БНБ: Откритите пари в университета не са реквизит, фалшиви са

Те са отпечатани двустранно, имат сериен номер и водни знаци
22 мар 2021 14:51,
145
БНБ: Откритите пари в университета не са реквизит, фалшиви са
Снимка: БГНЕС

Милионите долари и евро, намерени в помещение в сградата на университет в София, са фалшиви и не представляват реквизит. Това сочи експертизата на БНБ, назначена от Софийската градска прокуратура.

Двама души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство, съобщава Нова тв. Пред съда обаче те заявиха, че парите са реквизит за сватби и кръщенета.

Още по темата

Заключението на експерт от БНБ е, че предоставените за изследване произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара са неистински. Серийните им номера са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква. При истинските парични значи цифрите са осем, съобщават още от прокуратурата.

Според официалния отговор на БНБ иззетите банкноти са направени в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т.нар. "реквизитни пари". Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, "реквизитните пари" трябва да са с размери ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други) за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента - нишка и воден знак.

Техниката за отпечатването на банкнотите е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, сочат събраните до момента писмени доказателства, съобщават още от прокуратурата.

В хода на изследване на банкнотите, БНБ е установила, че същите са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на престъпление по друго досъдебно производство, водено за разпространение на неистински парични знаци в големи количества.

Съгласно изисканите и приложени към материалите по делото документи е видно, че единият от обвиняемите - И.Н., е изпълнявал длъжността "печатар" съгласно трудов договор с търговско дружество с едноличен собственик на капитала - висше учебно заведение. Управителят на търговското дружество е бил ректор на висшето учебно заведение.

За разкриване на престъпната дейност са съдействали и представители на "Сикрет сървиз" в България, в чието задължение влиза противодействието срещу фалшифицирането на американската валута, се казва в съобщението на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
8
 
21
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Прокоратурата е пунта мара.Сега се чудят какво да измислят че да си изчистят дупетата
108
6
 
4
 
! Отговори
Добавяне или триене преди 3 години
народе,Фалшификация е когато на оригинална 10доларова банкнота нумерически и буквено се поправи на 100доларава банкнота. Следва десеткратно обезценяване на златото и лавинна инфлация.Когато нумерически и буквено 100доларова банкнота се поправи на10доларова,това също е фалшфикация,при която цената на златото скача като вулкан с 10пъти а инфлацията изземва парите на хората поради 10пъти по-високите цени на всичко и на златото,и на злото и на доброто.кое е по наказуемо,добавянето или *** на нули
107
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е менте в тази държава. Дори фалшивите пари са менте.
106
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намерили са истински фалшиви пари, не фалшиви истински.
105
1
 
10
 
! Отговори
ААА преди 3 години
И.Н., е изпълнявал длъжността "печатар" съгласно трудов договор Дали са го осигурява ли на реалната заплата ???Б.Б. изсветли и фалшификаторите от утре диларите са с касов апарат
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
щом шпонския скандал и пейпът-мъни гейтс се случиха по едно и също време е редно да се определят обилните снеговалежи като сноу-рашъ-снежанкърс за да се блокират тайните друмища играещи неоспорима помоще и то без капка съмнение и промиле безверие и то с вероятностно число на математическата статистика клонящо към вроятност 0.9999,че което е определено за вярно то е вярно и което за невярно че то не е вярно в нито един от случаите които са съмнително верни.да изборите!дефакто тва са $ите бюлетини
103
4
 
9
 
! Отговори
11 преди 3 години
Аве те хамериканците направо си четат нашта секретна информация. А когат са руснаци, било проблем. Не, че нещо, ама онзи ден пяха, че банкнотите нямали били номера и печатарската фирма била под наем в учебното завадение.
102
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
забележете прокуратурата сега събира доказателства и нещо важно сикрет сървиз им помагал , да не им е помагал и в аферата за руските шпиони и защо са легализирани в българия агенти на сикрет сървиз *** фбр и тн , казват че те се разпореждали вДАНС
101
1
 
12
 
! Отговори
4epa преди 3 години
ТЕ ОСТАВАХА ДА СА ИСТИНСКИ- ТЕ СА В КОМУНИСТИТЕ !!!!!!!!!!!!!
100
9
 
20
 
! Отговори
Биволъ преди 3 години
Те Мая Манолова я хванаха с чантичка да влиза при Васил Божков и я снимаха във фоайето на фирмата му и то преди изборите за кмет на София. Колко ли пари й даде да купува гласове на роми по махалите. Иначе : "Изправи се. Мутри вън". Как не ги е срам тези червени хамелеони.
99
7
 
12
 
! Отговори
Гошев е преди 3 години
Слуга на Краварските интереси!
98
7
 
13
 
! Отговори
Сикрет Корупцион преди 3 години
Каквото му кажат Американците това прави и казва Гешев иначе ще го вкарат в затвора - кукла на конци!
97
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ако тези имат 7 цифри, а оригиналите имат по 8 може да са фалшиви. Със същият успех и аз мога да си напечатам на моя принтер някакви пари и да кажат, че съм фалшификатор. И как на принтер се докарава водния знак и вградената нишка? Смърди тая работа.
96
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Шумна акция по залавяне на фалшиви пари, грандиозен удар. След това казват, че това са реквизити за сватби. Станаха за смях и сега обявяват, че все пак това са фалшиви пари. Да бяха изчакали, докато излязат резултатите от експертизи, а не веднъж говорят едно, след малко друго."Сега разбра ли защо ЗАЩИТАТА не трябва да се слуша въобще??? ЗАЩИТАТА това и е работата да пуска димки.....пари за реквизит....едно време за тапети и те така
95
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
задача номер звай за учениците от пазрижежкото улициоерско даскало.кат ч глеата тъз софра с паътъ, колко чекмеджета мое да са налюпът до горе като се има напредвид че машинистът от транспортното е на 38 години и носи обуки номер ейт по Вестния стандарт
94
1
 
15
 
! Отговори
ikar преди 3 години
Някъде в деветдесетте години в един чомек от Кърджали бяха намерени купища фалшиви банкноти, за които той твърдеше, че са за тапети. А пък тези били за сватби. Който иска да вярва.
93
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
я са да дадът банкнотните номера на пачките валутни заснети в чекмеджетата на Борето и да ги сравнят с тия от Транспорната фирма. Лилиии. Е го на от къде са матриялите. Неистински пари не за свадбета и кръщеньета а за подриване честното име, имидж и имане на нашите първи държавни и партийни ръководства.Освободете Борето от чекмедже скандал гейтс.
92
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори и за реквизит си е незаконно и наказуемо.
91
6
 
14
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Анонимен А ти за кой искаш да милеем бе за Англосаксите дето докараха армията на Сюлейман паша от Албания да коли Българите във Стара Загора .И ни окупираха след ПСВ за три години от 1918 -1921 година и ни ограбиха както Турчин не ни е грабил и хвърляха бомби през 1943-44 година и убиваха със тях мирни жители и малки деца .
90
2
 
11
 
! Отговори
Тъпото преди 3 години
е че са хванали някакви дребни риби, а са пропуснали цялата схема, щом ония пред съдията са успели така елементално да се оправдаят.