Готви се протест срещу бъдещата мина за злато край Своге

В Лакатник предвиждат едни от най-интензивните сондажи
13 сеп 2024 18:38, Анисия Иванова
39

Стотици подписи срещу проект за проучване и златодобив събраха жителите на град Своге и селата Желен, Бов, Лакатник и близките населени места. Те ще бъдат засегнати от разрешение на Министерския съвет от 2021 г. за сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и Лакатник. Инициативен комитет готви протест срещу бъдещата мина.

"В село Лакатник предвиждат едни от най-интензивните сондажи - отварянето на открити рудници. Нашите притеснения са първо към местното население, че ще бъдат засегнати водоизточниците, което е сериозен проблем. Другият проблем е свързан със замърсяването на въздуха и самия процес на рудодобив, тъй като тук е районът, в който навремето се е добивал и уран. Замърсяването ще бъде и радиоактивно", каза археологът Красимира Лука в ефира на "България сутрин".

По нейни думи самият начин на добиване, който се предвижда с открити рудници, ще засегне въздуха не само в района, но дори и в София.

"Не на последно място, то ще засегне красивата природа, туризма, който се развива в този регион и местното население, което непрекъснато се попълва от млади хора заради чистия си въздух", допълни Лука пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че са разпратени множество възражения и писма до всички институции, но досега отговор е получен само от омбудсмана на България и Министерството на здравеопазването.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от Страната
Е-тротинетките да не надвишават 25 км/ч
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Еми като не щат, ще се чудят що само старци и роми са останали и ще разправят, че сорос им е виновен за беднотията и мизерията. В Китай дали някой пита местните индианци дали разрешават да има мина?
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Къде са еколозите, ония депутата и ония издателя, а и оная дето всеки ден говореше против шистовия газ.
12
1
 
8
 
! Отговори
До 9 преди 5 дни
Грешиш! Не съм Ниновец,а гербер! А понеже си про с та пръчка да те светна! Договорът на Дънди изтече точно по времето на Кире и беше за Челопеч! Ама чети бе ахмак,образовай се че тази демокрация направо те е направила на маймун! Отваряш чофка и бам банана ха ха ха...
11
2
 
2
 
! Отговори
Аде бе преди 5 дни
Чекай са ... нали биткойна консумирал много енергия и замърсявал, пък златото било ЕКО.И печатането на хартийки и металчета, поддържането на банки, печатници, офиси, банкомати, банкнотоброячни машини, пос терминали, охрани, трезори, бронирани камиони, банкови офисни калинки, пък техните автомобилчета .. то и това било ЕКО разбираш ли
10
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Да умират от глад тогава, благодарение на зелената секта простотия вече много региони на България бяха буквално заличени. Ако се добива златна руда правилно, няма как да има каквото и да е замърсяване. Това с радиоактивно замърсяване е просто абсурдно, дори урановата руда не е радиоактивна.
9
4
 
5
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 5 дни
Къф Кире те гони бе комунче. Дънди прешъс са много преди Киро някога да го е чувал. От времето на Станишев добиват злато там.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
После да не сме се кефели Русия като им изтребва лиZaчитe и им разваля евроатлантическия рахатлък . Еми , кефим се , и то много.
7
4
 
12
 
! Отговори
Г-н МакароФ преди 5 дни
Лобисти на Сорос вече са опекли питката на Дънди Прешълс Метълс пред Киро още преди две години. Схемата е проста. Канадците изкарват злато за 2 милиарда,след това 5% от печалбата дават на Сорос,а неговата организация пък ,,мотивира" наш Кире с 1%. Демек от нашето злато се захранва цялата престъпна хранилка,нашите пенсионери тънат в мизерия. Трябва възмездие за престъпните политици,иначе изчезваме ,като държава!!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
аа къде са зелените създадени от сорос
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
ее американците скапаха промишленоста и сега смучат всичко от страната ни и ни обясняват как руснаците взели при освобождениет товове злато - тогава няма държава и бванка и българите са си носили златото сигурно - тотални мошеници
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И зашо не пишете коя фирма ще добива златото и за коя държава ще отива то? след като не пишете, значи е във вреда на България. Липсата на информация пак е информация.
3
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Преди 5 години в община Трън искаха да копаят злато и 1200 човека местно население направиха референдум и казаха не. Глас народен - глас Божи. Е вече местното население са 800, предимно роми и копейки и разправят, че Сорос им е виновен, че нямали поминък.
2
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Наблюдател Що бе копейка? В куба и венецуела за колко работят?
1
5
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 дни
Това не е ероатлантическо да протестирате срещу това да изнасят златото зад океана!Ви трябва да сте горди че ще ви плащат заплати по 1000 1500лв да копаете как може да се противите да сте работната ръка на големите шефове зад океана?Те в Крумов град оставят 0,0002% за държавата и вадят тонове злато защо не и ви да работите за тях нали за това се борите 35години да робувате?Протеста ще бъде спрян защото е незаконен и държавата грабва нещо да печели макар и жълти стотинки.Модерен комунизъм