Днес отбелязваме 139 години от Съединението, честит празник!

На 6 септември 1885 г. е провъзгласено Съединението на Източна Румелия с Княжество България
118
Днес отбелязваме 139 години от Съединението, честит празник!
Снимка: БГНЕС

България отбелязва 139 години от Съединението. На 6 септември 1885 г. е провъзгласено Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

По силата на Берлинския договор, подписан на 13 юли 1878 г. от представители на Руската империя, Великобритания, Австро-Унгария, Франция, Германия, Италия и Османската империя, България е разделена, като Източна Румелия остава в пределите на Османската империя.

По инициатива на Захари Стоянов през 1885 г. в Пловдив е организиран Български таен централен революционен комитет (БТЦРК), който си поставя за цел "окончателно освобождение на българския народ чрез революция морална и с оръжие". Според плана, утвърден на заседание на комитета на 23 август 1885 г., акцията трябвало да започне в средата на септември същата година, като главният удар е трябвало да бъде нанесен в Пловдив срещу конака и представителните учреждения, местните отряди е трябвало да завземат Пазарджик и други по-големи селища в областта.

На 6 септември 1885 г. българските войски, разположени в околностите на Пловдив, начело с майор Данаил Николаев и отрядите на Чардофон Велики (Продан Тишков), влизат в града, обкръжават конака и арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич. Румелийското правителство е свалено. Провъзгласява се Съединението на Източна Румелия с Княжество България. В Пловдив е образувано временно правителство начело с Георги Странски, което поема управлението до пристигането на княз Александър I на 9 септември 1885 г. Ден преди това - на 8 септември 1885 г., княз Александър I с нарочен манифест утвърждава присъединяването на Източна Румелия и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.

След продължителна дипломатическа борба на 5 април 1886 г. в двореца Топхане в Цариград по време на Цариградската посланическа конференция (24 октомври 1885 г.-5 април 1886 г.) делегатите на Великите сили (Германия, Австро-Унгария, Франция, Великобритания, Италия, Русия) и Османската империя подписват Българо-турска спогодба (Топханенски акт), с която се признава Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Съединението ще бъде отбелязано с различни мероприятия в страната

Кулминацията е тържествената проверка-заря тази вечер на площад „Съединение“ в Пловдив.

Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй, в 20:45 часа ще произнесе слово. В честването на Съединението в Пловдив ще участва и служебният премиер Димитър Главчев.

139-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия ще бъде отбелязана тържествено с участието на представителни военни подразделения.

В София Съединението ще бъде отбелязано пред мавзолея - костница на княз Александър Батенберг с участието на представително военно подразделение от Националната гвардейска част. Ще бъдат поднесени венци от името на министъра на отбраната и началника на отбраната.

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще работи с обичайното си работно време и входни такси и специално за своята публика Музеят ще покаже знамето, под чиито дипли на 6 септември 1885 г. майор Данаил Николаев повежда подчинените му войски към центъра на Пловдив. То е трибагреник с лъв, приготвено е за Източнорумелийската милиция, но не е използвано заради статута на Областта. Именно това знаме войниците на майор Николаев целуват, преди да тръгнат, а думите върху него „Съединение или смърт“ ни пренасят в онези героични дни, когато общественият и човешкият живот се осмислят с категориите на националните идеали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: Съединението
Още от ЕС
Не е сигурно, че жилищата ще поскъпват след влизането в еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
До Честит празник преди 1 седмица
През 1877-8 г Русия води друга война в Кавказ. Докато Българите подкрепят Русия, кавказките народи не подкрепят Русия. В резултат Русия няма успехи в Кавказ. При подписване на Берлинския договор, Русия заменя Македония и Источна Румелия за Грузия и други придобивки в Заказказието.
85
0
 
1
 
! Отговори
До Правда преди 1 седмица
През 1877-8 г Русия води друга война в Кавказ. Докато Българите подкрепят Русия, кавказките народи не подкрепят Русия. В резултат Русия няма успехи в Кавказ. При подписване на Берлинския договор, Русия заменя Македония и Источна Румелия за Грузия и други придобивки в Заказказието.
84
0
 
1
 
! Отговори
събуди се народе преди 1 седмица
За съжаление все още търпим родоотстъпник за пРезидент.
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Днес отбелязваме 113години от рождението на Тодор Живков !
82
2
 
4
 
! Отговори
"Честит празник преди 1 седмица
Безпредметно е да се отбелязват, честват и коментират национални празници, там където НЯМА нация, а сбор от хора с различни етноси населяващи територия! Притежаването на територия НЕ създава автоматично нация, държава и държавност! На този етап насипната популация не е в състояние да "стопанисва" държава, още по-малко независима /22 септември/ Пародия и мимикрия е почти всичко - за съжаление! А бяхме Държава - преди 35 години! Добра, лоша , но ДЪРЖАВА с държавност и държавници! Сега е "но комент
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Правда Ксанакса не ти действа вече ли?
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И кво?
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То само с една история не става. Един народ трябва да има и бъдеще, а българският няма такова. Благодарение на ДС и мафията. Останаха олигарсите в държавата и калинки , които всеки ден напомнят на останалата шепа овце, че са имали велика история и били от велика държава, докато продължават да ги стрижат и щавят!
78
2
 
