НС прие да има вендинг машини за лекарства

Всички населени места трябва да имат достъп до медикаменти
12 сеп 2024 16:23, Инна Ангелова
18
НС прие да има вендинг машини за лекарства
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене за вендинг машините за лекарства, за които не се изписва рецепта. Предложението на “Възраждане” беше прието с промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Подкрепа дадоха групите на ГЕРБ-СДС, ИТН, "Възраждане", БСП, ПП-ДБ се въздържаха, ДПС бяха против.

Предложението е да се осигури достъпа на населението до лекарствени продукти във всички области, общини и населени места и неработещи аптеки, включително денонощни. В населените места, в които е установен недостиг на аптеки, ще се създава правна възможност да бъдат поставени автомати за продажба на лекарствени продукти съобразно регулацията на действащата нормативна уредба.

Спорът в пленарната зала беше дали има опасност от предозиране или достъп на лекарствен продукт за деца. От "Възраждане" подчертаха, че за година са открити едва 13 денонощни аптеки, а малките населени места имат сериозна нужда от реален достъп до лекарства:

"Става въпрос за поставяне на автомати, които ще могат да предоставят лекарствени продукти, които се отпускат без лекарско предписание".

От ГЕРБ по принцип са "за" предложението.  Проф.Костадин Ангелов подчерта, че ще подкрепят предложението на "Възраждане", но предупреди, че законопроектът между първо и второ четене ще трябва да бъде изрядно поправен за българското законодатерлство.

Катя Панева от "Продължаваме промяната - Демократична България" е категорично "за" присъствие на лекар или фармацевт при отпускането на лекарства, независимо дали те ще бъдат в аптека или от вендинг машина и каза: “Нека бъдем отговорни и внимателни в своите решения, защото здравето на нашите деца и родители е най-голямата ценност. Този законопроект трябва да бъде преразгледан, защото една голяма част от него наистина не съответства със законодателството".

Последва и реакция от страна на “Възраждане”. Лидерът Костадин Костадинов каза: "Да излезеш и да обясняваш, че хората нямали нужда от това нещо, че освен всичко друго, щяло да бъде и вредно. Все едно сега никой не може да влезе примерно без значение дали е пълнолетен или непълнолетен, и да си купи една торба с лекарствени продукти, които не се издават с рецепта? Ами и сега може. В закона е записано ясно и категорично, че има регистър на вендинг-машините, тоест това, което вас ви притеснява с основание, нас също ни притеснява. Точно по тази причина сме сложили регистър".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от Страната
Катастрофа между тир и кола в Плевенско, има загинал
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Кой ще зарежда тия вендинг машини по селата? В градовете няма кой да поддържа вендинг машините за кафе, пък какво останало да зареждат машините по селата. Представям си какви цени ще им надуят. Да се чудят хората от вендинг ли да си купят лекарствата, или да отидат до града.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Нема лошо ,но иска условия на съхранение,не става да е на вятър,дъжд и слънце,вътре в сградата на кметствата най-добре
16
1
 
3
 
! Отговори
И най вероятно преди 5 дни
Отново на бюджета на касата. А лапачите от лекарствения бизнес нямали да се бръкнат.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Думи немам
14
0
 
13
 
! Отговори
Звучи като голяма преди 5 дни
глyпоcт. А кой ще поддържа тези машини в изправност? Кой ще ги зарежда? Много от лекарствата изискват и условия за съхранение, каквито нито една подобна машина не може да осигури.
13
1
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 5 дни
Хората се подлъгват лесно. Все пак срещу тях стоят топ експерти по маркетинг и бизнеси за милиарди. Доста "лекарства" и хранителни добавки се рекламират свободно в медиите и мрежата. Всеки ти казва вземи това вземи онова, свали кръвното, внигни еди какво си, излекувай кашлицата, спри болките в ставите и какво ли не....те са хиляди неща които се рекламират и на 99% са измама. Но хората се лъжат. И никой не ги контролира тези продукти. Затова и листовките са с дребен шрифт цели фермани. Защита.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И да запишете в промените на Закона кой точно ще бъде доставчикът на тези машини. Да не забравите и да станат грешки? Впрочем, заставайки пред тази машина, се лишавате от възможността да попитате аптекар кое от двете лекарсква е по-подходящо за вашият случай. НО, гледам, че броят на рекламите по ТВ на лекарства нараства! Чакаме новият щам на Ковид-а, пък и есента идва, няма да е напразна "работата" ви, там в НС-го!
11
1
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 5 дни
Някой да ти е опрял пистолет до главата?
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Боже, доживяхме, закон в полза на обществото! То не бяха ЛГБТ, чужди агенти, партийни драми...
9
2
 
5
 
! Отговори
Франк преди 5 дни
Че то и сега има, виждал съм пред някои аптеки, в тях има основни лекарства които се продават без рецепта.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Те тия лекарства са вредни за здравето и за банковата сметка. 99% от лекарствата в търговската мрежа са направени единствено за пари. Постоянно им измислят нови имена и търговски марки. Да не говорим пък за хранителните добавки и витамините. Там измамата е страшна. В повечето случаи приемането на лекарства не е необходимо и организма има достатъчно механизми да се справи с проблема. Достатъчно е човек да се храни добре с истинска храна, да си почива и да избягва излишния стрес.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Няма да се продават лекарства ,а хранителни добавки и бълвочи
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
В Обединеното кралство тези лекарства се продават по хранителните магазини бе ръбове. .
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Което значи,че всичко ще стане с рецепта
4
5
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 5 дни
Освен беналгин какви друго можеш да сложиш в тази вендинг машина? Как ще пиеш лекарства без да са предписани от лекар? В слабо населените места живеят възрастни хора със стотици болести. Това, че те боли глава на 80 години, не е същото като да те боли глава на 20 години. Може не само да не ти мине, ами дори да се увредиш.
3
4
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 5 дни
Яко. Това ще е манна небесна за бразилците. Хем лекарства ще берат, хем пари от вендинг машината. После ще могат да препродават лекарствата на пенсионери.
2
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Явно Възраждане наистина поне се опитват да направят нещо реално за хората. Колко им се получава, всеки сам да прецени, но поне се опитват.
1
11
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 5 дни
Ся направете Вендинг машини кеш за Радев , само той да тегли кеша.