Каква демокрация, вече никъде няма такова нещо, следете какво искат да прокарат с този "украински конфликт", Новия световен ред...Зеля заяви в прав текст, че всички са му длъжни,защото се борел за този ред. Само не ни е питал, дали го искаме този ред и не сме му давали пълномощия да се бори от наше име!Зеля забрани ВСИЧКИ медии,които не го слушат и не лъжат с него, забрани даже всички религии, освен тази,която той признава - сатанинската.
139
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимена"aко украйна падне, пада цяла европа!: - ахахаНе, падат само третопололвниците в европа, защото хората ще ги бият по главите защо са дали толкова пари на вятъра
138
1
 
19
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
Руска ДРГ атакува през нощта северните граници на Черниговска област - Reuters. Твърди се, че зомбинацитата са спрели нощния опит на ДРГ-то да атакува северните граници на Черниговска област. Това заяви ръководителят на МВР на Украйна Игор Клименко. "Снощи в Черниговска област нашите зомбинацита предотвратиха опит на вражеска ДРГ да премине държавната граница на Украйна в селището Семьоновка", каза главният полицейски офицер.
137
1
 
20
 
! Отговори
2 преди 9 месеца
Въпреки това, концентрацията на ВСУ в тази зона е все още висока. Особена активност се отбелязва в укрепения район на рубежа Первомайское - Копанки, където зомбитата на киевският наркокартел са оборудвали бетонни укрепления. Във връзка с прехвърлянето на зомбинацита и техника на киевската хунта в този район трябва да се очаква засилване на атаките на зомбираната по натовски стандарт биомаса за връщане на загубени позиции.
136
0
 
20
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
Сватовски участък: позиционни битки при Кармазиновка ситуация към 21.00 часа на 1 август 2023 г. През последните дни край Кармазиновския участък се водят позиционни сблъсъци. Въпреки изявленията на украинските нацисти, контраатаката на зомбинацитата в посока Новоегоровка и Кармазиновка не доведе до значителни резултати. Да, имаше вражески атаки от малки пехотни групи, но съдейки по данните от терена, те са незначителни. В момента зомбиартилеристите продължават да стрелят с касетъчни боеприпаси от Новосергеевка и Первомайски.
135
0
 
23
 
! Отговори
3 преди 9 месеца
Надявам се, че всичко ще бъде същото: в точния момент нашият пробив и въоръжените сили на Украйна ще паднат по целия фронт. Но защо самият Киев довежда нещата до такъв край?