Украинските батареи HIMARS са ударили поне пет пъти струпани руснаци

Последният удар се е състоял тази седмица
18 сеп 2024 21:30, Гергана Попова
514
Украинските батареи HIMARS са ударили поне пет пъти струпани руснаци
Снимка: БГНЕС/ EPA

Поне за пети път в рамките на малко повече от шест месеца руските войски се събраха на открито за обучение или инспекция в обсега на украинските американски артилерийски ракети, пише анализаторът на Forbes Дейвид Акс. И най-малко за пети път в рамките на малко повече от шест месеца, украинските батареи удрят събралите се руснаци с ракети, пълни със стотици суббоеприпаси с размер на граната – причинявайки ужасна касапница за миг.

Последният удар се е състоял тази седмица, на нещо, което изглежда е открито стрелбище точно извън квартал Петровски в Донецк, в източна Украйна на 15 мили от фронтовата линия.

Видеозапис от последствията от атаката изобразява най-малко дузина мъртви руски войници плюс разрушени превозни средства, което силно загатва за украинската ракета или ракети - вероятно управлявани с GPS M30/31, изстреляни от колесни високомобилни артилерийски ракетни системи - валяха докато руснаците тренираха.

Случвало се е и преди — и в същия район. Има около 100 квадратни мили от област Донецк, южно от град Донецк, където има висока концентрация на руски войски — и много мързеливи руски командири. Украинските HIMARS са ударили руски полигони за обучение в този район най-малко три пъти от февруари, убивайки около 100 души.

Още два украински ракетни удара през същия период – по един в Южна и Североизточна Украйна – добавиха най-малко още 150 обучавани към броя на загиналите, пише още изданието.

Както пише Стейси Петиджон от Центъра за нова американска сигурност във Вашингтон, постоянното присъствие на дронове на бойното поле "затруднява концентрирането на сили", а управляемите ракети правят такава концентрация потенциално смъртоносна за войските.

Дори като се вземе предвид по-голямото население на Русия - 144 милиона руснаци срещу 38 милиона украинци - екстремните загуби обаче имат непропорционално разяждащ ефект върху руските въоръжени сили. Кремъл мобилизира 30 000 войници на месец само, за да замести жертвите на бойното поле.

Дисциплината и компетентността намаляват.

"Руските въоръжени сили в Украйна имат изключително ограничени възможности за водене на маневрена война, поради загубата на средства за мобилност и липсата на обучение сред щабовете и войските“, обясни Украинският център за отбранителни стратегии, посочва Акс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


514
Още от Русия
Руска депутатка иска "Движението без деца" да бъде забранено със закон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
2
 
5
 
! Отговори
Баба преди 1 ден
"Срий се"Няма. Свикнал съм на про-стаци, така че могат да си църкат колкото си искат, нищо няма да променят. Факт е, че Русия нападна вероломно, без да предупреди и да обяви война. Факт е, че Русия нападна братя православни славяни. Факт е, че не 3 дена им отнема, а 3 години досега, без да се вижда край. Истината боли.
283
3
 
0
 
! Отговори
До Баба преди 1 ден
Е защо като те питах, какво събитие е имало в Пловдив вчера и се скри
282
2
 
4
 
! Отговори
Баба преди 1 ден
"Е защо вадиш същите опорки като украинец все едно някой такъв чувам дa ми говори все едно от един и същи ученик"Учебник имаш предвид, предполагам. И брат ми, мисля, че си толкова психясал, че и баща ти да ти звънне по телефона, ще го набедиш, че не е българин. Успокой се, пий един валериан. Това, че статията пише, че са ти бомбардирали кумирите, не трябва да те плаши. Просто трябва да си смениш кумирите на хора, които са добри, и не атакуват други славянски народи.
281
3
 
1
 
! Отговори
До Баба преди 1 ден
Е защо вадиш същите опорки като украинец все едно някой такъв чувам дa ми говори все едно от един и същи ученик сте чели да не говорим,че си и "умен"като тях
280
2
 
6
 
! Отговори
Баба преди 1 ден
"Е аз имам приятели от Пазарджик и те не говорят така,така,че"Брат ми, давай я по-айляк, че много си мнителен. Мога да ти гарантирам, че по селата около Пазарджик говорят точно така. И погледни как в злобата си, хората ти слагат минусчета, че тук изпитваш другите кой колко е българин. Спри се, тая злоба към другите, дори към украинците, не е на добре. Украинците са братски славянски народ, православни като нас. Ако не им окажем помощ в нужда, не сме добри българи.
279
0
 
