1500 евро на кв. метър стигнаха цените на имотите на юг от Бургас

Много активен е пазарът и в Поморие, Созопол и Ахтопол
17 сеп 2024 08:10, Анисия Иванова
90
1500 евро на кв. метър стигнаха цените на имотите на юг от Бургас
Снимка: БГНЕС, архив

Търсенето на ваканционни имоти и броят на реализираните сделки нарастват, разказаха брокери. На юг от Бургас цените на жилищата варират средно около 1200-1500 евро на кв. метър. Най-голямо е търсенето на апартаменти с две или три спални, а основните купувачи са българи. Доста по-рядко купуват студия – те са една 20-25% от общия брой на сделките. Има търсене и на къщи на юг от Бургас, като цените варират около 1700-2500 евро на кв. метър.

На север от Бургас търсенето е по-различно, коментират брокери. Преобладава търсенето на студия и на по-бюджетни имоти с инвестиционна цел. Най-често цените варират от 900 евро до 1300 евро за кв. метър, но купуват и луксозни имоти на значително по-високи цени.

В община Варна са едни от най-високите цени на ваканционни имоти. Там цените варират от 1600 евро до 2500 евро на квадратен метър. В сравнение със същия период на миналата година цените са нараснали. В централните квартали на Бургас цените достигат 1790 евро на квадратен метър. Цените в най-евтините квартали на града са около 900 евро на квадрат, съобщава "Труд".

В Несебър има трайно поскъпване на жилищата през последните две години, като в момента цените са средно около 1300 евро на кв. метър. По-ниски са цените в Слънчев бряг, Равда и Ахелой. Цените на конкретните имоти варират в широки граници в зависимост от редица фактори, като например на какво разстояние са от морето, дали са в затворен комплекс, който предлага допълнителни удобства, какво е качеството на строителството, има ли тераса с хубава гледка и т.н. Стари жилища в комплекси без поддръжка, които преди години струваха 500-600 евро за квадрат, сега се продават за 1000 евро за кв. метър. А цените на луксозните жилища в някои затворени комплекси надминават 2000 евро и дори 3000 евро на квадрат.

Основната група купувачи на ваканционни имоти са българи, но жилища в курортите купуват  и много чужденци. Най-много сделки има в района на Слънчев бряг, Свети Влас, Несебър, Бяла, Каварна и Балчик. Много активен е пазарът и в Поморие, Созопол и Ахтопол. Банско остава лидер сред планинските курорти.

Най-често купувачите на ваканционни имоти искат да прекарват в тях няколко седмици от годината със семейството си, а през останалото време планират да отдават имота под наем. Нарасна броят на сделките с ваканционни имоти, които са на етап в строеж. Хората искат да инвестират свободните си пари в имот преди влизането ни в еврозоната. Голямото търсене води до покачване на цените на ваканционните имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: Бургасцениимоти
Още от Снимка на деня
Времето утре: Облачно, на места ще превали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 1 ден
Пак ли статия бе? Почнете да четете Отче наш, повече полза ще имате.
85
6
 
3
 
! Отговори
блааааа преди 1 ден
отдавна са надминали тия цени...само това мога да Ви кажа
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
В Бургаската народна република е пълно с крепостници, колхозници и пияници. Там да си вложиш парите си и пълна минавка!
83
8
 
1
 
! Отговори
@@@ преди 1 ден
Ваканционен имот си купих преди 17 години и въобще не съжалямам.Тогава си купих вила на край на града в който живея, тогава се водеше лозе с къщичка.Там си почивам най-добре и е на точно 5 минути от вкъщи, лошото е че вече е квартал на града от 5 години и се настроиха от местните велможи къщи тип прогимназия с дувари 2 метра, но все още се трае и е хубаво на въздух в двора.
82
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Лили - какво ще видим, Лили? Според мен нищо особено. Четох новите изисквания на БНБ - много шум за нищо. Според мен няма да се отразят на пазара. Каквото е в момента, това ще си бъде и след "новите" изисквания на БНБ. А какво е момента на пазара - никой не знае. Нашият пазар е непрозрачен, защото е доминиран от измамата. Всеки крие, лъже и маже. Сделки се изповядвали на всякакви цени, ама не и на реалните. НАП проблеми с тази работа няма, общините също нямат проблеми... Ех, живот, живот...
81
5
 
