Колко пари трябва да пестиш, за да се пенсионираш на 40 години?

Фругалистите обикновено спестяват между 60 и 70 процента от това, което изкарват
31 авг 2024 08:15, Анисия Иванова
117
Колко пари трябва да пестиш, за да се пенсионираш на 40 години?
Снимка: БГНЕС

Флориан Вагнер е 37-годишен германски инженер и е част от разрастващото се движение на суперспестовниците, наречени още фругалисти (от латинската дума frugalis – в превод: пестеливо).

Той печели средно около 6000 евро нето на месец, но харчи едва една четвърт от тях. Останалите 4500 евро слага настрана, пише германската обществена медия АРД.

Целта на тези хора е да постигнат финансова независимост колкото се може по-рано и да се пенсионират още на 40 години.

Вагнер научил за новата тенденция преди няколко годинии и преосмислил изцяло разходите си: започнал да ходи на работа с колело вместо с метрото, да си готви вечер вкъщи, пазарувал веднъж седмично и почти изцяло изхвърлил от менюто си дюнерите и пиците. Освен това напуснал добре платената си работа и започнал собствен бизнес. "По този начин подобрих качеството си на живот", казва 37-годишният мъж. Точно това е и същността на движението на фругалистите.

Вложения във фондове, облигации и собственост

Но ограничаването на разходите не е достатъчно. Суперспестовниците инвестират голяма част от доходите си в акции и други капиталови инструменти. За да минимизират риска, те прибягват и до вложения в облигации или недвижими имоти.

Фругализмът е концепция за начин на живот, която тръгва от САЩ, разяснява АРД. Популяризират я блогъри като Money Mustache. Преди години канадецът описа как е успял да се пенсионира на 30-годишна възраст.

По време на финансовата криза от 2008 движението FIRE (Financial Independence, Retire Early) набира все повече последователи и се разпространява и в Германия. Според философията му всеки, който е успял да спести 25 пъти повече, отколкото са годишните му разходи, е финансово независим.

До 70 процента спестявания

Фругалистите обикновено спестяват между 60 и 70 процента от това, което изкарват. За сравнение: хората в Германия спестяват средно едва около 11% от доходите си. А много от тях не могат да заделят даже нищо, съобщава Дойче веле..

Поради това се смята, че фругализмът не е за всички, а само по силите на хората с високи доходи. "Ако печелите само 1800 евро, няма да можете да спестите и половината от тях, защото по-голямата част от парите ще отидат за наема", казва пред АРД експертът Томас Кел от платформата за финанси Finanzfluss.

Освен това често животът предлага обрати и неочаквани ситуации, които може да попречат на целта за ранно пенсиониране на 40 или 50 години. Затова всеки трябва да прецени за себе си доколко реалистична е поставената цел. "Деца, жилище или продължително боледуване много бързо могат да увеличат разходите и да намалят дела от доходите, който бива заделян", посочва финансовият инфлуенсър.

Отказ и от почивка?

Финансовите експерти посочват и други рискове. Така например едно поевтиняване на акциите може да застраши планираното ранно пенсиониране. Затова е важно всеки да разработи за себе си и план за евентуално подобно развитие.

Флориан Вагнер вече е натрупал активи на обща стойност 480 000 евро. Въпреки това той е променил малко първоначалния си план за излизане в пенсия на 40 години. Сега е решил да продължи да работи и след 40, но само толкова, колкото иска - и без да му се налага да се отказва от почивка или ходене на ресторант. "Аз не се отказвам от неща, които обичам, и не се ограничавам. Винаги си казвам: ако утре загина при катастрофа, не искам да има нещо, за което да съжалявам, че не съм направил", казва 37-годишният германец.

Да прилагаш концепцията за суперпестеливост продължително време е огромно предизвикателство за много от тъй наречените фругалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от Русия
Атаката в района на Курск извади Москва от равновесие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До До Христов В САЩ отиват на национализация или всичко да е собственост на няколко корпорации, а хората да нямат нищо и да живеят ден за ден. Освен данък 45% при продажба на активи и растящи в небесата данъци на имоти Камала е на път да въведе данък нереализирана печалба, т.е. имаш акции купени за 100, на пазара са 120 и дължиш 25% на 20, даже да не си продал. Същото за къщи и т.н. Просто е- не можеш сам да произведеш храна, купуваш от корпорациите само, нямаш спестявания и т.н. Ставаш им роб.
70
0
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 седмици
Какво да ви кажа? В най-,критичният момент на Световна война Z щангата кози крак ( the crowbar) спаси положението и живота на Брат Пит !
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пенсиониране чак не е възможно на 40 с по 5-6000 спестени на месец. Първо има инфлация. Тя яде част от парите и за последните 20г в САЩ официално е 60%, т.е. примерно наем от 1000 става на 1600, храна от 10 става 16 и т.н. Капиталовложенията в акции и имоти помагат при растящ пазар, но има и сривове, когато активите падат с по 50% за дни. Най-важното- правителствата не са луди да губят дойни крави и удържат данъци на продадени активи и лихви. Ако си купил на 10 и сега е 50, дължиш 40-50% на 40.
68
1
 
3
 
! Отговори
КОЧО преди 2 седмици
изтриха думата kelesch
67
2
 
6
 
! Отговори
КОЧО преди 2 седмици
Абсолютно безсмислена статия.Колко спестявал някакъв ***...Моля...
66
1
 
