Берлин обмисля да даде право на Киев за удари в Русия

Това да става с оръжието, което е дадено от Германия
31 май 2024 11:02, Александър Попов
147
Берлин обмисля да даде право на Киев за удари в Русия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Берлин ще обмисли възможността да разреши на Украйна да нанася удари по руска територия с оръжия, предоставени от Германия, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус на брифинг в Одеса, предаде Укринформ.

САЩ и Германия са най-големите доставчици на военна помощ за Украйна. Двете страни многократно са заявявали, че Украйна не трябва да използва техните оръжия за нанасяне на удари по руска територия поради опасения, че това ще доведе до ескалация на войната.

"Политико" съобщи, че германският канцлер Олаф Шолц сега "подкрепя разрешаването на използването на западни оръжия срещу цели на територията на Русия", като се позова на лице, запознато с позицията на германското правителство.

На пресконференция на 28 май Шолц заяви, че Украйна може да използва оръжия, доставени от Германия, "в рамките на международното право", което не забранява да се нанасят удари по руска земя. Германското правителство обаче не е дало изрично и публично разрешение на Киев да направи това.

Писториус припомни на пресконференцията в Одеса, че Шолц "ясно" е дал позицията си за използването на предоставените от Германия оръжия в рамките на международното право от страна на Украйна.

"Това е нещо, което ще обмислим", каза министърът в отговор на въпроса за разрешението на Киев да нанесе удар по руска земя с оръжия, предоставени от Германия.

Писториус каза още, че съществуват двустранни споразумения, които "не трябва да се обсъждат публично, за да се очертаят някои "червени линии" по отношение на това какво се допуска и какво не".

Призивите на Украйна да ѝ бъде разрешено да нанася удари по военни цели на руска територия със западни оръжия се засилиха, след като на 10 май Русия започна нова офанзива в Харковска област, в която според съобщенията са участвали 30 000 войници.

Киев заяви, че не е в състояние да нанесе превантивни удари по руските сили, които се струпват на границата, поради ограниченията за начина, по който могат да се използват западни оръжия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: войната в украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На 9 май Русия заби знамето в Берлин ,наближава отново да забият знанието )фашисти че умиргате бавно)
140
4
 
1
 
! Отговори
Див Петел преди 1 месец
путин е към края на живота си и смята да завлече целия свят със седебе си. Жалко, как в най-голямата държава на планетата не се намериха достатъчно хора да го свалят злото човече от трона и да върнат Русия в света на цивилизованите.
139
1
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Време е руснаците да включат системата домой... Където е произведено там да се върне след изстрелване...
138
2
 
8
 
! Отговори
Ентусиасти преди 1 месец
В Берлин явно са забравили коя дивизия си заби знамето над Райхстага и желаят да станат полигон за финалните изпитания на новото руско оръжие )))
137
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен - не мразят, а презират, за тях славяните са полyxopa, не можеш да мразиш животно, и нямат никакви морални задръжки, както са правили експерименти с хора, но само със славяни и евреи.
136
2
 
9
 
! Отговори
Кукумяу преди 1 месец
САЩ пpъдвa, а Европа се нacиpа. Ние ще го отнесем накрая, помнете ми думата.
135
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западняците страшно много мразят руснаци и славяни по принцип. Като казвам славяни, и ние сме в кюпа. Не си мислете, че на запад много ни обичат. Толкова голяма омраза западняците не изпитват към никой друг. На какво се дължи това не знам. Може би, защото ги е яд, че не могат да колонизират Русия и да им вземат ресурсите, както Африка, южна Америка и Индия.
134
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На запад презира руснаците, те са нисша класа хора като африканците, конгоанците, като Конго, депо за ресурси, дори не е омразa, как може да мразиш полyживотно. И психологически не могат приемат да бъдат победени в Украйна, особено след като се смятат за победители в Студената война. За редовия западняк това е голям психологически удар, и представа си няма от хиперзвукови ракети, военно-космически технологии и не иска да знае, за него Русия е бедна и изостанала и една ядрена война с Русия ще реши психологическите им проблеми, не става дума за хуманност, когато унищожаваш полyxopa.
133
2
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 133 преди 1 месец
поредния анонимен продажен путинофил си ти! значи след като запада е жеден щоо не си в рашистан! що не идеш да живееш в родината си рашистан!? И щоо не искаш да ти се плаща в рубли а искаш я долари я евро!? а? ***!?
132
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обикновения човек в ЕС няма никакъв проблем да започне война с Русия. За тях Русия е бедна и изостанала страна, а те са победителите в студената война. Обикновения човек на запад дори не е чувал за Сармат, Ярс, Кинжал, Циркон, Калибре, Авангард, нито за хиперзвукови технологии, и не иска и да знае. Западняка знае, че е победил Русия през 90те, Русия е нещо като Африка, и няма никакви хуманни съображениия ако EС унищожи някакви си полyxopa с ядрената мощ на НАТО.
131
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Краят на 2023г западът разбра, че хибридният блиц-крийг с Русия на който разчиташе, е тотално провален. От тук нататък започва ескалация, защото всеки път към деескалация ще означава тотална загуба на лице и авторитет на западната политическа система. Западът никога няма да се примири с поражение. В края на лятото може да се очаква пряк военен сблъсък между Русия и НАТО, при това САЩ ще се дистанцират, и ще оставят ЕС да води войната.
130
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Загубят ли в Украйна, западът губи всичко. Западът няма да се смири и няма да приеме никакво поражение. А поражение за запада означава да бъдат изправени да разговарят с Русия като с равни. Ядрения конфликт на територията на ЕС е неизбежен, населението на ЕС вече е подготвено, всички видяха как японските министри ядат риба от водите на Фукушима, а радиацата там беше по-висока от Хирошима.
129
3
 
