Русия произвежда "Харпия-А1" - дрон-камикадзе с китайски двигател

Дронът ще бъде с голям обсег, отчитат военни експерти
13 сеп 2024 21:22, Инна Ангелова
286
Русия произвежда "Харпия-А1" - дрон-камикадзе с китайски двигател
Снимка: Pixabay

От миналата година Русия произвежда нов дрон с голям обсег, наречен "Харпия-A1“, използвайки китайски двигатели и части, и е използвала това оръжие във войната в Украйна, съобщиха два източника от европейско разузнаване и документи, предоставени на Ройтерс.

Разузнавателните данни – които включват договор за производство на новия дрон, кореспонденция на компанията относно производството и финансови документи, сочат, че Ижевският електромеханичен завод (ИЕМЗ) "Купол", който е дъщерно дружество на руския държавен производител на оръжия "Алмаз-Антей“, е произвел повече от 2 500 дрона "Харпия“ от юли 2023 г. до юли 2024 г.

Съществуването на нов руски дрон, при чието създаване е използвана и китайска технология, не е съобщавано преди досега. ИЕМЗ "Купол“ и "Алмаз-Антей“ не отговориха на запитванията за коментар, посочва Ройтерс.

Двата източници от разузнаването заявиха, че "Харпия“  е бил използван срещу военни и граждански обекти в Украйна, с което са нанесени щети на критична инфраструктура и са били причинени както и цивилни, така и военни жертви. Те споделиха с Ройтерс снимки от Украйна, показващи отломки от "Харпия“, без да предоставят повече подробности.

Самюел Бендет от базирания във Вашингтон мозъчния тръст Център за нова американска сигурност заяви пред Ройтерс, че ако наличието на "Харпия“ бъде потвърдено, това ще означава отклонение от досегашната практика Русия да разчита на ирански безпилотни самолети с голям обсег на действие.

Иран, който не коментира за тази информация, е доставил повече от 1000 дрона камикадзе "Шахед" на Русия от началото началото на нейната инвазия през февруари 2022 г., заяви украинският президент Володимир Зеленски през май миналата година.

"Харпия“ "много прилича на "Шахед", но има няколко отличителни черти, включително уникална перка и двигател "Лимбах Л-550 Е“(Limbach L-550 E), съобщи Европейската агенция за Ройтерс. Двигателят, който първоначално е проектиран и произведен от германска компания, сега се произвежда в Китай от местната фирма Xiamen Limbach. Компанията не отговори на запитване за коментар.

Ройтерс разгледа договор на стойност над 1 млрд. рубли (10 млн. евро), подписан през първото тримесечие на 2023 г. между руското министерство на отбраната и ИЕМЗ "Купол“ за създаването на фабрика за производство на безпилотни самолети. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от Русия
Вицето на Тръмп каза как ще разрешат конфликта в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Аве kAпейки, а кви Азовци ве? Нали путинарко ги беше уж изтрепал, па щеше у мацквето да ги съди, па вие се радвахте тогава?
95
4
 
7
 
! Отговори
Страшно е преди 5 дни
Да нападнеш 23 пъти по-малка държава и да те чупят от бой. На собствена територия. Армия от пандизчии да сбереш и тя да избяга. 10 години ракета да строиш и да се пукне като пуканка. Рублата на стинка да ти стане. За Париж и Лондон да тръгнеш -в Суджа да пристигнеш. Флагманът по дъното да лази. На Рамзан и Тарзан да се надяваш. Страшно е!
94
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Аве kAпейки, а Курск чии е?
93
2
 
5
 
! Отговори
Метко преди 5 дни
Кремълските дерибеи, ходят ли на Ривиерата?
92
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
В руската армия униформите китайски,дроновете ирански,радиовръзката китайска,танковете съветски,колите китайски,снарядите севернокорейски,главнокомандващ монгол. Всъщност с кого воюва Украйна???
91
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Абе Ко стана с Ню Йорк бе козяци , гледам 10 некролога на елитни азовци днес ..Нали го върнахте ааахахахах
90
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Е то и на оня колхозник песков сина му кара Тесла а колхозниците гинат като мухи на фронта па кво?
89
4
 
4
 
! Отговори
Български патриот преди 5 дни
Единствения политик в България, който може да спре кремълските убийци е Делян Пеевски!Успешно прочисти руzките агенти от ДПС, начело с ДС агент Сава.Браво, Деляне!Успех на изборите!
88
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 дни
Китай и Русия са партньори. Не виждам защо да не си помагат във военното производство. И Русия дава технологии на Китай и обратното.
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Недоимперията РАСИА: знаме - от Холандия, герб - византийски, химн - интернационал", територия - на Златната орда на Чингис, население - блатен планктон, расийски език - изкилифинчен старобългарски, история - фантазии на душевно-болни сатрапи като Сталин и Путин. Вечен крепостен затвор,управляван от нерасиани.
86
1
 
3
 
! Отговори
Огромна преди 5 дни
На 90% от територията на РФ, не е стъпвал човешки крак!
85
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И всичко това благодарение на великият геополитик,стратег, плувец, ловец,кагебист и таксист, строител четвърти разряд, шахматист, главнокомандващ,баскетболист ,хокеист и историк Владимир Владимирович Путин!
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Няма нужда от тази глупост . Може да се направи по евтин по бърз и по незабелижим .
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Олигархичната плантация,така наречената Расиа,се разпада на основните си части -Бурятия,Калмикия,Мордовия,Чечня Дагестан и Финоугрия.
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"Назапад масово се развива иZVратения, пееедерастия и дджендерия. Жена ти русофобе и тя ли е с брада ?" А вие kAпейки как ше обясните на децата си че като сте го знаели това нещо и ги държите в ЕС и не искате да идете в голташка пРосия? Щото там на всичкото това същото е и мизерия ли?
81
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Расиа е страна 404. На олимпиадата няма флаг,няма име. Взеха им златния резерв.За УЕФА не съществуват.Сега им затриват църквата и армията. Сал един Вова остана.
80
7
 
2
 
! Отговори
След Покровск преди 5 дни
100 годишния Путин, ще чества влизането си в Крематорск!
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Кличко кара Ламборгини и си почива в Дубай, Тайланд, Барселона и Монако, а украинците измират като мухи на фронта. Ако им провърви да оживеят са останали без крака, ръце и т0пки.
78
3
 
3
 
! Отговори
До 89 преди 5 дни
Шолц, Стармъл и Макрон също целеват Корана! Е и?
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А в това време някъде в Москва,Филип Киркоров се чекне по чорапогащник.