В САЩ се опасяват от избухване на гражданска война след вота

20% от анкетираните познават някой, който може да грабне оръжието
24 окт 2024 18:15, Елка Василева
31
В САЩ се опасяват от избухване на гражданска война след вота
Снимка: архив, БГНЕС

Анкета, поръчана от вестник "Таймс", показва, че повече от една четвърт от американците смятат, че гражданска война може да избухне след тазгодишните президентски избори.

Опасенията за избухване на насилие се споделят от 27 процента от пълнолетните американци с всякакви политически убеждения. 20 процента от анкетираните са казали, че познават някой, който може да грабне оръжието, ако смята, че републиканският кандидат Доналд Тръмп е бил измамен при гласуването след по-малко от две седмици. 5 на сто смятат същото, в случай че преценят, че Камала Харис е измамена, предаде кореспондент на БНР.

Проучването на YouGov установи, че 84 процента от гласоподавателите в САЩ казват, че Америка е по-разделена, отколкото преди 10 години, като само 5 процента смятат обратното.

Дискусията за потенциален конфликт, причинен от дълбоко поляризираното състояние на политиката на САЩ, се зароди след поведението на поддръжниците на Тръмп на 6 януари 2021 година, когато стотици нахлуха в Капитолия, за да забавят официалното ратифициране на изборната победа на Джо Байдън.

Вестник "Таймс" цитира Барбара Уолтър, виден историк експерт по Американската гражданска война от 1861-1865 година, че "американците са много по-близо до гражданска война, отколкото мнозина биха повярвали" и това се дължи на "политическия екстремизъм, културния трибализъм, конспиративните теории, разпространението на оръжия, войнстващи групировки и ерозията на вярата в правителството и демокрацията".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от САЩ
САЩ отпуснаха на Украйна $20 млрд. от замразените руски активи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
mne преди 1 минута
за съжаление не е пропаганда. Родатата ми, които живеят в Щатите отдавна ми говорят за гражданска война. Мислих, че нещо не са в час, ама явно опасенията им са основателни.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
ЛиберастичнатаИЗМЕТ знае много добре че без крадене и манипулиране на избори не могат да вземат дори и 1 щат. За това сега плашат хората с гражданска война. Но оръжията са в нормално мислещите истински американци, а те са на 100% зад Тръмп. Ще ядете лабут третополови дяволски изчадия. Нормалността ще победи, християнството ще победи!
27
0
 
0
 
! Отговори
Часовникарят преди 50 минути
При световно нашумелите обстоятелства около БРИКС,е съвсем нормално САЩ да реагира на тенденцията за нов двуполюсен световен ред.Та каквото и да ставя в САЩ винаги ще е по-добре от това ,нищо да не се случва и положението остане същото.Всичко е за добро.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 50 минути
Ако Камала загуби няма да има гражданска война. Както при Клинтън ще приберат фойерверките. Колкото до разделението в американското общество, то е закодирано в мажоритарния избор. Няма нужда от преговори, няма нужда от компромиси, всичко или нищо.
25
0
 
3
 
! Отговори
Хм преди 1 час
Не знам дали ще има гражданска война(теоретично е възможно),обаче при победа на демократите САЩ са обречени да загубят доминацията си.И в безсилието си може да предизвикат световна война.
24
0
 
5
 
! Отговори
Да преди 1 час
Само гражданска война в сащ ще спаси света от тях.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Нещо такова се очертава. Аз не виждам как едните или другите ще приемат загубата по мирен начин. Всички са се вперили в тези избори, но най-страшното предстои след тях. Между другото и ние вървим натам, макар и с много по-малки стъпки, поради прословутото българско търпение и това, че българинът може да живее и с 2 и с 200. Но не бива да се заблуждаваме в нашия предизвестен крах.....
22
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Да взимат мерки!Тръмп в затвора!
21
1
 
9
 
! Отговори
Чукундур преди 1 час
У вас такова нещо не може да стане. Народ стоял 500 години под ярем и робски манталитет,*** и де-би-ле-н готов за пари и майка си да продаде,не е способен на нищо. Останалото кво ви интересува? Гледайте си голия гз.
20
9
 
1
 
! Отговори
Гого преди 1 час
Поредната рашиска пропаганда за замазване на очите. САЩ е световния хегемон и не може да си позволи гражданска война. На копеиките им се иска да има воина в САЩ но докато чакат гражданска война в САЩ и разпадането и ще видим краха на раша и путин.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Със сигурност е виновен Путин! Иначе всичко е наред в щатите, животът на хората е чудесен и става все по-добър с всеки изминал ден, но Путин ги *** и те, понеже са лековерни и наивни добряци, ще запалят гражданска война!
18
0
 
4
 
! Отговори
От десетилетия преди 1 час
В САЩ от десетилетия се просмуква пълзящ марксизъм от троцкистки тип.
17
0
 
8
 
! Отговори
само ни залъгвате! преди 1 час
и миналия път така писахте!
16
7
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 час
САМО ЗА СВЕДЕНИЕ НА НЕЗНАЕЩИТЕ! ЩАТА ТЕКСАС Е ФАЛИРАЛ И Е НА ФЕДЕРАЛНА ИЗДРЪЖКА ВСЯКА ГОДИНА ПОЛУЧАВА ПО 20 МИЛИАРДА ДОЛАРА ПОМОЩИ :D ДРУГ ЩАТ МОЖЕ БИ ! НО НЕ И ФАЛИРАЛИЯ ЩАТ ТЕКСАС :D
15
1
 
5
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 час
А дано ,ама надали !
14
0
 
6
 
! Отговори
дo 11 преди 2 часа
Абе не е Кремъл. Казвам ти го от първо лице.
13
4
 
1
 
! Отговори
Войводата преди 2 часа
1. ЗА НЕЯ 2. Победих цру 3. Ще се моля на БОГ освен това да има силни урагани земетресения и ако може да имам на разположения много много ядрени бомби
12
0
 
3
 
! Отговори
и в Грузия преди 2 часа
се опасяват от преврат в Тбилиси и избухване на гражданска война след вота на 26 октомври.
11
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ква гражданска война уеее?!?! Престанете да пишете глупости!!! Това да не е Либия или Венецуела. На раменете си нямате глави а манерки..ПРАЗНИ. Когато Кремъл ви поръча и плаща ще напишете и че майките ви са свинки.
10
2
 
7
 
! Отговори
Пуканките са готови! преди 2 часа
чакаме!