Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо

Той е откаран в болница
Обновена: 15 май 2024 17:17 | 15 май 2024 16:23, Нели Христова
445
Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо
Снимка: БГНЕС

Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо.Той е бил откаран в болница след нападението.

Той е бил прострелян четири пъти пред Дома на културата в Хандлова, на около 150 км североизточно от столицата Братислава.

Един от куршумите е попаднал в областта на корема, предаде словашката информационна агенция TASR.

Това беше потвърдено на пленарното заседание на Националния съвет на Словашката република Любош Блаха (Смер-СД) и прекъсна работата на настоящата сесия за неопределено време.

Според телевизия JOJ мъж от тълпата е започнал да стреля по министър-председателя, след като той е излязъл да поздрави жителите на Хандлова.

Свидетел каза за Ройтерс, че е чул няколко изстрела и е видял полицията да задържа стрелеца. Свидетелят казва, че е видял служители по сигурността да бутат някого в кола и да потеглят.

Очевидци разказват, че стрелбата е станала след заседание на правителството и е имало 3-4 изстрела, след което Фицо е паднал на земята.

Няма информация за мотивите, но Фицо е критикуван за меката си подкрепа за Украйна, казвайки, че единственият начин да се сложи край на войната е Украйна да се откаже от част от своята територия. Той също така е против членството на Украйна в НАТО.

Фицо дойде на власт миналия октомври и спря държавната военна помощ за Киев и отвори комуникационни канали с Русия.

Заместник-председателят на парламента и председател на опозиционната "Прогресивна Словакия" Михал Шимечка е шокиран и ужасен от стрелбата по министър-председателя Роберт Фицо (Смер-СД) след правителственото заседание в Хандлова.

"Ние недвусмислено и категорично осъждаме всяко насилие. Вярваме, че министър-председателят Фицо ще се оправи и че този ужасен акт ще бъде изяснен възможно най-скоро", подчерта Шимечка.

Според телевизия JOJ мъж от тълпата е започнал да стреля по министър-председателя, след като той е излязъл да поздрави жителите на Хандлова.

Според свидетели, които са били на мястото на инцидента, Фицо се е приближил до хората, които са го посрещали, тогава са произведени няколко изстрела. След това Фицо е паднал на земята.

Предполагаемият нападател е бил задържан от полицията. Полицията отцепи района около сградата.

Президентът Зузана Чапутова остро осъди "бруталното и безразсъдно" нападение срещу министър-председателя. "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


445
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
347
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
не търси логика в куха руска глава русофилите освен крайно нисък интелект са и везкрайно объркани
346
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стрелеца е част от паравоенна организация приближена на Путин!!! Путин му е видя сметката!!! Въпроса е защо?
345
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
най общо казано все едно нашия максудовски кюрд костя да думне резидента радев
344
7
 
3
 
! Отговори
реалист преди 3 месеца
русофил гръмнал друг русофил да се готви Орбан .. по между другото как е бляк костя копейката да не му дупнат и неговата кожа ?
343
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има информация , че стрелеца е член на паравоенна организация приближена на Путин!!!Зад това твърдение има доказателства(снимков и видео материал).
342
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е важно какъв е стрелеца. Дали е Евроатлантик,а какво е предизвикало неговата реакция. Време е приятелите на Путин да се замислят. Във всяка една държава има хора като стрелеца. Нека се замислят малко политиците с кого се съюзяват. Има доста изстрадали от Путин и подобни през вековете. Никой не иска да живее в тоталитарен режим, но има хора които не издържат и са готови на саможертва. Нека се замислят всички, защото времената стават сурови и хората не издържат. Дано не се случва повече!
341
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е хубаво , че са го застреляли. Но ако беше в затвора,където му е мястото на Фицо сега нямаше да е в болница. Същото важи за всички тоталитарни лидери. Те си избират съдбата. Във всяка една държава над 10% от населението има потенциал да бъде като стрелеца. Та време е малко да се замислят политиците. Путин защо живее в изолация според Вас? Орабан, Бойко и Вучич как се придвижват?На ясно са със ситуацията. Фицо не знае ли какъв му е рейтинга и прозвището. Радев е същия!!!
340
6
 
1
 
! Отговори
DEPM преди 3 месеца
Сееш омраза , жънеш каквото си посял.
339
3
 
21
 
! Отговори
Шаши преди 3 месеца
Стрелеца е евроатлантик. Това обяснява всичко. По цял свят са нагли и ку.хи.
338
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Който не е съгласен с мръсотиите и терора на наглосаксите се отстранява.Така действа американската и английска демокрация.
337
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Излезе информация че атентаторът е русофил. Русофилията е опасна и античовешка и трябва да бъде забранена в цяла Европа
336
1
 
5
 
! Отговори
трябваше да е Боко преди 3 месеца
..ама на
335
1
 
13
 
! Отговори
CANCEL КУЛТУРА преди 3 месеца
КУЛТУРАТА НА ОТМЯНАТА така действа. Това, което не мисли като нас и не служи на нашите идеали следва да бъде отменено.
334
6
 
0
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 3 месеца
НИКОИ НЕ Е НЕДОСЕГАЕМ И БЕЗСМЪРТЕН.УСПЕХА НА ТАКОВА УБИИСТЖО Е ГАРАНТИРАН АКО УБИЕЦА ДЕИСТВА САМО САМ.
333
4
 
3
 
! Отговори
До 362 преди 3 месеца
1. Незная как успяваш да свържеш розовите поли с атентата. Стрелеца не е бил с розова пола.2. От друг източник четох, че този човек е над 70 годишен. Искал да направи някаква партия срещу насилието. Та може е неуспял в политиката , но едва ли в живота. Не мисля , че е ровил по кофите. 3. Прочети добре статията. " Мотивите на извършителя все още не са известни."
332
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ние последната колония ли ще останем на този свят? Дарение на два реактора и купуване на един прескъп. Минни концесии на един процент. Шистов газ. И розови пожелания и миражи. И нпо платени туткиПрочети още на: https://dnes.bg/world/2024/05/16/oshte-70-aresta-v-nova-kaledoniia.607546?utm_source=referral&utm_medium=articles&utm_campaign=internal_links#comment-newest
331
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А селяните търпят ли да бъдат мачкани или и те като гражданите не търпят да бъдат мачкани. Игрички за напреднали ли е това нещо мачкането.
330
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За сведение на чоретата Путин е в Пекин но това няма как да се напише в опорки от две думи чорета
329
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нискочели нпо чоррита преписват опорки от две думи без капчица смисъл. Но за сметка на това със солидни плюсове. Никой не им вярва но те са на амбразурата денонощно. Дано им платят гладни са.
328
10
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 3 месеца
В някои държави гражданите не търпят да бъдат мачкани!