БНБ: Откритите пари в университета не са реквизит, фалшиви са

Те са отпечатани двустранно, имат сериен номер и водни знаци
22 мар 2021 14:51,
145
БНБ: Откритите пари в университета не са реквизит, фалшиви са
Снимка: БГНЕС

Милионите долари и евро, намерени в помещение в сградата на университет в София, са фалшиви и не представляват реквизит. Това сочи експертизата на БНБ, назначена от Софийската градска прокуратура.

Двама души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство, съобщава Нова тв. Пред съда обаче те заявиха, че парите са реквизит за сватби и кръщенета.

Още по темата

Заключението на експерт от БНБ е, че предоставените за изследване произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара са неистински. Серийните им номера са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква. При истинските парични значи цифрите са осем, съобщават още от прокуратурата.

Според официалния отговор на БНБ иззетите банкноти са направени в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т.нар. "реквизитни пари". Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, "реквизитните пари" трябва да са с размери ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други) за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента - нишка и воден знак.

Техниката за отпечатването на банкнотите е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, сочат събраните до момента писмени доказателства, съобщават още от прокуратурата.

В хода на изследване на банкнотите, БНБ е установила, че същите са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на престъпление по друго досъдебно производство, водено за разпространение на неистински парични знаци в големи количества.

Съгласно изисканите и приложени към материалите по делото документи е видно, че единият от обвиняемите - И.Н., е изпълнявал длъжността "печатар" съгласно трудов договор с търговско дружество с едноличен собственик на капитала - висше учебно заведение. Управителят на търговското дружество е бил ректор на висшето учебно заведение.

За разкриване на престъпната дейност са съдействали и представители на "Сикрет сървиз" в България, в чието задължение влиза противодействието срещу фалшифицирането на американската валута, се казва в съобщението на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ги хванаха станаха реквизит, но на реквизита пише с ясно видими букви О Б Р А З Е Ц.
48
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия пари не могат да минат нито в чвиндж нито в банка даже и на Магурата няма минат.
47
2
 
21
 
! Отговори
nekoj преди 3 години
За Рекцизит лиса, за Сватба или Кръщене - може и да разберем някога.Ама не разбрахме защо бяха отпечатани (в Костинброд) много хиляди бюлетини за миналите избори - истински, разпределени в палета с надписи градове предназначения.Та защо бяха отпечатани? Кой ги поръча?Кой ги плати? Кой трябваше да ги закара до съответния град? Кой трябваше да ги приеме в съответния град. Какво трябваше да направи с тях?Въпроси, въпроси - а вече 4 години отговори няма!
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълно истински долари са, взеха ги от офиса на Васил Божков. Лъжат ви, че са фалшиви, за да си ги реквизират.
45
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Серийните им номера са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква. При истинските парични значи цифрите са осем - е колко повече от това да са бутафорни!!! ама не ще ги обявим за фалшификати
44
1
 
7
 
! Отговори
Правят преди 3 години
се на разбиратели предизборно.
43
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 38"Седем знака, а не осем, отпечатани на обикновена хартия, водния знак е принтиран, а не направен като при фалшификация, нишката и тя принтирана."Другарю, ако фалшификаторите на пари можеха да си докарват фалщификатите с истински воден знак и истински защитни елементи, те щяха да са като ФЕД бре!Това е НОРМАЛНО за фалшивите пари. Че не са от най-високо качество - не са, но и "реквизит" не са.
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бяха копали биткойни,нямаше съда да се занимава с тях,а щяха само да платят тока на съответното ЕРП.
41
2
 
36
 
! Отговори
ААА преди 3 години
Същите експерти от БНБ които не знаеха нищо за ктб
40
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И бюлетините за изборите също вече са напечатани и попълнени, и седят в някое мазе.
39
4
 
9
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Демокрацията изисква всеки да може да печата, защо фед и др централни банки от 10 г печатат ама дават само на богоизбрани, раята у кирече, така че аз съм за повсеместен печат, кой колкото може!
38
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Седем знака, а не осем, отпечатани на обикновена хартия, водния знак е принтиран, а не направен като при фалшификация, нишката и тя принтирана. Но, дами и господа, трябва да се отчита дейност. Така че внимавайте да не ви дойде несебоб, несеграх, неселеща или друга свръхкомпетентна институция, докато играете Монополи с децата си. Внимавайте и по принцип, че GPS-а умишлено лъже полюцейските органи.
37
5
 
9
 
! Отговори
костин брод преди 3 години
Докато се занимавате с фалшиви долари "наведи се" манолова печати истински бюлетини.
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен друго ми е интересно.Как си затраяхте и не публикувахте абсолютно нищо когато идеше реч за реквизит на заседанието в съда.А сега веднага бам на първа страница!Браво!
35
6
 
6
 
! Отговори
Нещо неясно преди 3 години
Фалшиви пари напечатани аматьорски от аматьори ,но фалшиви.Все едно да те хванат с дрога.Пък ти да кажеш ама не бе тя тая е слаба.. не фаща.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сега де,г-да съдии!
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То е ясно, че не са за сватба, ама и в обръщение няма как да бъдат пуснати - много е аматьорско изпълнението.
32
2
 
23
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
само не разбрах , парите от шкафчето на еднокнижника реквизит ли са или не са ?
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24И откъде идва тая увереност че "Такива" пари са лепени по щитовете на полицаите, пък "други" са тия в чекмеджето?Интересно е да се знае.
30
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То въпросът е защо толкова ви е страх от Гешев?