3
 
! Отговори
До Христов преди 2 седмици
По този повод в САЩ на местно административно ниво постепенно започнаха да ограничават законите за защита на частните имоти и притежание, носене, ползване на видове оръжия. Целта на глобалистите е да обезоръжат населението. Като сформираха много частни военни формирования. Освен навици в медицина, строителство, земеделие, откриване, добив и съхраняване на вода. Полезни знания в собствени източници на енергия, радиостанции и др.
65
0
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Хората трябва да имат оръжие. За да пазят себе си, семейството и имуществото си от крадци... Дори когато крадецът е държавата. Единствено притежаването на оръжие гарантира свободата. Факт.
64
0
 
1
 
! Отговори
Сенеката преди 2 седмици
Повече от колкото изкарваш....
63
0
 
11
 
! Отговори
Ако сметнем преди 2 седмици
За съжаление, подозирам че ще увеличат драстично данъците за 2-ри имот, таке че да обезсмислят инвестициите в имоти. Същото ще бъде и със земеделските земи. Целта на глобалистите е да нямаме собственост и свобода. Да не разочаровам младите хора, но предстоят трудни времена. Инвестирайте в полезни навици на децата си. Да могат сами да построят къща, добив и пречистване вода, да произвеждат и складират храна, елементарни медицински познания лечение, операции. Искат да оцелее златният милиард.
62
2
 
9
 
! Отговори
Сметнем преди 2 седмици
Никой не е победил системата. Ако 2020 един милион лева бяха достатъчни да живееш 30 г. скромно само 2 пъти в годината меж. почивки в средна класа хотели, сега са необходими 3 милиона лева. А дългосрочните акции са с ниска доходност. Цената на златото беше изкуственао замразена, сега се вдигна. Живеем в несигурен свят, където Шваб казва: няма да притежавате нищо, но ще бъдете щастливи. По отношение на инвестиции в имоти, подозирам че за 2-ро жилище ще вдигнат драстично данъците, да нямаш изгода.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И колко имат висок стандарт на живот дали по рождение или сами го постигат това е всеки ден работа няма спиране движение развитие просперитет
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А когато парите се обезцениха какво става или както сега изведнъж всичко стана тройно какво правим А ако имаш семейство деца ангажименти Работиш живееш радваш се на живота развиваш се успешно вървиш напред с близките си Другото е заблуда разбира се необходими са и спестявания
59
0
 
11
 
! Отговори
Ако сметнем преди 2 седмици
че на всеки десет години има финансова криза, а на всеки 20 г. инфлация, изяждаща 60% от спестяванията, за какво прогнозиране говорим? Още повече, че се готвят да въведат програмируеми дигитални парични единици с дневен лимит и спестяване до 3000 цифрови евра. Реално си лишен от спестяване за старини. Дори да инвестираш в Злато, припомням изземването на златото от Рузмелт от американците, силово. Ако е в крипто във всеки един момент могат да забранят и закрият фонзове и др. Викой не е победил
58
4
 
4
 
! Отговори
История преди 2 седмици
А тези пишман спестовници,задават ли си въпроса че...МОЖЕ НЯКОЙ ДРУГ ДА ХАРЧИ ТЕХНИТЕ ПАРИ...отделно 40 год е бил на ръчна спирачка...
57
3
 
4
 
! Отговори
Мавродийката преди 2 седмици
До Анонимен 51 Прав си, 6000 евро на месец за мен са НИЩО! :))))
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А у нас комунистическото НОИ ПОЗВОЛЯВА ЛИ ПЕНСИОНИРАНЕ НА 40 ГОДИНИ? За един приятел питам...Само на този въпрос си отговорете, и ще ви стане ясно колко "се е променила" системата у нас...аха аха вервайте!
55
2
 
25
 
! Отговори
Този Който преди 2 седмици
Има и друг вариант - пестиш, стискаш се, лишаваш се, ограничаваш се отвсякъде и току вече си спестиш сумата и....вземеш че се гътнеш и някой твой наследник ти харчи парите. И най-голямата заблуда на тоя свят е, че щастието е правопропорционално на стойността на банковата сметка. Така че носете си новите дрехи и прекарвайте времето с любимите хора.
54
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 53Така разправяха и едни хитреци преди 20 години и не се осигуряваха. Сега са по 500 лв пенсия, на фона на хора с над 2500. И така.
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
У нас никаква схема не върви, освен ако не си от политическите кръгчета. Казвам го от личен опит - работих, спестявах, инвестирах разумно с идеята на 50 да съм шапка на тояга, но един от елитните крадци се взря в моята инвестиция и вече 10 години прави всичко възможно да ми я отнеме. В резултат, продължавам да блъскам до откат...
52
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На тоя свят всичко е възможно, освен едно-да влезеш там, отдето си излязъл. В смисъл, че ги има всякакви маниаци. Задавам въпроса има ли деца тоя, има ли жена и др. членове на семейството. Бих се съгласил с всичко, ако хем трупаш от заплата и лишения, хем гледаш булка и поне две деца. У нас тоя вариант го има при военните и полицията мисля, вземаш шапката с пари и се оправяш. Но най-добрият начин е да се учиш, висока заплата и пенсия. Хубаво е да живееш, но още по-хубаво е да живееш добре.