В риск ли е Земята от ултра потребление?

Спешно трябва преразпределение на ресурси и блага
18 сеп 2024 22:05, Инна Ангелова
17
В риск ли е Земята от ултра потребление?
Снимка: Pixabay

Осем от критичните животоподдържащи системи на планетата са в критично състояние заради човешката дейност, като особено голям принос за това имат много малка група от хората. Това е едно от многото заключения на масивен преглед на науката за Земята, публикуван този месец, коментира Габриела Руменова, създател на онлайн платформата "Ние потребителите", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Това е първият преглед, който се опитва да даде количествени рамки на едно безопасно и справедливо потребление, каза Руменова.

"Обособена е група - много малък брой от цялото население на планетата, но изключително платежоспособни и изключително много потребяващи ресурсите на Земята, т.нар. ултра-потребители." 10% от всички потребители - най-богатите потребители - потребяват толкова енергия, колкото следващите 80%, даде за пример Руменова.

Учените считат, че трябва да настъпи преразпределение на ресурсите и благата по един безопасен и справедлив за всички начин. Това означава да се насочат ресурси към по-бедните, което налага много дейности като специални политики, участие на корпорациите и по-голяма информираност на обществото.
"Трябва да се постигне много по-удачно управление на наличните ресурси и да се инвестира в по-устойчиви технологии, което да доведе до икономии."

Намаляването на потреблението и преразпределято на ресурсите ще бъде изключително трудно, признава Руменова, но без усилия в тази посока се застрашава здравето и живота на всеки един от нас, като това може да се случи в обозримото бъдеще.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от Наука
Илон Мъск вярва, че Starship ще спаси живота на Земята
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Ако един средностатистически китаец потребява това което потребява един средностатистически американец то за изхранването на Китай ще са необходими реколтите на 6-8 планети като Земята.От вчера се върти едно интервю със Соломон Паси в което той посочва че до 2050 година населението на Африка ще надмине 2,5 млд.Е как се изхрава тази напас запътила се към Европа.Натискът ще бъде толкова голям че преди тази дата на един европеец ще се падат три магамби.А интересно не искат да ходят към Русия а Евро
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Човечеството като цяло потребява вече толкова много природни и материални ресурси, които са му СВРЪХ ИЗЛИШНИ! Обществото стана цинично -консуматорско и за това безспорен принос имат модерните технологии, Интернет и т.н. Но има също и страшно много бедни хора все още, които са в недостиг на средства за живот. А богатите милионери и милиардери стават все по-алчни!
13
0
 
0
 
! Отговори
7 преди 15 часа
Свръхпотреблението има и друга страна.Потребяват се природни ресурси като желязо,мед,дървесина и пр.от малка група богати хора за луксозни вили,които почти не се ползват.А тези материали са общонародна собственост ,която обаче народа не ползва!С какво право тези бандити разхищават нашите общи богатства?Ами като имат паро да построят заводи и дасъздадат нови работни места за хората , а не лукс за малцина!Време е да си върнем богатствата на природата!
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Кои са тези учени не става ясно? Това са глупости, нямащи нищо общо с реалността.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 18 часа
В риск в не заради потребление,а заради надрусани политици,които могат да докарат на човечеството ядрена война,защото се правят на сатанисти.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 18 часа
Пак почнаха да градят комунизма... Достатъчно нови поколения има, които не знаят и не са виждали какви са резултатите. Само пропускат да разкажат какъв е новият план - онзи, сещате се, да не притежаваме нищо и да сме "щастливи" - а вече под 1% ще са тези, които ще притежават абсолютно всичко. И ще летят всеки ден с ракети до орбиталните градове, примерно. Докато всички останали се правят на щастливи, за да не падне социалния кредит и да имат право да получат хляб от насекоми. Ама няма да стане..
9
0
 
5
 
! Отговори
криптоид преди 18 часа
Мда. Поне 5-6 милиарда човеци на планетата са излишни , само ядат, чифтосват се и осират планетата . Грозно, но факт. Обаче няма начин да се премахнат с нормални средства. За това се е погрижила Майката Природа - земетресения, естествени пандемии. супер вулкани , мега цунами и така нататък.
8
2
 
2
 
! Отговори
Утре преди 18 часа
Коментиращите статиите е полезно да четат повече и да мислят повече преди да коментират анализи като този. Светът не следва да свърши с вашия живот.
7
1
 
2
 
! Отговори
Земята умира преди 18 часа
Егоизмът на съвременния човек ще унищожи света. За съжаление нищо не може да спре тези процеси, ако не променим мисленето си.
6
1
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 19 часа
Потреблението не е проблем. Риск, че човеците нямат мисъл, а требва да мислят кво правят
5
2
 
5
 
! Отговори
вет.д-р Г.Заров преди 19 часа
Другарко Руменова , не се ли разпростирате малко по-надалечко ?! Оправете най-напред нашата държава (ако можете , де ) , другите държави не ги мислете. Всъщност , каква е целта на тази "статия" , след като знаем , че ако можехме да се оправим , досега да сме го направили , а ние тръгнахме да оправяме света ?! И това ако не е отклоняване на внимание , здраве му кажи...
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
Ултрапотреблението идва от САЩ а тези същите се опитват да убият населението на всяка друга държава, но не и на тяхната к о чч и на. Нагли мерзавци са американците и не заслужават да дишат въздуха на тази планета. Зная единствено да създават войни и да убиват невинни хора.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
сачма ли съм, гюле ли съм
2
7
 
5
 
! Отговори
! преди 19 часа
Колко добре би било да коментират хора, които имат мнение по проблемите, а не някои, решили да се правят на интересни, с тъ.пни.те си!
1
1
 
10
 
! Отговори
ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА преди 19 часа
СЕ СПРАТ ДЕТСКИТЕ И ПОМОЩИТЕ ЗА СВРЪХ-РАЖДАЕМОСТ НА НЕ-БЕЛИТЕ РАСИ