Брутална атака в Украйна: 23 загинали, деца "на парчета" след руски удар на стотици километри от фронта

Крилатите ракети "Калибър" са изстреляни от Черно море
15 юли 2022 07:11, Нели Христова
803

Снимка: БГНЕС

Най-малко 23 души са загинали при нападение срещу централния украински град Виница, според шефа на украинската национална полиция Игор Клименко. Градът се намира на стотици километри от фронтовата линия между Русия и Украйна.

Броят на загиналите включва три деца на възраст под 10 години, а десетки хора все още са в неизвестност, според информация на украинската Държавна служба за извънредни ситуации (SES). Още 64 души, включително четири деца, са хоспитализирани - 34 от които са в тежко състояние, а петима - в критично състояние. Продължава издирването на 42 души, които са в неизвестност.

Клименко казва, че досега са идентифицирани само шест от телата и може да са необходими ДНК тестове за идентифицирането на други.

Повече от 50 сгради и повече от 40 коли са били повредени от ударите.

Атаката е извършена с руски крилати ракети "Калибър", изстреляни от подводници, разположени в Черно море, според Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на канцеларията на президента на Украйна.

Противникът продължава да държи в готовност 32 крилати ракети от типа "Калибър" на три надводни и два подводни кораба, а също така има два големи десантни кораба в Черно море, съобщиха от оперативното командване "Юг" на украинските въоръжени сили. понеделник

 

Видео, публикувано онлайн от Виница, показва горящи превозни средства и сгради, погълнати от дим. Вижда се тялото на дете, заплетено в количка, а отрязания крак на майка й може да се види да стърчи от окървавен бял чаршаф. По-късно става ясно, че детето е Лиза Дмитриева, на четири години. Тя отивала на логопедична сесия с майка си, когато била убита. Майката обаче оцелява. "Детето е на парчета", казва просълзен украински войник, цитиран от The Times. 

От публикации в социалните мрежи става ясно, че Лиза е имала синдром на Даун и проблеми със сърцето, но "майка й никога не се отказала от нея".

Украинска певица, която трябваше да изнесе концерт в града, казва, че сред загиналите е член на екипа й. Друга жертва е 24-годишната Катерина Хула, която отивала на преглед в частната клиника на Виница, когато ракетите ударили града.

Населението на Виница, около 370 000 преди началото на войната, е набъбнало с още хиляди хора, бягащи от руската офанзива в Източна Украйна.

Русия не отрече, че е атакувала града, като служители на министерството на отбраната, цитирани от държавните медии, твърдят, че ракетите са унищожили база, използвана от "нацистите".

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова международната общност официално да признае Русия за терористична държава в нощното си обръщение в четвъртък след атаката във Виница.

"Русия показа своето отношение към международното право, към Европа и към целия цивилизован свят", каза Зеленски. "След това никой не може да има никакво съмнение, че е необходим специален трибунал за руската агресия срещу Украйна възможно най-скоро."

Президентът призова за конфискуване на "всички руски активи и средства във всички страни по света", за да бъдат компенсирани "жертвите на руския терор".

"Абсолютно необходимо е възможно най-скоро да се въведат такива ограничения срещу руския енергиен износ, които няма да позволят на терористите да покриват разходите си за сметка на международната общност“, добави той.

Според Зеленски окончателният брой на жертвите все още се изяснява, тъй като "разчистването на отломките продължава", а "десетки хора се водят изчезнали".

"Една от ракетите унищожи медицинския център Нейромед. Вътре имаше хора", каза той.

Президентът каза, че сред загиналите е четиригодишно момиченце на име Лиза и добави, че майка й е "в момента в критично състояние".

"Русия сложи край на живота на момичето точно по времето, когато в Холандия, в Хага, се провеждаше конференция за руските военни престъпления", каза Зеленски и добави: "Всеки ден Русия унищожава цивилното население, убива деца".

 

Киев твърди, че най-малко 287 деца са били убити от началото на инвазията през февруари. Смята се, че истинската цифра е много по-висока.


Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна, определи ракетната атака като "тероризъм".

"Вече е потвърдено, че 20 цивилни са убити след руски ракетен удар по Виница. Три деца, включително малкото дете на снимката. Това е тероризъм", написа Кулеба в Twitter "Умишлено убийство на цивилни с цел всяване на страх. Русия е терористична държава и трябва да бъде законово призната като такава."

Генералният секретар на ООН каза, че е ужасен от ракетната атака във Виница.

"Генералният секретар осъжда всякакви атаки срещу цивилни лица или цивилна инфраструктура и отново призовава за поемане на отговорност за подобни нарушения", каза говорител на генералния секретар Антонио Гутериш.

В съвместно изявление ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел и еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич осъдиха атаката.

