Руските удари в Украйна водят до поскъпване на тока в Югоизточна Европа

Гърция предупредила ЕС за ситуацията
13 сеп 2024 20:38, Анисия Иванова
205
Руските удари в Украйна водят до поскъпване на тока в Югоизточна Европа
Снимка: БГНЕС

Гърция е предупредила ЕС, че руските удари по украинската инфраструктура водят по повишаване на цената на електричеството в югоизточна Европа. Това пише "Файненшъл Таймс", като се позовава на писмо, изпратено днес от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис до Европейската комисия.

Цените на тока са достигнали критични нива и има нужда от спешен "политически отговор", пише Мицотакис. През август цената на електроенергията в южната ни съседка е скочила от 60 евро на 130 евро за мегаватчас. За да се избегнат подобни скокове в бъдеще, гръцкият премиер настоява Урсула фон дер Лайен да работи за засилване на "трасграничния капацитет".

Заради руските удари срещу украинската електропреносна мрежа Киев от нетен износител на електричество е увеличил вноса на електроенергия шесткратно в сравнение с миналата година.

Мицотакис иска и по-добър надзор на пазара на електроенергия, който определя като "неразбираема черна кутия - дори за експертите", съобщава БНР.

Междувременно, украинската енергийно министерство съобщи, че за изминалия ден Русия е атакувала енергийната инфраструктура в шест области. А украинските военновъздушни сили оповестиха, че са свалили 24 от общо 26 дрона, изстреляни от Русия тази нощ, над пет области, включително град Одеса, където има голяма българска общност.

Премиерът на Полша Доналд Туск заяви, че не е притеснен от предупреждението на руския президент Владимир Путин, че западните страни, които позволят на Украйна да нанася удари по руска територия с ракети с далечен обсег западно производство, ще станат преки участници във войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още по темата: токРусияпоскъпване
Още от Русия
Вицето на Тръмп каза как ще разрешат конфликта в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
16
 
! Отговори
Русия те храни бе преди 6 дни
Русофоба зарежда руско гориво, а половината от уредите му в дома, телефона и колата са му направени с 50% руски ресурси. Къде сте тръгнали бе русофобски г0мняри? Русия ви владее бе. Ти си зависим от великата Русия
46
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
95% от чиповете в руската военна техника се оказват от западни страни. 30% са от фащ, останалите 65% от други западни страни, 5% са китайски. Западните чипове се получават от фирми прекупвачи от Китай, Индия, Турция и други. Бизнеса си върви, а вие русофоби ядете дед0вия яко!
45
1
 
11
 
! Отговори
До 44 преди 6 дни
И теб да те питам тролей, тоя британски министър на отбраната, който каза на , Зеленски, че е нагъл неблагодарник и той ли е русофил или всички нормални хора не харесват нагли просяци,а?
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
За производството на военна техника, снаряди и всичко останало са необходими ресурси. Русия има всичко, всякакви ресурси, а Geйропа има една гола dупара.
43
2
 
4
 
! Отговори
мисирешка работа преди 6 дни
глупости по некадърна статия нямаше как да се пусне какво ел внася гърция от Украйна загубите по трасето са огромни А България има излишак на ток ясно от къде ще вземат вместо да го карат от далеке явно придрисновието е на тъмно и ваталент реве
42
8
 
3
 
! Отговори
анонимен келеш преди 6 дни
Айдееее без руски газ и тази зима в България умрехме от студ:):):):)И горивата стават 4 лв:):):)
41
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Франкостан и англостан вече са мини държави без колонии. Не могат вече да паразитират. Няма вече безплатни ресурси. Рецесията им притиска дупетата. Иконоимиките им са пред колапс. Вървят по пътя на германия и швеция, които вече са втора година в рецесия. Русия фалира Западния kиндзеф се разпада и много като мен са доволни от случващото се )))
40
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
В Курск братушките попиляха и направиха на дар-мадан укро-фашистките зомбита!!! Извозват убитите с Камази! А унищожените западни оръжия стърчат като купища железарии, безпомощни и строшени, както са и стопаните им! Пълен крах и тотален разгром!!!
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
В Боливия, Чили и Аржентина има супер много литий. В тези страни се намира литиевия триъгълник. Руски и китайски фирми ще разработват литиевите залежи в тези страни. Краварите и еврогеiците вече не ги искат никъде.
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Видяхте ли облика на Пхенян? Модерен, чист и подреден град с небостъргачи и огромни паркове, чудесни улици и булеварди. София прилича на една разбита, м.р.ъ.с.н.а, сива кл0ака в сравнение с Пхенян. Сф с тия тъжни, полуразрушени от времето панелки прилича на разбомбения Бахмут. Въздухът и Сф е със съдържание като въздуха на планетата Венера. За населението на Сф няма да говорим едни селски шопляци от контингента на канадския парапет, шиши ш0пара и банкянския нерез.
37
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Запада пече мечката на бавен огън за да се изпече равномерно
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Къде стъпи американския мирижлив ботуш трева не никте. Стъпи в украйна и вече е с минус 20% територия и минус 50% население. БГ е вече 35 г. под краварско р0бство и от 9 млн вече сме има няма 6 млн. 1/3 от населението ни станаха р0би назапад, а останалите 1/3 са р0би на западни фирми у нас.
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Значи зелената сделка изобщо не е виновна? От 10г строим панели и перки като луди, а тока само поскъпва.
34
0
 
3
 
! Отговори
Бгг преди 6 дни
Санкциите работят двупосочно.
33
1
 
8
 
! Отговори
Къв ток бе? преди 6 дни
По полетата на Руските Курск, Донбас, Луганск, Запорожие и Харковь мирише на гниещи трупове на укронацистти и натовски наемници. Гюбрето гние, а руската земя става още по-плодородна.
32
1
 
0
 
! Отговори
до 31 преди 6 дни
Кво ти е бе?
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ние истинските джендери, пеераси, скопени 4икибойци, бесовци и сатаняги питаме "какво по дяволите става с укронациското контранастъпление"? Превзеха ли вече Курск и Курската АЕЦ? А Крим? А Москва кога?
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
3 милиона българи ще студуват в Западна Европа заради липсата на руски ресурси ужас ви казвам че и ще гладуват даже направо бездомници ще станат
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
На шопляка, с е л я н д у р а от СФ му е добре да си грее евтино мирижливата дупара с руска газ, иначе е най-големия русофоб. Зарежда си таратайката с руско гориво всеки ден. Купил си боксониера в украйнините на СФ за 400 хиляди от банките и вика "колко са 250 лв за парно?" ))) С0поле, внуците ти няма да върнат парите, които ти вече си офраскал.
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ама разбира се, за всяко лошо нещо в Европа, Русия е виновна. От безчинствата на емигрантите, до днешната катастрофа на българския самолет! За това, че идва зима, също Русия е виновна!