1
 
! Отговори
До да преди 1 месец
Мдаааа! проедние елементарен НЕ ук НЕ знаещ путинофил! значи сега пак шти го повторя оти види се за над 2 години НЕ можахте да НАУЧИТЕ НИЩО! според господарите ви в кремъл вие ДЕНАЦИФИЦИРАТЕ! Няма фашисти! а има разлика м/у фашизъм и нацизъм! абря как па един някъв по-умен продажен путинофил не се появи бря! не говоря за някъв гений дето има IQ 20 примерно! говоря за някъв дето има IQ 7-8! явно при тия продажници няма такъв гений с IQ 7 барем!!!!!
128
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ и Русия са наясно, че размяна на ядрени удари между двете страни ще бъде ядрен апокалипсис, не за целия свят, но за САЩ и Русия, и най-вече за САЩ които са малка територия и гъсто населени, но и Русия ще понесе големи загуби. Затова театърът на военните действия ще се развива на територията на Европа.
127
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗА НАС ЕДВА ЛИ НЯКОЙ НЯКОГА ЩЕ СИ ИЗХАБИ ЯДРЕНА РАКЕТА. НИЕ ОТДАВНА СМЕ НА ПРИНЦИПА ДА НЕ СМЕ НЕЗАВИСИМА СТРАНА, И НАШИЯ ТН ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ ОТ АУТСАЙДЕРИ В ПОЛИТИЧЕСКОТО МИСЛЕНЕ Е ПРЕЗРЯН КАКТО ОТ ГОСПОДАРИТЕ ТАКА И ОТ БЪДЕЩИТЕ ИМ ГОСПОДАРИ. ТОВА СА ЕДНИ НЕГРАМОТНИ, КОРУМПИРАНИ, НЕКОМПЕТЕНТНИ СТРАХЛИВЦИ И НАГАЖДАЧИ ПРЕД СТРАНАТА, КОЯТО НИ КОМАНДВА В ДАДЕНИЯ МОМЕНТ. НЕСЛУЧАЙНО ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ЦЯЛ СВЯТ ЗАРЯЗА НЕМЦИТЕ НА ФИЛОВ ПРОФЕСОРА С КРИВА И ПРАЗНА ГЛАВА ГИ ЗАРЯЗА НА ПЕТИ СЕПТЕМВРИ ХАХА
126
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без евтини ресурси от Русия, ЕС са обречени да влачат жалко съществувана, особено Германия, която живее от производство и от износ, произвежда много повече отколкото консумира и ако спре износа икономиката и рухва, както вече рухна немската автомобилна индустрия. А не могат да воюват с Русия, защото в ядрените оръжия са просто джуджета в сравнение с потенциала на Русия, ще бъдат унищожени за часове. И САЩ няма да се намесват.
125
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Германците са комплексари от 80 години насам.
124
1
 
6
 
! Отговори
да преди 1 месец
тези не са с всичкия си! това ще принуди руснаците да избиват укрофашистите наред, без пленици, досега биеха по военни обекти, но сега вече....ще има як бой по хохлите!
123
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Една от военните фабрики в Германия май тези дни ... изгоряла.
122
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Писториус е инсталиран като политик в Германия, от кого досетете се сами.