Фестивалът "КвАРТал”: Духът на старата столица

София е единственият град без пешеходен център
13 сеп 2024 14:51, Инна Ангелова
8

Осем пешеходни зони ще има за първи път в стария софийски център по време на фестивала "КвАРТал" тази година. Деветото издание започва днес и ще продължи до неделя с тема "Духът на стара София".

"София продължава да бъде единственият град без пешеходен център. Трябва да се задоволим с "Витошка" и "Пиротска". Малките улички в София вече над пет години ги освобождаваме от коли", коментира организаторът на фестивала "КвАРТал" Мартина Стефанова в предаването "България сутрин".

Кои улици стават пешеходни?

Пешеходните зони между малките улици в стара София започват от "Дондуков" надолу между паветата с различни отсечки от "Веслец", "Будапеща", "Сердика" и цялата "Екзарх Йосиф" - от пожарната до "Дома на киното" за първи път ще бъде пешеходна. Предвидени са музикални програми, работилници, разкази и беседи.

Пешеходните зони ще бъдат открити в късния следобед, уточни организаторът пред Bulgaria ON AIR.

"Нека да мислим за старите сгради и за архитектурното наследство. Ние санирахме архитектурното си наследство. Нека да стоим като гражданско общество и да искаме тази история да остане, защото без история нямаме бъдеще", призова Стефанова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от София
Къде в София спират водата на 14 септември?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 дни
на има няма 20 км от идеалния център на София може да се разхождаш свободно калкото искаш но в центъра да се прави пешеходен е пълен абсурд защото хората работят а още повече и живеят и са нужни за болни трудно подвижни хора пожарни линейки и други.Така че който иска да ходи да махнем колите от Борисовата градина дворовете на училищата и всички паркове и градинки.Бул Витоша не е пешеходна а Търговка улица на платното за движение се изградиха конструкции на заведения който не бълват чист въздух
7
0
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 4 дни
Как пък пак се събрахте старите анти-софиянци да плюете по София, все едно има старинно селище, което да е създадено като мегаполис? Като не ви харесва, кой ви кара да идвате насам? Действайте си на ваша територия.
6
2
 
2
 
! Отговори
БАН преди 4 дни
"Духът на старата столица" да се чете - да го духа старата столица. Едно време в центъра на туй село са живели овце, сега живеят кочове. Кочовете от министерския съвет, от президентството и прочия. Там няма място за простосмъртни и затуй го подминават пътьом.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В ютуб гледах как товарен влак с над 100 вагона минава тържествено през центъра на малък град. Това е в Калифорния и е част от маршрут към Сан Франциско-ЛА. Локомотивите са няколко дизел електроходи на фирмата BNSF. От двете страни на линията минава улицата, покрай улицата вело алеи, после са тротоари. Следват зелени площи и типичните едно етажни къщи. Влакът пъпли с безопасна скорост, по кръстовищата мигат сигнали. Кметът каза, че първо е железницата, а после край нея е построен града.
4
1
 
4
 
! Отговори
До Британски учЕн преди 4 дни
Ако си учен, щеше да знаеш, че днешна София е била столица още преди новата ера - на царството на тракийското племе серди. През II-и век получава статут на самоуправляващ се град (част от Римската империя). По-късно Константин Велики нарича Сердика "моят Рим". Когато през XV-и век френският рицар де Ла Броиер минава през този град, който е вече съсипан от турците, той отбелязва, че все пак "това е най-хубавият град в БЪЛГАРИЯ". Запомни, и през турско Европа знае, че нашите земи са БЪЛГАРИЯ !!!
3
7
 
4
 
! Отговори
Британски учЕн преди 4 дни
Като прочетох "духът на старата столица" си викам -а, нещо за Търново, почвам да чета - то пак било за селските неволи на софето.
2
2
 
8
 
! Отговори
БРАВО преди 4 дни
Страхотна инициатива!Всяка година посещавам и се радвам,че набира все по-голяма популярност!
1
7
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 4 дни
в софия няма квартали има бетон и безкраина алчност ние сме цър/ву/ли погенезис