"И двамата сме свидетели на ужасяващото унищожение, което Русия нанесе на Украйна и нейния народ със собствените ни очи. Цивилното население продължава да плаща висока цена в тази война, поради фундаменталното незачитане на международното хуманитарно право от страна на Русия, изправено пред смърт, насилие, включително сексуално насилие, принудителни депортации и унищожение", казаха те. "Не може да има безнаказаност за тези действия и всички виновни ще понесат отговорност."
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


803
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
588
13
 
18
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 2 години
Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Сега Заленски е отворил уста като хипопотам иска оръжие вместо мир. А така ще има още жертви и разрушения.
587
15
 
16
 
! Отговори
Няма да забравим преди 2 години
До Няма да забравим: Зеленски е истинският убиец на всички жертви и от двете страни на фронта. Целта му е да продава нелегално оръжието, което получава! Неговите укро фашисти осем години обстрелваха Донбас и Луганск и я потопиха в кръв избивайки безогледно местни жители! Украинските терористи извършват системен геноцид и военни престъпления срещу руското население! Украинските бандити да прикрият греховете си стоварват вината за престъпленията си върху руската армия. Няма да забравим това!
586
10
 
14
 
! Отговори
Да преговарят за мир преди 2 години
Украйна не може да спечели тази война. При тези загуби (100 убити и 500 ранени на ден според Зеленски, а всъщност са поне два пъти повече) до края на годината от украинската армия няма да остане и половината. Ще отиде ли Зеленски да воюва на фронта? Не, но иска война до последният украински войник.
585
12
 
13
 
! Отговори
Какво следва преди 2 години
Луганска област е вече изчистена. Ред е на Донецка. Време е укронацистите да си платят за ежедневният обстрел на жилищни квартали в Донецк и населени места край него при които загиват мурни жители, в това число и деца. В ДНР смъртната присъда не е отменена. Това ги чака.
584
10
 
12
 
! Отговори
За кой ли път преди 2 години
Пак укронацистите са се крили зад гърба на цивилниото население. .... Интерфакс: "На 14 юли високоточни ракети с морско базиране "Калибър" атакуваха сградата на гарнизонния дом на офицерите в град Виница. По време на удара се състояла среща на командването на украинските военновъздушни сили с представители на чуждестранни доставчици на оръжия. В резултат на удара участниците в срещата бяха унищожени", каза говорителят на руското МО Игор Конашенков.
583
19
 
2
 
! Отговори
черния преди 2 години
Най-важната цел на тая-война е да бъдат избити всички украинци и да бъде заличена Украйна!
582
17
 
15
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Всички брокери продаващи българска земя/сгради/апартаменти на руснаци са национални предатели и престъпници!
581
22
 
17
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Всеки руснак на българска територия трябва да бъде вкарван в затвор и експулсиран. Не искаме тази с-г-а-н при нас. За пореден път доказват, че са жи-во*тни!!!!!!!!!! Където и да видите руснак го наплюйте и изгонете!
580
19
 
17
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
В Донбас обстрелът по цивилни обекти в Донецк изобщо не е спирал. Ама там е друго - когато загиват някакви си там руски деца? Не сме забравили и Краматорск, където укpoпските извеpги удариха умишлено евакуиащи се хора и избиха десетки (с ракета с надпис: "ЗА ДЕЦАТА"), само за да опитат да натопят Русия !!! Точно изpoдът зеленски ли ще говори за международно право? Тоя руснаците трябва да го хванат и парче по рарче да го режат, за да плати за всеки убит руснак, донбасец или украинец !!!
579
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВЪПРОС до 623 - дам... продължавайте да се самоизобличавате като фашaги и нацисти. Белене за всеки който се осмелява да търси информация, различна от укpoпската лъжлива пропаганда. Явно такива скoтове като тебе не са и чували, че правото на достъп да информация, е основно човешко право.
578
8
 
6
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
До Русофили - хубаво, ама и укрите да дадат същите данни за "десетките убити руски генерали", защото аз мисля, че такива изобщо не съществуват !!!
577
12
 
12
 
! Отговори
А ние накъде? преди 2 години
Дотук рософобството беше почти безплатно. Но цените на горивата и всичко покрай тях вървят нагоре.Сега чакаме резултати от последният русофобски напън със 70-те руски дипломати на тандема Киро-Асен. Показателно е, че вече взеха даже да говорят за братска дружба с руският народ, все едно че нищо не е станало.
576
14
 
14
 
! Отговори
Кой крив кой прав преди 2 години
Когато украинската армия се оттегли от някое населено място (а тя само отстъпва) първата им работа е, докато още могат, да започнат безразборен обстрел с тежко оръжие просто за да предизвикат жертви и разрушения. А тези разрушения ги възстановява Русия, а не Украйна.
575
13
 
10
 
! Отговори
Кога ще приключи преди 2 години
Украйна не може да спечели тази война. При тези загуби (100 убити и 500 ранени на ден според Зеленски, а всъщност са поне два пъти повече) до края на годината от украинската армия няма да остане и половината.
574
12
 
5
 
! Отговори
Чернишевски преди 2 години
До Чернишевски: Няма по-мизерни хора от русофобските ***.
573
10
 
5
 
! Отговори
Слава на Русия преди 2 години
До Руски фейк: Ликвидираните украински военни са отишли в царствое небесное. А с тези, които са там комуникацията е малко трудна. Докато с пленените украински войници работата е ясна - карат ги да си покажат татуировките и ако имат свастики - на превъзпитание.
572
10
 
1
 
! Отговори
ВЪПРОС до 623 преди 2 години
От къде получаваш новини от Русия ?Явно и теб трябва да те изгонят като руски шпионин - в България има Цензура на Руски Медии . Време е да се отвори Белене за хора които слушат и гледат нелегално руски медии .В Полша и Украйна са отворени нацистките лагери .
571
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз вече не слагам лайкове защото системата е издънена. И мнения не пиша. До тука бях. Моля не ме изтривай.
570
8
 
7
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Не вярвам на нито една новина от Украйна .
569
5
 
6
 
! Отговори
Али Ръза преди 2 години
жалка американска пропаганда