"Руснаците ни чакаха": Контраофанзива на Киев се оказа по-бавна и по-кървава

"Те стреляха, всичко летеше. Беше страшно, но продължихме напред"
1 авг 2023 21:00, Елка Василева
221
"Руснаците ни чакаха": Контраофанзива на Киев се оказа по-бавна и по-кървава
Снимка: архив, БГНЕС

Те навлязоха в зона, където може да бъдат поразени. Времето не бе подходящо. Изгубени бяха много мъже. В крайна сметка те си възвърнаха разрушеното село Старомайорске, постигайки най-големия напредък на Украйна от седмици.

Войниците, които са на предна линия в украинската контраофанзива, твърдят, че миналата седмица по протежение на фронта в югоизточната част на страната се е оказала по-трудна и по-кървава от очакваното, като плановете са се провалили и противникът е бил добре подготвен, пише Владислав Смилянец от Ройтерс.

Още по темата
"Руснаците ни чакаха", каза 29-годишен войник, използвайки кодовото име Булат - от подразделение, изпратено в битка с бронирани машини по време на нападението миналата седмица.

"Те стреляха по нас с противотанкови оръжия и гранатомети. Машината ми мина през противотанкова мина, но всичко бе наред, превозното средство пое удара и всички останахме живи. Слязохме от машината и побягнахме към прикритието. Защото най-важното е да намериш прикритие и след това да продължиш напред", разказа той.

Разкази за битката при Старомайорске, направени пред Ройтерс близо до фронтовата линия в Югоизточна Украйна, дават представа за това защо най-смелата контраофанзива на Киев в тази война, която скоро навлиза в третия си месец, се оказа по-бавна и по-кървава, отколкото се очакваше.

"Мисията ни бе планирана да продължи два дни. Не можахме обаче да караме в тъмнината в подходящото време по няколко причини. Затова навлязохме по-късно и изгубихме точния момент", каза Булат.

Киев, получил въоръжения и обучение за милиарди долари от западните държави, за да започне контраофанзивата си и да си възвърне окупираните територии това лято, призна, че кампанията му се развива по-бавно от очакваното. Командирите казват, че по-бавното темпо е необходимо, за да се избегнат многобройни жертви.

Руснаците са имали месеци, за да подготвят укрепленията си и да направят минни полета. Украинските нападатели не разполагат с въздушното превъзходство, което съюзниците им от НАТО обикновено очакват, когато провеждат своите тренировки.

Руските защитници са създали "предварително наблюдавани зони" в очакване на настъплението, каза 24-годишен украински морски пехотинец, използващ кодовото наименование Дъб.

"Те методично разрушаваха пътищата. Правеха ями, които не позволяват влизането и излизането от селото, дори и при сухо време. Дори ходенето пеша бе доста трудно. Не може да използваш фенерчета през нощта, но все пак трябва да вървиш напред", разказа той.

"Опитахме се да дадем най-доброто от себе си. Успяхме", заяви за своята част друг войник, използващ кодовото наименование Пикачу.

"Дебаркирането не беше най-трудното. Ние напредвахме бавно, но сигурно. Те стреляха, всичко летеше. Беше страшно, но продължихме напред. Никой не се отдръпна. Всички се справиха отлично", заяви Пикачу.

"Много от нас, които отидоха, няма никога да се върнат у дома", каза обаче накрая той.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Руснаците ви чакаха, за да не ги търсите и по-лесно да ги убиете.
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То контраофанзива няма на практика...
92
5
 
26
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
Айде сега си хванете книгите от Втората световна война и ги проучете внимателно! Руснаците са натрупали много опит във воденето на отбранителни операции и бавно и методично ще изтощят и обезкървят настъпващите. Бавно и методично! Докато стигнат до третата отбранителна линия ЗУС ще бъдат смлени! Прогнозирам просто!
91
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ученият смята, че на американската суперсила й остават не повече от 2 години живот. Нейната дългогодишна диктатура, свързана с желанието да контролира интересите на всички страни, падна през 2008 г., след световната криза. Инициатор на упадъка на икономиката беше Америка, чиято банкова система се провали.Оттогава, според пророка, в Съединените щати започва период на продължителна стагнация и масови вълнения. Слабите лидери също допринесоха за краха.
90
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мачкай до дупка украинските фашисти, Вова!
89
6
 
