Разкриха причините за експлозията на мегаракетата на SpaceX

Имало е проблеми с някои системи на задвижване
21 апр 2023 10:56, Стела Стоянова
104
Разкриха причините за експлозията на мегаракетата на SpaceX
Снимка БГНЕС

Експлозията на прототипа на космическия кораб Starship в четвъртък е станала по команда на служители на SpaceX поради проблеми с няколко системи за задвижване, съобщиха от компанията.

"Няколко двигателя отказаха по време на тестовия полет, имаше загуба на височина и начало на въртене. Беше дадена команда за прекратяване на теста", гласи съобщението, публикувано на сайта на SpaceX.

Отбелязва се, че площадката за изстрелване в Бока Чико (щата Тексас) е била освободена предварително, околността ще бъде затворена до петък.

В четвъртък SpaceX извърши първото тестово изстрелване на ракета носител, носеща прототип на космически кораб Starship. Ракетата, достигнала височина от 38 км, започна да се върти неконтролируемо около две минути и половина след изстрелването, след още една минута и половина последва експлозия. Водещите директното изъчване на сайта на SpaceX отбелязаха по-рано, че тестовото изстрелване ще се счита за успешно, ако ракетата се издигне от стартовата площадка.

Очаква се следващото стартиране може да се състои след няколко месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: SpaceXStarship
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
10
 
! Отговори
Pen преди 1 година
Иначе като се взриви ракетата всички ръкопляскаха ! :)))
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пичове смайващо негамотни сте да правите паралели между тази експериментална ракета и мисиите Аполо. Ако малко от малко поне се интересувахте, щяхте да знаете например, че Фалкън летят почти всяка седмица от 2018 насам и вече наближават 200 излитания без инцидент.
35
5
 
17
 
! Отговори
Деди преди 1 година
Най-голямата, най- мощната, най-високата, най-най-най ...., стане ли блага дума за тази система, винаги започва с "най". Язък за това "най". Поне джурналята-помиари да бяха изчакали успешния тест да приключи и тогиз да спрягат това "най". Ама пуста пропаганда!То май и с "кацането" на Луната пропагандата углоши света тогава, ама нали тогава намаше онлайн репортажи, та всичко мина-замина по "сценарий", както му е реда. Ама сега, не става! Видя се, 38 км. височина и край! Поспрете с пропагандата!
34
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 30 за твое съжаление това не е края на технологията. Ето СЛС има 4 двигателя от Совалки на първа степен. Ако един излезе от строя по каква да е причина цялата ракета загива. При въпросния Старт на Хеви Бустера 5(пет) от двигателите не работеха по някаква причина. Ракетата достигна до 38 км височина и определена скорост и чак след това започнаха определени проблеми.
33
1
 
7
 
! Отговори
Да видим преди 1 година
До Анонимен "Руснаците научиха урока с с подобната лунна ракета през 1969 г" - така съветските учени са положили основите. Но сега сме 2023-та - технологиите са се подобрили има нови материяли. Виж тогава двигателя. Съветите за Н1 са изобретили невероятни двигатели със Stage Combustion, която технология сега от СпейсХ досъвършенстват и правят Full Sage Combustion двигател. Това което не е било възможно през 1969-та може сега да е възмоно през 2023-та.
32
2
 
12
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
При толкова много двигатели един да не е съвсем в ред и аварията е сигурна. Дали са готови да загубят сто човека екипаж при подобно излитане, ще почакаме да видим.
31
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До 25 Да има 40000 защото във военните включваш системата СТАРЛИНК на Мъск която обаче и по принцип се води уж Цивилна и уж Частна ...
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"КУРУ Френска Гвинея има от Космодрумите най-добро местоположение" ----------------- Руснаците не случайно точно там направиха своя Гагаринска стартова площадка.
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази експлозия е краят на тази технология. Достигнат е предела. Руснаците научиха урока с несполуките си с подобната лунна ракета с многото насложени двигатели още през 1969 г.
28
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още ли вярвате, че са летели до луната? Колко совалки се взривиха, при това с живи хора вътре. Затова и спряха полетите, а първата им работа след развала на СССР, беше да се прикачат към руската космическа програма. Космоса не е за обикновени кравари.
27
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До 14 до 2 Руснаците са разработили технологията на КУБЛИТИТЕ. Микро сателита се състои от определено количество Кубове със стандартни размери. Куб1 батерия и електроника, куб2 Ионен двигател куб3 научни сензори куб 4 сгънати соларни панели и т.н. колкото им трябва място Кублитите се сглобяват като ЛЕГО. Моя Кублитен сателит е от 4 куба твоя от 6 защото имаш два с научни сензори и два със соларни панели
26
3
 
5
 
! Отговори
Байдрънчо преди 1 година
Жалко .. толкова много *** във въздуха, цялото СДС пенсионерски електорат на Боко-КостФ можеха да получат 2ни пенсии до живот. Илонка Мускалова ще разбере, че да си смениш пола не те прави нещо повече от другите и ще припълзи при братушките за обмяна на опит, няма как Вова ви чака с отворени обятия.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същата философия и същите проблеми както при съветската Н1. Много двигатели и всички трябва да работят едновременно. Да видим от СпейсХ ще могат ли да ги разрешат с технология от 21-ви век.
24
7
 
6
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Русия има 74 военни сателита. Срещу около 40000 на САЩ.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано да има полза са о от тези мегаракери. Нещо да се изследва. А не да извеждат в космоса богати туристи,за да се глезят
22
3
 
9
 
! Отговори
ЕДИН преди 1 година
Броя на сателитите не означава че вършат много работа. Важно е качеството!!!
21
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците имали-нямали 100 сателита. Глупотевини. Само военните им спътници от серията "Космос" са 2 995.
20
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каубойте нямат нищо, затова всички болшевики и децата им са все там... Купуват имоти... Сметките им са в долари...
19
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен "Некадърник. Ако беше толкова лесно да се правят ракети всеки щеше да си има по една че и държави като България щяха да летят в космоса ама не." Изглежда че ти си такъв а не Мъск. За твое сведение има фирма(чесно забравих и името) на запад която цялата ракета я печата на 3Д принтер. Пуснаха една ракета но втората степен не се задейства. Ясно е защо и ще поправят проблема и не причината не е защото е напечатан на 3Д принтер.
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако всичките им мегаракети са такива, блазе им.