Георги Рачев: Валежите са малко, два язовира могат да станат локви

Ноември ще започне с топло време
25 окт 2024 09:30, Стела Стоянова
7
Георги Рачев: Валежите са малко, два язовира могат да станат локви
Снимка БГНЕС, архив

Ще изпратим месец октомври топъл и сух, а ноември ще започне отново топъл. Това каза пред Би Ти Ви климатологът проф. Георги Рачев.

„Днес прибавяме 1-2 градуса и в минималните, и в максималните температури. Така ще е чак до сряда. Тогава се очаква малко понижение“, каза той.

В изборния ден в неделя времето ще бъде хубаво. В цяла Европа ще бъде топло, а Балканите остават едно от най-топлите места.

По думите на проф. Георги Рачев месецът ще си отиде с около градус и половина по-топъл от нормалното.

„Това е поредният топъл месец, което затвърждава убеждението, че тази година ще бъде най-топлата, откакто се водят метеорологични наблюдения. Сушата се задълбочава“, допълни той.

„Валежите не са в норма. Варна и София „връзват гащите“ с месечната норма, но в останалата част положението е много тежко. Двата язовира „Ясна поляна“ и „Камчия“ имат вода за около пет месеца напред, преди да станат една локва“, предупреди климатологът.

Той допълни, че до 3 ноември има възможност атмосферната циркулация да се смени.

Големите валежи остават в Италия и Испания.

Проф. Рачев напомни, че е време да се помисли за зимните гуми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: сушатемпературивалежи
Още от Страната
Слънце и слаб вятър
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 34 минути
Добре, че поне имаме язовири наследени от соца, че ако и тях нямахме наистина щехме да пием вода от кални локви. Но това, което сме наследили и не умеем да стопанисваме към днешна дата.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 38 минути
Тепърва ни чакат суши. Водата и храната ще станат по-скъпи от златото. Да му мислят младите и децата, които са обречени още от раждането си. Ние все ще избутаме още 20-ина години.
4
2
 
1
 
! Отговори
Войводата преди 46 минути
1. ЗА НЕЯ 2. Победих цру 3. Когато температурите са под нормата този експерт винаги се появява по новините 4. Когато са над нормата пък радостно ни напомня че ИМА глобално затопляне 5. Такива трябва да живеят на нашата база в Антарктида 6. Да пише мемоари от място където лятото е -35 а зимата -90
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Сечете горите . Да садим кактуси . Ще варим текила . Ще предем камилскавълна.
2
11
 
3
 
! Отговори
българина преди 1 час
нека станат на локви, само тогава на прозззтия матриал ще му дойде акъла да гласува ли за атлантическа помощ за украйна или за българските интереси.... гласуват за партии които решават само проблемите на Посолството
1
10
 
8
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 1 час
в бл изток вече имат повече вода и земеделие, защото не харчат пари за американско оръжие, безмислени самолети, помощи за украйна... отдавна трябваше да има две станции за обезсоляване на южното и северното черноморие, съответно по една тръба към Ю и С България. Рияд карат вода от 400 км и нямат проблеми... чакайте на дъжд още и гласувайте за същите атлантици

Спонсорирани публикации