11
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 9 месеца
България официално врезе във война с Русия ! Вчера кораби на Черноморският флот на Русия са унищожили 2 безпилотни (украински) водни дрона на 340 км от Севастопол което е на 100 км от .......Бургас в източна посока. В същото време БЛА излетял от Балчик координирал операцията на "украинците". Т.е. водните дронове са пуснати от база Атия край Бургас като по този начин България вече е страна в конфликта. За сега Русия се въздържа от ответни удари, но следващият път .........едва ли !
88
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Както казва Уважаваният от мен проф Витанов.Украинското " контранастъпление" е един Голям Украински ЗАПЕК!-:)) И е Прав мисля!!!
87
0
 
24
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 месеца
"Много от нас, които отидоха, няма никога да се върнат у дома", каза обаче накрая той."To никой няма се върне у дома си ако наркомана продължава да упорства, укренски фашист такъв!
86
11
 
0
 
! Отговори
До 74 преди 9 месеца
До Анонимен"Като слушам руски език все едно слушам български, всичко се разбира. Когато слушам английски, френски и немски, ама нищо не разбирам." А като слушаш сръбски нали също всичко разбираш? И сърбите ли тогава са ти кръвни братя. За да разбираш английски, немски или френски трябва усилие да ги научиш и умствен капацитет. Но на теб ти липсват очевидно и едното и другото.
85
4
 
2
 
! Отговори
И аз гледах клипа преди 9 месеца
Ама танка не унищожи нищо пускаше само димки имаше една горичка между тях украиците видяха димилките и спряха от другия край на горичката -- дроновете на руснаците ориентираха артилерията ,та тя удари 2-танка и една бронирана кола . Оня танк нямаше видимост към тях те бяха от другата страна на гората ,Не знам Украйнците къде бяха тръгнали един дрон отгоре щеше да е безценен за тях !Не знаеха какво става зад горичката и се скупчиха и точно тогава артилерията ги запраска !
84
20
 
2
 
! Отговори
Редакция преди 9 месеца
200 руски варвари 2 седмици се крили по къщите в Старомайорске без изобщо да излизат за да не ги засекат дроновете на Украйна. Cpaли иПикaли където са спали... Затова са били изненадани украинците които нападнали селото само с 70 бойци. Въпреки това страхливите чебурашки бягат от страх да ги убият всички...
83
21
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 9 месеца
Мен Руснаците не са ми братя!!! А Българите още по малко!!! Изобщо какво е това Българин? 3/4 са *** анадолци крещящи против турците!!! Смях!!! Османаска империя бе възражданци!! 500 години са се движили племената из империята!!!
82
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Напишете Ка-52 алигаритор в Украйна в търсачка и гледайте.
81
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Япония се кани да излее радиоактивни води от гръмналата централа Фукушима. Тихия океан да не е частна канализация на Япония?! Тихия океан може да е частна канализация само на кл0аката кравария!!!
80
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди малко гледах клип,как 2 руски танка унищожиха 9 Украински бронирани единици! Гледаш само " бум" и бял дим!-:) Пак ще го кажа! Русия Няма да бъде " победена" от Украйна! И с " Космическо оръжие" да въоръжат Американците Украйна,просто няма шанс срещу Русия!!!
79
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гледах един клип от дрон днес един руски танк унищожи колона от 5 бронеавтомобила и два танка, е и артилерията му правеше потдръжка но беше невероятно изпълнение , путин иска лично да ги види и награди
78
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Слава на Лукашенко, единственият който не си затвори населението по време на пландемията. Беларусь е с най-ниската смъртност и най-високата раждаемост в Европа. Беларусь е центъра и сърцето на европа. Беларусь процъфтява в съюз с Русия, Да живее Евразийския съюз.
77
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще дойде време укронацягите да се бият с лъкове, арбалети, копия и кухненски ножове. Русия ще действа до Лвов и укронацягите по лагерите, вкл. Zeления нарко-еврей. Друг изход няма. Никога повече западни лъжи. Оставят ли ги тия на 1 кв. м. ще развият укро-наци-бандитизъм. Бой до Полската граница!!!
76
1
 
19
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 9 месеца
От хегемон Западът се превърна в едно беззъбо куче, което скоро всеки ще подритва. Неоколониализма е към своя край. Европа и САЩ хитричко ползваха евтините ресурси на Африка и Лат Америка и най вече руския петрол. Ама тоя филм свърши. И ще стане страшна криза. Оттам бунтове и революции, пред които Френската с гилотините ще е като квартална ромска свада. А на нас честито за тока дето май ще скочи с 35 процента скоро. А като скочи той храните и всичко стремглаво нагоре.
75
1
 
17
 
! Отговори
Ото фон Бисмарк: преди 9 месеца
Не бъркайте флегматичността на Русия със слабост! Русите дълго запрягат, но бързо пристигат.