До месец-два подвариантът ХВВ 1.5 да стане доминиращ в Европа

Той представлява "нисък риск за населението"
14 яну 2023 08:48, Петя Славова
36
До месец-два подвариантът ХВВ 1.5 да стане доминиращ в Европа
Снимка: БГНЕС

Очаква се силно заразният подвариант на варианта омикрон на коронавируса, а именно подвариант ХВВ 1.5, който се разпространява много бързо в САЩ, да стане доминиращ в Европа до месец или два, съобщи европейската агенция за борба с епидемиите, цитирана от Франс прес.

Още по темата

Подвариантът, който беше открит за първи път в САЩ през октомври и до момента е най-заразният преносител на новия коронавирус, представлява "нисък риск за населението", според последната оценка, публикувана от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, предава БТА.

Според базираната в Стокхолм агенция на ЕС обаче рискът е "умерен до висок" за "уязвими лица, като възрастни хора, неваксинирани или хора с отслабен имунитет".

Смята се, че бързо разпространяващият се подвариант е в основата на 43% от случаите на зараза с КОВИД-19 в САЩ през последната седмица, по данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Подвариантът беше причина за около 30 % от случаите през първата седмица на януари, което е повече от 27,6%, които Центровете бяха прогнозирали за миналата седмица.

Общо 38 държави са съобщили за случаи на XBB.1.5, от които 82% са в САЩ, 8% във Великобритания и 2% в Дания, съобщи Световната здравна организация (СЗО) в сряда.  Според вирусолозите той много прилича на предшественика си XBB.1, но има допълнителна мутация в ключовия протеин, отговарящ за проникването на вируса в клетките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: ваксинаСЗОкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 1 година
Стига сте се карали. Има и ваксини и вируси.Всеки да си избира.
26
1
 
1
 
! Отговори
Да 26 преди 1 година
Ами когато ги пуснаха за масова употреба Бионтек друго казваха, а именно че ПРЕДПАЗВАТ. После смениха позицията. Това са фактите. А после май май се оказа, че има немалко случаи на ваксинирани достигнали до болници. Разни овце, които козируват на очевидните лъжи, които ни бяха наговорени нямат думата, така че можеш да се скриеш. Не си желан от нормално мислещите хора.
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Данните показват, че вирусът е опасен най-вече за неваксинираните. Само *** вярват в обратното
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои антиваксъри все още си мислят, че ваксините да като скафандър и предпазват от заразяване. Няма такова нещо oвце зомбирани, вирусите заразяват, а ваксините предпазват след заразяването, ваксините не са скафандър.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен23 Вирусът е опасен... за ваксинираните. Поне това показват данните.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен22 Сигурно се шегуваш. Или ти хлопат дъските.
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хи хи хи, има ли овци, които още не вярват, че вируса е опасен? Хи хи хи
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никоя ваксина против никоя болест не предпазва от заболяване. Въпросът е след заболяването как ще се развие болестта.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Профессор Кавалджиев Е, не. Според ваксърите ваксина може да наричаш нещо, което не предпазва от заразяване, не предпазва от заболяване, не предпазва от смърт, действието му изчезва след по-малко от месец, но се слага в спринцовка и се бие като след това се брои колко от населението си го е сложило.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се ваксината не действа на този вирус. Но това не е проблем. Важно е да има набодени.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В цяла Европа има недостиг на лекарства. Но иначе държавата мисли за вас да не починете от ковид. Но ако починете от друго, няма проблем.
16
2
 
6
 
! Отговори
Хората преди 1 година
Хората не се интересуват от такива глупости. Измамата с ковид е непростима за онези, които я създадоха. Ще ги стигне......
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е това дори не пожелателно, ами направо заповедно "да стане" доминиращ тоя вариант? Кой ще го прави такова доминиращо, че да му "благодарим".
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"да стане" или "ще стане"? после не били пръскали, ай сиктир, то за тва и лекарствата започват да изчезват, да не могат да се лекуват, населението им е множко на планетата
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хи хи хи, има овци още вярват. Хи хи хи
12
1
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
БИЛИ КОВИДА ПОСТЕПЕННО РАЗВЪРЗВА ТОРБАТА С НОВИТЕ КОВИДИ!! ВЕЧЕ ИМА ПОДВАРЯНТ - НАРЕЧЕН КОВИД КРАКЕН :D НЕ Е ШЕГА ЗАВЛАДЯВА ГЪРЦИЯ В МОМЕНТА ЗАСЕГА! БИЛИ ГРОБИЩЕТО ДАДЕ МАЛКО ПОЧИВКА НА СВЕТА НО НЕГОВИТЕ ЗЕЛИ ДА НАМАЛИ СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ ДО 1 МИЛИАРД НЕ СА ШЕГА И ТОВА, ЧЕ ТОЧНО БИЛИ ДЪРЖИ ПАТЕНТА ЗА КОВИД И ТОВА НЕ Е ШЕГА И ВИРУСИ МОЖЕ ДА СЕ ПАТЕНТОВАТ! БИЛИ ВАКСИНАТА НЯМА ДА СПРЕ ДОКАТО НЕ ПОСТИГНЕ ЦЕЛИТЕ СИ
11
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Една истинска ваксина унищожава всякакви мутации ако се появят. Направете си извода сами.
10
2
 
10
 
! Отговори
рацер преди 1 година
Не бе. Сега е 1.5 би турбо.
9
2
 
24
 
! Отговори
Профессор Кавалджиев преди 1 година
Днеска четох колегите от битиви да пишат, че ваксините само облекчавали симптомите при заразяване... то на ваксините им е съвсем друга ролята по принцип- слагат се, за да не се разболява изобщо човек, в противен случай означава, че не работят. Ама нали измениха медицината, науката. Както и да е, де, наздраве ви казвам, да си сръбна от сутрешната напитка.
8
2
 
11
 
! Отговори
яка бегачка преди 1 година
Е к'во е сега това 1.5, нема ли нещо по-мощно......поне 2.5 или 3.0?!