2
 
! Отговори
Правда преди 1 седмица
Въпреки победата над Османската империя, Великите сили вероятно подкупени от турците, през 1978 са разделили и оставили част от България - Източна Румелия под турско робство, където османските орди са продължили да зверства изколват, мародерстват, изнасилват, ограбват избиват хиляди невинни българи, дори цени и деца, изкормвали са бременни за да ограбят всичко до присъединяването през 1985 на Източна Румелия освободена едва със Съединението. Да бъде благословена паметта на героите за свободата.
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
АЗ НЕ ВИЖДАМ НИКАКВО СЪЕДИНЕНИЕ, НАПРОТИВ ВИЖДАМ РАЗЕДИНЕНИЕ, И ЛЪЖЛИВИ УПРАВНИЦИ
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Празник, без никакво значение за хиляди българи с гръмки, клиширане фрази: "Съединението прави силата". Актьорът Радко Дишлиев преди да почине, в последното си интервю каза: " Това не е моят народ. Моят се би на Шипка, моят прави Велчова завера и вдига Априлско въстание. Моят народ е е..л м..айката на турците при Одрин 1912г. Това е моят народ. Този сегашният не е моят!" Силни и истински думи. Никакво съединение не е това, а безумно разединение! Фалш на степен "n"!
75
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По времето на комунизма много ходеха дървосекачи в Росия - Сибир, Коми, Сочи. ПредимноЦигани. И след време те се връщаше с по една рускиня за жена. Като малък прекавах ваканциите на село, многоЦигани от там се върнаха с рускини, а те живееха в коптори, кирпич и плет, външни мизерни тоалетни. Но рускините доволни, казваха мизерията в рассията още по зловеща. От войната рускините пак ще останат без мъже и ще тръгнат пак да се женят за бгцигани за да се нарждат русофилчетаСъсЦиганска кръв!
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой въведе Крепостното право в България след влизането на СССР войски в България? Кой изби в България Българските Ковбой - Селяни, които не си даваха земята в ТКЗС-то и ги нарекоха Кулаци и ги избиха по концлагерите? Кой? Кой иззе земите на Българските Ковбой - Селяни и ги натика в Колхозите да бачкат и да изхранват КомунягиДебеляги? Кой изби цялата Българска Интелигенция, Аристокрация по Концлагерите? Кой? Юдата Джугашвилич Сталин от СтефкаСереСутринРано - СССР! Марш от България Русофилство!
73
5
 
5
 
! Отговори
Любопитни факти преди 1 седмица
Ош Освобождението до 1946 Царство България е на практика васал на Германия, което води до 3 войни, завършили с национални катактрофи. Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Единствено при социализма България е независима - относително, без чуждестранни военни бази и без участие във войни. Това е Златният век за Родината. След 1990 Република България отново става васал, главно на САЩ, Германия и после на ЕС. Започва участие в няколко войни - срещу Ирак, а днес срещу Русия.
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
6-ти Септември... Ден на Съединението на България. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ПО СВЕТА. Българска гордост по света отстоявайте и своята Велика История не забравяйте!
71
2
 
2
 
! Отговори
Любопитни факти преди 1 седмица
И след съединението княжество България остава васално на Османската империя и се ръководи от чужденец - германецът Александър Батенберг. Едва 1946 начело на България застава българин - Васил Коларов, после Георги Димитров. Тоест от 1396 година, когато Царство България е покорено от Османската империя, до 1946 България се ръководи от чужденци - турци и германци.
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой победи? Победи тайната на култовия връх Шипка за свободата на Българите! Свещения шифът на всичко случило се в Миналото за Истината на Торта с която ние Българите покриваме Земята - ИсТория се крие в Тайната на Свещения Български Език!.. Има два Езика на света - Българския и Езика на Целтите с Глаголна Граматика! Останалите езици по света са Падежни езици! Падежните езици постоянно се поучават и изземват всичко създадено от Свешения Български и Целтски(Келтски) езици!....
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Уникални документи за свръхестествената намеса на Извънземни и дракони в сюблимни моменти на епичната битка на Шипка 1877г. Подкрепата на юдея - циониста Карлм Маркс за турците... Кой победи? Победи тайната на култовия връх Шипка за свободата на Българите!
68
1
 
3
 
! Отговори
Честит празник преди 1 седмица
Съединението е общонационално дело. Славен епизод от новата ни история. Но и никога няма да забравим защо имаше какво да се съединява. Ако не беше руско-турската (освободителна за нас) война от 1877/78 година какво щяхме да съединаваме?
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Българската така наречена Българска Историческа Академия на Науките няма нито един Българин! Там така им е променен гена, че цялата българска история я промениха на Шкембяна История! Там е забранено да се пише "Истината за Торта с Която ние Българите покриваме Земята - ИсТория! Ако ги запитат някъде: "Къде е България? Къде, на коя карта е България?" ... всички в ХОР ще се съберат и ще реват - там по Ресторантите по Казината, там където се прославят до висоти Шкембесята в Небесата!