Кунчев: Склонни сме да неглижмираме грипа, но е сериозно заболяване

Той призна, че има проблеми с липсата на някои лекарства
14 яну 2023 09:51, Петя Славова
75
Кунчев: Склонни сме да неглижмираме грипа, но е сериозно заболяване
Снимка: БГНЕС

Имаме ли достатъчно лекарства преди да настъпи пикът на грипната епидемия, коментира пред Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му, има проблем с някои медикаменти, но да се обобщава няма да е точно. Според него, здравното министерство е взело мерки, но проблеми имало в много страни, покрай пандемията и войната в Украйна.

"Една грипна епидемия в никакъв случай няма да разклати здравната система. На определени места за два-три дни може да има проблем с леглата, там идва функцията на щабовете.", допълни той.

Още по темата

Кунчев обясни, че възрастовата група с най-висока заболеваемост е от 5 до 19 години, следвана от 0 до 4 г. „Няма възраст, която да не е засегната, всеки може да боледува от грип. Като необходимост от болнично лечение - това са най-вече децата”, уточни специалистът.

Доц. Кунчев предупреди, че сме склонни да неглижираме грипа, който обаче е сериозно заболяване. „За 90% от хората той ще премине сравнително леко. Вниманието ни е насочено към 10% - най-вече възрастни хора и хронично болни, за които той може да бъде проблем”, разясни той.

Най-честото усложнение при грипа е пневмонията. „И сега я намираме, включително при децата. Тя е много характерна вирусна пневмония - на слушалка се хваща по-трудно, но на рентгенова снимка се очертава веднага”, каза още главният държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев апелира да се избягват излишните контакти и събирането на места със струпване на хора. Носенето на маска, дезинфекцията и спазването на отстояние помагат, изтъкна той.

Във връзка с лекарствата той каза, че има проблем с някои медикаменти, но да се обобщава, че по принцип липсват, по думите му, няма да е точно. „Мисля, че в рамките на месец за много от препаратите ще се стигне до задоволяване”, уточни доц. Кунчев, който призова да не се запасяваме с лекарства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тик-так, тик-так, тик-так, кунчо.
29
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най вероятно не е грип а е ковид, но понеже е от вече омаломощените мутации на оригинала, затова и се кара почти като грип. Само че както и при оригинала и тук последиците с много по тежки отколкото при грипа. Май започваме годината с погрешни решения и болниците много скоро ще се напълнят до откат!!
28
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30 младеж тоя вирус го изкарах точно за 1 ден с главоболие само това е вируса
27
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конспираторите призовават както обикновено да карате всички вируси без ваксина. Раболявайте се, хоспитализирайте се, пийте лекарства с шепи, но не и ваксиниране. Давай народе на "натурален" имунитет! Давай народе на руската рулетка! Нищо че може и два пъти на сезон да се разболееш от грип. Нищо, че ковид пациентите в интензивните са 98% без ваксина. Нищо!! Нищо, че децата ви са подложени на мъчителни боледувания и лечения заради родители антиваксъри. Нищо!
26
5
 
5
 
! Отговори
Куфйудгт преди 1 година
Щом е сериозно заболяване грипът тогава защо ти не се разболявашЗащото всичко е лъжи
25
8
 
15
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Кунчев, такива като теб трябва да ги разстрелват показно, както румънците направиха с Николае и Елена!
24
8
 
3
 
! Отговори
Хора пазете се преди 1 година
В България действат Бригади на Смъртта под ръководството на Главният Прокурор Иван Стоименов Гешев и бившият Премиер Бойко Методиев Борисов- преследват и убиват свирепо ! Убиват свирепо в Перник, Пловдив, Варна, София!
23
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грипа наистина е сериозно заболяване, за разлика от леката настинка КОВИД. Затова бяха ребрандирали грипа на КОВИД по време на Голямото Лъгане и Плашене.
22
3
 
20
 
! Отговори
Офф... преди 1 година
Пак ли този ? Също като онзи наркозависимият и другият дето се криел ама никой не го търси ! Козяк ни залива с по. мия...(грешка) информация !
21
4
 
14
 
! Отговори
Много е страшен, да. преди 1 година
Кунчо, не те ли е срам пак да заплашваш населението, и понеже няма с какво, този път с обикновен грип. Гaд, мpъсна тии...
20
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сериозно? Кунчев Сериозното ни плаши със сериозно заболяване - грип, не като шменти-капели ковидта.
19
2
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Смей си се. За съжаление имам право само на един минус на пост.
18
3
 
3
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Хаха със СПИН кой ще оцелее като мене хаха И дете имам
17
4
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 година
След кистата на щитовидната жлеза разбрах, че имам много силна психика след короните делта, омикрон, този с повръщане и Дария и между тях ваксина за кратка време пак нещо не беше добре със невронно или и аз не знам какво, но ходих на работа имам силна психика и пост ковид имах хахаха. Ужас. Ама вече искам скафандър зимата ако е лоша или сън с мечките в гората хахаха
16
4
 
5
 
! Отговори
14 преди 1 година
И някой вече ми сожи Минус! Ще умра от Смяяях!!!
15
5
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 година
После в Германия грип за първи път, хреми, колоните какво дойде както дойде здрав ден нямам нито една зима от 2019 година.... Даже за първи път изкарах този със повръщане и разстройство ама зверски брутално както не знам, че и може наведнъж в безсилие, а никога преди не съм го карала. Последно преди две седмици зверски болки мислих, че имам рак на дробовете ама мина.Има хиляди вируси последните години и ме обичат до толкова, че няма един да не съм изкарала хаха. Даже пост ковид и на работа ходих
14
6
 
12
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
НЕ СА " ПРОСТУДНИ" ЗАБОЛЯВАНИЯ, А ВИРУСНИ!!!!! ДАВАТ УСЛОЖНЕНИЯ, И ТО - ГОЛЕМИ, АКО НЕ СЕ ЛЕКУВАТ АДЕКВАТНО И НАВРЕМЕ!!!
13
2
 
5
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Преди не съм боледувала от абсолютно нищо нищо ама нищо най-много хрема за два дни на крак. Доктор не знаех какво е въобще, болничен, вируси нищоооооо. През 2011 ме оперираха заради малка киста на щитовидната жлеза. Това беше първото ми запознаване с лекари и лекарски системи и т.н. Дори незнам защо напуснах, а не взех болничен може би защото до тогава не знаех, че има такива неща. От тогава ангина, синузит, вирус който те тръшва на легло без сила още през 2013 в София, но за няколко часа, ден..
12
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смъртността от грип в България се движи от 1500 до 3000 души годишно. Това са предимно възрастни хора с отслабен имунитет и доста съпътстващи заболявания. През 2009 г. свинският грип отнесе 4000 души, сред тях имаше и стотици млади хора и такива на средна възраст. Прав е Кунчев, но у нас масовото лечение на простудни заболявания е с ракия, чесън и туршия.
11
5
 
21
 
! Отговори
Цъ преди 1 година
Моя близка, ваксинирана 3 пъти с бустери за ковид, плюс четвърти път за грип, вече 2 ПЪТИ ИЗКАРА ВИРУС! ДОСТА ТЕЖКО. АЗ - НИТО ВЕДНЪЖ. БЕЗ ВАКСИ. ДА СЕ СМЕЕШ ЛИ, ДА ПЛАЧЕШ ЛИ??? Осведомявам обаче, че ЗНАМ как да се лекувам с Алтернативна Медицина, от доста години!