2
 
! Отговори
Лили преди 1 ден
Сега ще видите какво ще стане от другия месец БНБ като въведе новите изисквания. Няма да може да тегли кредит кой и да е и ще падне търсенето.....
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До до 75-ти, Хммм, - това с данъците е вярно, но то има друга предистория. Качествената обществена услуга (здравеопазване, сигурност, инфраструктура и т.н.) се осигурява с пари. Затова и в целия западен свят данъците са високи. И данъчните служби са особено упорити, когато става въпрос да си приберат тяхното. Самият Ал Капоне е осъден заради данъчни прстъпления. При нас е рай. Ниски данъци. Всички са щастливи до момента, в който ти потрябва обществена услуга. И тогава казваме "няма държава".
79
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Има още много да поскъпват жилищата докато стигнат средните цени за Европа. В западна Европа, Нидерландия, Франция, Германия....там средните цени на апартаментите са между 3500 и 5900 Евро на квадрат в зависимост от локацията.
78
1
 
12
 
! Отговори
до 75-ти, Хммм, преди 1 ден
по-свързани са от колкото си мислиш. Висок външен дълг = високи данъци. Данъчната служба в САЩ (IRS) е пословична в това отношение. Високи данъци, значи по-малко личен разполагаем доход, а по-малък личен разполагаем доход е по-нисък стандарт. Това, че малцина са станали милиардери, не може да се отнесе към цяла държава.
77
7
 
5
 
! Отговори
тр преди 1 ден
Естествено, че ще плюете и по статията, и по живота по крайбрежието. Болшинството от народа ни е от вътрешността на БГ, като малки са висяли пред панелния блок и не знаят какво е да растеж свободен на плажа. Живет в Сф и Пловдив, защото са роби на заплата, защото не могат да си позволят да излязат от там. Освен това цял живот са или под наем, или ще изплащат жилище и така не могат дори да си мечтаят да купят имот край морето. Не до нехаресване, а до нямане.
76
4
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 1 ден
Какво значи, само банки и брокери купуват ??За какво са им ?Е, какъв е провлема, човек да си живее във Пловдив и 3 пъти да ходи до Гърция и два пъти на планина, но имайки възможност да прави добра заплата там ?
75
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До до 70-ти, Интересно - външният дълг на една страна няма много общо с благосъстоянието на индивида, който живее в тази страна. Ти ако печелиш добре и можеш да си позволиш къща, два автомобила, стабилна годишна отпуска и т.н. - какво ти дреме държавният дълг какъв е? И обратно - ако живееш в нищета, ама Асен Василев (или друг финансов министър, Влади Горанов или който да е) ти казва, че държавният дълг е супер - това по-добре ли е за теб? Затова ти казвам - пропаганда.
74
1
 
3
 
! Отговори
2к на квадрат? преди 1 ден
В тази гето ***?!Безумието е пълно.
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
В София вече са над 1700 на квадрат, но само банки и брокери купуват. Обикновените хора купуват само старо строителство, но много рядко, защото цените са като в Манхатън.
72
2
 
2
 
! Отговори
до 70-ти, Интересно, преди 2 дни
а външния дълг на САЩ и той е съветска пропаганда? И ако не живеят на кредит, от къде толкоз дълг?
71
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Фейк нюз.Почти всяка година на юг от Бургас по Черноморието има потоп с жертви.А на север волно ветрове.Сезонът тази година бе 2 месеца.Обслужващ персонал със заразни болестите от азиатските бандустани.В много селище по морето ,от Румънската,та чак до Турската граница,няма пречиствателни станций.Да Ви са честити имотите по ***.*** Народ,слаба Държава.
70
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
ще стане какво в Американистан - здравата си се накълвал със съветска пропаганда!
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Хи хи до 63 - аз никакви съвети не давам. Само теб посъветвах къде да намериш апартаменти по 10 хил.долара.
68
4
 
14
 
! Отговори
Съвсем скоро ще преди 2 дни
стане какво в Американистан - раждаш се на кредит, учиш на кредит, живееш на кредит и накрая завещаваш кредит на децата и внуците си.
67
0
 
2
 
! Отговори
Хи хи до 63 преди 2 дни
Значи казваш ти нямаш топ локейшън, ама даваш съвети на тия с топ локейшъните как и за колко да си продават имотите ?!