Кунчев: Склонни сме да неглижмираме грипа, но е сериозно заболяване

Той призна, че има проблеми с липсата на някои лекарства
14 яну 2023 09:51, Петя Славова
75
Кунчев: Склонни сме да неглижмираме грипа, но е сериозно заболяване
Снимка: БГНЕС

Имаме ли достатъчно лекарства преди да настъпи пикът на грипната епидемия, коментира пред Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му, има проблем с някои медикаменти, но да се обобщава няма да е точно. Според него, здравното министерство е взело мерки, но проблеми имало в много страни, покрай пандемията и войната в Украйна.

"Една грипна епидемия в никакъв случай няма да разклати здравната система. На определени места за два-три дни може да има проблем с леглата, там идва функцията на щабовете.", допълни той.

Още по темата

Кунчев обясни, че възрастовата група с най-висока заболеваемост е от 5 до 19 години, следвана от 0 до 4 г. „Няма възраст, която да не е засегната, всеки може да боледува от грип. Като необходимост от болнично лечение - това са най-вече децата”, уточни специалистът.

Доц. Кунчев предупреди, че сме склонни да неглижираме грипа, който обаче е сериозно заболяване. „За 90% от хората той ще премине сравнително леко. Вниманието ни е насочено към 10% - най-вече възрастни хора и хронично болни, за които той може да бъде проблем”, разясни той.

Най-честото усложнение при грипа е пневмонията. „И сега я намираме, включително при децата. Тя е много характерна вирусна пневмония - на слушалка се хваща по-трудно, но на рентгенова снимка се очертава веднага”, каза още главният държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев апелира да се избягват излишните контакти и събирането на места със струпване на хора. Носенето на маска, дезинфекцията и спазването на отстояние помагат, изтъкна той.

Във връзка с лекарствата той каза, че има проблем с някои медикаменти, но да се обобщава, че по принцип липсват, по думите му, няма да е точно. „Мисля, че в рамките на месец за много от препаратите ще се стигне до задоволяване”, уточни доц. Кунчев, който призова да не се запасяваме с лекарства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
цял месец раздираща кашлица без темп и други лекарствата над 100 лева и нямаизглед за успех подцених носенето на маската в магазина и автобуса пазете семного е гаден грипа
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото повече лекарства се пият, толкова по-зле. Организма свиква да не се бори, а да чака помощ от вън.
48
0
 
4
 
! Отговори
BruceWayne395 преди 1 година
Пичове, на 32 години съм, от няколко дни карам гаден грип, ама не мрънкам на лево и на десно да са ваксинирват хората. Всичко си минава с чайчета, терафлу-мерафлу, фервекс-мервекс и другите им подобни. Ни ги слушайте таквиз като въпросния г-н, ни дай боже. Всичко си минава за седмица-две и отново си си ОК.
47
3
 
8
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Този грип е наистина тежък, а АнгелКунчовци го неглижират и даже грипна епидемия не смеят да обявят защото не са им наредили от вън. Я от 2020 до края на 2021, като имаха нареждане как старателно обявяваха не само епидемия, ами и локдауни и даже блъснатите от влак ги пишеха умрели от корона. Сега някой да ви дава статистика колко хора умират от този тежък грип? Тцъ. А да ви казва каква е структурата му? Сакън.
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този грип не е като предишните. Като се разболееш ще го схванеш.
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грип като грип. Преди 2020 истерия нямаше, имаше грипни ваканции за ученици, имаше и заболели, починали и дотам. Сега всичко е плашене, все едно края на света. Вместо да се обърне внимание на общото здравословно състояние на населението и болести като рак, диабет, сърдечно-съдови, затлъстяване.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква простотия се лее в коментарите - не е истина.
43
2
 
0
 
! Отговори
като гледам преди 1 година
До баба мараСи подценила образованието ама не се коси.Важно е да носиш маска.
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кофти е този грип. Изкарах го преди две седмици и два дни не можех да мръдна.
41
2
 
8
 
! Отговори
Lina преди 1 година
И нека да позная - предлагаш да се крием под дивана, като китайците. А те са най - зле. Защо ли така? Какво друго? Поредното локдаун ли? Или друго?
40
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изчезнете от очите ни бе с вашите "сериозни заболявания",смъртни и т.н. взехте да ни писвате ковидиотизма от кога приключи колко забогатяхте от това
39
3
 
6
 
! Отговори
КукунчеФ : преди 1 година
"Пълня си джобовете и чекмеджетата с кромид грантове,изобщо да ми пука за българите! Важното е ШиЗиО-ту да ми плаща редовно,продавам род и родина срещу правилната сума..."
38
4
 
9
 
! Отговори
До 40 преди 1 година
Само мноооого глллуппав човек, който няма познати, починали от усложнения на грипа, може да пита това!!! Аман от неграмотни парапети!
37
7
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
един път изкарах грипа през ноември сега пак съм болна кашлицата е раздиращанямам температура всичко ме боли 50 лв лекарства едното го няма в складоветеподцених носенето на маската
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кунчооо, неглижМирахте го вие, докторите, само за ковид говорехте и лекувахте, всички други болести бяха неглижМирани. Хубаво е, че се овествате, надявам се.
35
1
 
6
 
! Отговори
неглижмираме? преди 1 година
неглижмираменеглижмираменеглижмираменеглижмираменеглижмираменеглижмираменеглижмираменеглижмираменеглижмираме
34
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от кога и грипа стана сериозно заболяване бре умния доцент?
33
3
 
14
 
! Отговори
Св. Кунча Третоиглен преди 1 година
Много ми липсва коронката, мммммм, много! Как залебвах покрай нея! Дори здравето си пожертвах в името на короната, страдах, бях на прага на смъртта и станах неин мъченик и светец! Сега, лошо... Требе да изсмуча от пръстите си, нещо, че да стане работата. Тежък е живота на светци като мен!
32
5
 
13
 
! Отговори
тъй тъй преди 1 година
Преди грип нямаше, само ковид. Сега ковида нещо го покриха и изкараха грипа на мода. Защо ли? Нови ваксини?
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бай Шиле каза че има камилски грип изгърбват те от работа и фаташ грипа и ставаш като камила ама не паркър оная от кралския двор