Последните часове на Лиза Дмитриева - детето, което стана символ на жестокостта на Русия

Тя загина при ракетния удар във Виница
15 юли 2022 20:15, Нели Христова
310
Последните часове на Лиза Дмитриева - детето, което стана символ на жестокостта на Русия
Снимка: Twitter

Животът и смъртта на четиригодишната Лиза Дмитриева, която загина при руски ракетен удар срещу централния украински град Виница, е символ на конфликт, в който смъртта често идва без предупреждение и отгоре.

Поредица от видеоклипове и изображения, публикувани в социалните мрежи, изглежда проследяват последните часове на Лиза, която навършва четири години през март - в разгара на руската инвазия в Украйна. Майка й Ирина загуби крака си при атаката от страна на Русия, която бе осъдена от президента на Украйна Володимир Зеленски като "открит терористичен акт".

Още по темата
Майката на Лиза возила дъщеря си в розово-черна количка. Двете отивали към образователен център в град, за който мнозина смятаха, че е безопасен, тъй като е далеч от фронтовата линия - на четири часа път с кола западно от столицата Киев.

На първия кадър, заснет в 9.38 сутринта, Лиза може да бъде видяна в бял клин и синьо дънково горнище с кръпка във формата на яйце на рамото си, бутайки собствената си количка. Косата й е вързана с бяла щипка във формата на пеперуда.

Лиза се усмихва и вдига поглед към майка си, която върви до нея. На моменти в кадър влиза и Ирина, облечена в бяло и срамежливо усмихната. На следващото изображение Лиза може да бъде видяна клекнала до ниска маса в образователния център, изучавайки лист със снимки по време на логопедична сесия.

Малко преди 11 сутринта майка и дъщеря излизат, за да се разходят по тротоара от едната страна на централния площад Премехой във Виница, минавайки близо до Дома на офицерите в града - бивша сграда от съветската епоха с колонада, която сега се използва като културен център за концерти и представления.

Лиза така и не се прибира у дома. Малко след 11 часа сутринта три от седем ракети, изстреляни от руска подводница в Черно море, удрят площада, експлодират близо до културния център, взривяват прозорците на многоетажна сграда и подпалват десетки автомобили на близкия паркинг.

Насред касапницата, още кадри, които смразяват сърцето, показват Лиза да лежи мъртва в преобърнатата си количка. Наблизо има отрязан крак. На някои кадри се вижда ръката на войник, който се протяга към количката. Големи метални фрагменти са разпилени по площада. Стълб от гъст дим изпълва небето.

Лиза е едно от трите деца, убити при нападението на оживена улица в град, който досега бе относително недокоснат от нашествието. Майка й оцеля при първоначалния взрив със сериозни наранявания.

Местен вестник разговаря с приятелка на Ирина, известна като Ира, докато тя пътува към болницата, където бе приета младата майка: "Тя е най-добрият ми приятел. И двете имаме "слънчеви“ деца", каза Лидия Войтенко, използвайки израз за деца с проблеми в развитието. "Наемахме апартамент заедно."

"Ира очевидно е била в съзнание, когато е откарана в интензивното отделение, но Лиза почина на място. Не мога да кажа повече. Твърде трудно е", добавя тя.

Олена Зеленска, съпругата на президента Зеленски, каза, че е разпознала момиченцето от коледно видео, което е направила, за да отбележи празниците.

"Днес с ужас видяхме снимка на преобърната бебешка количка от Виница. И тогава, четейки новините, разбрах, че познавам това момиче", написа Зеленска в публикация в Twitter късно. "Запознахме се, докато записвахме видео за коледните празници."

Във видеото, публикувано заедно с нейните коментари, може да се види как Лиза рисува заедно с Първата дама.

Лиза "успя да нарисува с бои не само себе си, празничната си рокля, но и всички останали деца, мен, операторите и режисьора", пише Олена Зеленска. "Вижте я, жива, моля."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен А защо не покажат руските военни с татуирани сфастики? Ти какво мислиш, че военни нацисти има само в украинската армия ли? Ти на нашите военни виждал ли си татусите? А на руските, а на тези на САЩ? Лапате пропагандата със супена лъжица и се облизвате даже.
33
1
 
4
 
! Отговори
Роко преди 2 години
До АнонименЕстествено,че е метафора.Но пожеланието остава....
32
14
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Русия окончателно се доказа като фашистка държава.Главната гадина Путин и останалите от престъпната шайка/Лавров,Песков и Шойгу/ задължително трябва да получат присъди от трибунала в Хага.
31
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Журналистическото дъно е достигнато. В момента го дълбаят още. Нела за колко пари преписа тази пропаганда?
30
12
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Защо не се задейства международния трибунал?Защо ПУТИН и всички командващи не са съдени задочно?Това е ГЕНОЦИД спрямо мирно население.Тези хора са убийци.Вместо да се търси активно някакво споразумение терора продължава.
29
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше преди месец и половина един клип, лежат 20-30 украинци в кетчуп и оператора ги снима. След като фокуса на камерата отмине от "жертвата", тя се изправя и си тръгва. Та въпросът ми е: на кои и как точно да вярвам?
28
5
 
18
 
! Отговори
Алеята преди 2 години
Алеята на ангелите в Донецк, или как сънародници, избиват сънародници....
27
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен За какво да показват американски бомбардировки? Логиката е, че щом те го правят значи е ок руснаците да го правят, така ли? *** глупави. Нямате бъдеще.
26
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Жестоката Русия" реши да убие едно дете.. Нямам думи за низостта е т.потията на бгжурналистите. Вярно, че е превеждана с гугълпреводача, ама много плитко..
25
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не давате кадри от американските бомбардировки и и невинните жертви, така е много избирателно. Хората са казали, че войната е грозно нещо.
24
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската жестокост обикновено е провокирана от нечия друга жестокост. Да не говорим, че в тоя случай изобщо не е ясно чия ракета е долетяла.
23
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна каза че ще се бие до последния украинец. Тогава калво да стане. Да поискат примирие но вместо това искат оръжия и запада им ги дава. То Русия в известен смисъл се защитава. От сутринта питам но никой не отговаря. Защо не е имало сирени и тези хота не са в бонбоубежища. Защо?
22
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не четете тези глупости.
21
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия, които пишат, че украинците са си виновни, защото не са се предали, защото не направили това, защото не направили онова.. Ако утре вовата дойде и каже, че иска военна база в камчия, защото е тяхна територия, вие откажете и после това се случи с вашите деца, ок ли ще е? Все пак не сте се съгласили. Имали сте варианти, отказали сте и сега си носите последствията, нали така? Вашите деца да загинат така е оправдано, все пак са си го заслужели. Чудовища сте.
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Роко, какви са тия бабини деветини и суеверия. Само най-пpocтата част от населението е достатъчно суеверна, за да вярва в ад и в рай...
19
8
 
18
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Обичам пропагандните статии. Очаква се, че трябва да съм смаян, потресен, възмутен... Ако ги четях разбира се...
18
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пратете го на вовата за вечеря.
17
13
 
10
 
! Отговори
Роко преди 2 години
Ще горите в ада ватенки гнусни!Г..р..у..з 200 за всички колхозници!!
16
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ааа, не!- Написана е и платена от истинските убийци. С пропагандна цел Откъдето е преписана тук. Горкото детенце.
15
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щатски генерал от Пентагона, заяви по CNN, че в Украйна е изключително сложно да се прецени от къде се води огъня, и кой изобщо стреля. До момента във ВСУ има над 10 случая от приятелски огън между военни формирования.