5
 
! Отговори
Диалектолог преди 1 ден
Още веднъж, младежи! Ползвайте речника на Найден Геров, 'Речник на българския език', за да схванете класиката на нашия език.
278
1
 
5
 
! Отговори
Баба преди 1 ден
"И паланките наоколо. "Тръсни в тези ръждясали теглилки, два килограма домати, за да ги дам на тези момчета""<3
277
5
 
0
 
! Отговори
До Баба преди 1 ден
Е аз имам приятели от Пазарджик и те не говорят така,така,че .... А нито в Русе нито във Видин можеш да чуеш думата шмундел
276
0
 
7
 
! Отговори
Любимец-Свиленград преди 1 ден
И паланките наоколо. "Тръсни в тези ръждясали теглилки, два килограма домати, за да ги дам на тези момчета"
275
0
 
10
 
! Отговори
Абе идиот кръгъл преди 1 ден
"Много прос ти украинци тука тази вечер..." простащинатаТи заля всичко. Ако си пиян...си лягай, ако не си се гръмни.
274
0
 
10
 
! Отговори
Къдя утювъш, уа? преди 1 ден
А уа, отивам по шошето до ряката. Ке фатам риба, че бебито мръцка. Паратика работа. :):)
273
9
 
1
 
! Отговори
До Баба преди 1 ден
Не си българин,а това твоето прилича на хасковския диалект
272
0
 
11
 
! Отговори
До 354 преди 1 ден
"Ай, холъм! Тръсни у тиа гириндясали дзигърки две оки френки, оти а ги турна на тиа момчета." (За справка - речниците на Найден Геров, многознайко)
271
1
 
11
 
! Отговори
Баба преди 1 ден
"пали келефарете и всеки да си бега дом шмундел.Като си българин знаеш ли от къде е тоя диалект,а?"Аз съм от южна България, но предполагам, че е видински или русенски диалект. Да те питам аз, откъде е "колко ти е саата? дека че одиш?".
270
12
 
1
 
! Отговори
До Баба преди 1 ден
Пали келефарете и всеки да си бега дом шмундел.Като си българин знаеш ли от къде е тоя диалект,а?
269
1
 
14
 
! Отговори
Баба преди 1 ден
"Тия нагли просяци, няма на мен не са ми никакви, ясно"На мен са ми братски славянски православен народ, който пише на кирилица, точно като нас. И този братски народ беше нападнат вероломно от друга, 5 пъти по-голяма страна: Русия, която не обяви война, но от 3 години вече убива братя славяни. Голям грях направи Путин, както и хората в България, които не искат да помогнат на братята си военни бежанци. Дано ако на нас ни се наложи да бягаме, някой народ ни помогне.
268
11
 
1
 
! Отговори
До 349 преди 1 ден
Е така са украинските копейки,ти сега ли разбра
267
1
 
11
 
! Отговори
Баба преди 1 ден
"Ама не си бе нали ония ден като те питаха нещо за Пловдив и се скри днес"Ама съм бе, каквото и да казваш, съм. Не знам дали урок по история на България трябва да ти изнеса, да си определим среща в Пловдив ли искаш, какво искаш. Въпросът е, че колкото сме сигурни, че ти си бг гражданин, толкова сме сигурни и за мен. Обаче твоите изречения са по-прости и по-лесно е да бъдат използвани от руски агент, примерно. Не че набеждавам, че си агент, смятам, че си просто заблуден българин.
266
12
 
1
 
! Отговори
До Баба преди 1 ден
Тия нагли просяци, няма на мен не са ми никакви, ясно
265
10
 
1
 
! Отговори
БОГ МОСАД преди 1 ден
Копейките бяха прави за едно нещо. Чипирали са ни МОСАД чрез кемтрейлс. Над 20 години кемтрейлс оперира във всички населени места в света. Вече технологиите позволяват използването на усвоените от кръвта чипове. По 3 камшика самобичуване на ден трябва да има за всеки, който е говорил против евреите за да не се активира чипа в Денят на Страшния съд. Но и тогава може би няма да е достатъчно, така че не знам.