Украйна отхвърля призивите за „замразяване“ на конфликта с Русия

Решаване на конфликта не може да започне просто със спиране на огъня
8 юни 2023 08:46, Елка Василева
81
Украйна отхвърля призивите за „замразяване“ на конфликта с Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че разговорите за решаване на конфликта с Русия не могат да започнат просто с прекратяване на огъня, предаде агенция Ройтерс.

Още по темата
„Ако някой си мисли, че може да замрази конфликта и после да види как ще го решава, значи не го разбира“, заяви Кулеба на онлайн брифинг за африкански журналисти след обиколка в страни от Африка.

Над 100 кръга консултации и опити за примирие с Русия след анексирането на Крим през 2014 г. доведоха до пълномащабна инвазия в Украйна през 2022 г., отбеляза Кулеба.

Делегация от африкански държавни глави планира да посети Украйна и Русия през следващите дни с надеждата, че ще убеди двете страни да спрат войната, заяви говорител на президента на Южна Африка Сирил Рамапоса. Говорителят каза, че все още не е уточнена датата на посещението.

Подобно предложение означава руските сили да останат на украинска земя при началото на преговорите. Украйна е казвала по-рано, че руските сили трябва да се изтеглят, преди да започнат преговори, а Москва иска Киев да признае руски суверенитет над Крим като предварително условие.

Инициативата се води от президента на Сенегал Маки Сал, който миналата година бе председател на Африканския съюз. Неговата страна не присъства на последното гласуване в ООН, осъждащо действията на Русия, припомня Ройтерс.

Сегашният председател на Африканския съюз – президентът на Коморските острови Отман Газали, бе включен наскоро в делегацията, в която влизат още президентите на Египет, Замбия, Демократична република Конго, Уганда и Южна Африка.

Кулеба бе на обиколка в Африка, за да спечели подкрепа, посочва Ройтерс и припомня, че 30 от 54 африкански държави членки на ООН гласуваха в подкрепа на резолюцията на ООН, осъждаща руската инвазия.

Украинският външен министър заяви, че в момента се наблюдава „ренесанс“ на отношенията между Украйна и Африка. Той каза, че не знае подробности за африканската мисия за мир, но я приветства. „Очакваме да приемем тези президенти в Киев“, каза Кулеба.
(БТА, София Георгиева)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
асдаа преди 11 месеца
Никакво замразяване! Приключвайте с бандУровците. Слава России!
59
3
 
1
 
! Отговори
трол на кайма преди 11 месеца
от 1917 ви слушаме глупостите московити
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
нещяли, това да не ви е концерт пожелание ЕС като в спре дажбите и ще видите от къде изгрява слънцето....
57
0
 
0
 
! Отговори
Лето е! Топло е! преди 11 месеца
ОБАЧЕ Зимата така ще замръзнат - бетон!
56
1
 
5
 
! Отговори
До Смешко преди 11 месеца
ха ха Вярвам ти. С поканата от интимния ти приятел можеш не два ами цели три пъти да отидеш до Щатите. Без лоши чувства. Пожелавам ви да се омъжите скоро в Рино по стара американска традиция . Вярвам ще бъдеш красива булка.
55
15
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 11 месеца
Никакво замразяване.Само бой,бой и отново бой по окупатора докато не се изтегли.
54
9
 
15
 
! Отговори
Зеленский преди 11 месеца
Зеленский се провали в търсенето на подкрепа от цяла Африка и Южна Америка, също и от Азия. Нова Украйна не приема посредничеството на африканските държави и Кулеба трябва да ги обезкуражи. Зеленский иска още кръв и смърт. И няма да се спре пред нищо. Поляците са на ръба да вкарат армията, ако във Вилнюс не се постигне напредък.
53
6
 
14
 
! Отговори
OZZY преди 11 месеца
Дмитро Гуеба ходи да проси и в Африка!Ми навик!
52
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Те тая колиба много дрънка,ама ,ако спрат кинтите,к'во ще прави,ще ходи да се кланя и да учи руския химн или ще си бие камшика и няма да има значение ,какви са ги вършили.
51
5
 
14
 
! Отговори
Ха преди 11 месеца
Ха, така ! Друго си е постоянно някой да и налива пари и оръжие, и кво ли не на Украйна , защо да спира тоя приток?!?
50
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ми хайде де! Чакат ви руснаците бре Украинче.Ама Ви нема нещо на хоризонта!!!
49
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кулеба е абсолютно прав. С терористи не се преговаря, а се ликвидират...
48
25
 
22
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
Фашистът го казва ясно: на 100 кръга преговори лъгахме Русия. Мачкай фашистката киевска хунта!
47
21
 
14
 
! Отговори
ха ха преди 11 месеца
До Анонимен ... А ти що не се изнесеш в САЩ ... или не си достатъчно ччерен и мизерен за да те пуснат ... Ама ако си смениш пола и обуеш къса поличка може и да имаш шанс . Не се бави. Продавай дедовите крави и отивай в клиниката да ти резнат онова мъничкото между краката ... там в Щатско веднага ще те харесат.
46
16
 
19
 
! Отговори
Обективно преди 11 месеца
ПЪРВА заповед на Бог: НЕ УБИВАЙ! КОЙ започна Пръв да убива??? Ще ви кажа : Не беше Русия. Имаше много смърт на руснаци Преди това на територията на Украйна. Точно както е поведението на МК към българите там. Разликата е, че БГ никога няма да употреби сила в това отношение. Защото е БлаГа ария - страна на Бога!!!
45
17
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
Българите подкрепят Русия в борбата и с нато. Бърза ликвидация та урките и да идва ред на нашите евроатлантици!
44
18
 
10
 
! Отговори
Логиката на Кулеба преди 11 месеца
Като те нападнат с нож и губиш огромни количества кръв от рани, НЕ трябва да спреш кръвотечението и отидеш при лекар! Трябва да продължаваш да се биеш срещу нападателя до ***, защото той утре пак може са те нападне! Също трябва да искаш гаранции от жителите в квалтара, че ще те защитават, ако нападателе пак ти нападне! Но ако продължаваш така още малко, си у_мрял от загуба на кръв, така че ..
43
15
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 11 месеца
А, няма назад-до последния укровойник!
42
21
 
19
 
! Отговори
Съдията Дред преди 11 месеца
Нема страшно. В момента в който СПРАТ милиардите долари от Запад ... и още на следващия ден тоя с меките бузки и клоуна ще помолят Русия за примирие . Гаранция .
41
18
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
Лъже урката. Пълномащабна инвазия още няма. Но е прав, че замразяване на конфликта не трябва да има. Украйна на киевската хунта трябва да изчезне.