Русия произвежда "Харпия-А1" - дрон-камикадзе с китайски двигател

Дронът ще бъде с голям обсег, отчитат военни експерти
13 сеп 2024 21:22, Инна Ангелова
286
Русия произвежда "Харпия-А1" - дрон-камикадзе с китайски двигател
Снимка: Pixabay

От миналата година Русия произвежда нов дрон с голям обсег, наречен "Харпия-A1“, използвайки китайски двигатели и части, и е използвала това оръжие във войната в Украйна, съобщиха два източника от европейско разузнаване и документи, предоставени на Ройтерс.

Разузнавателните данни – които включват договор за производство на новия дрон, кореспонденция на компанията относно производството и финансови документи, сочат, че Ижевският електромеханичен завод (ИЕМЗ) "Купол", който е дъщерно дружество на руския държавен производител на оръжия "Алмаз-Антей“, е произвел повече от 2 500 дрона "Харпия“ от юли 2023 г. до юли 2024 г.

Съществуването на нов руски дрон, при чието създаване е използвана и китайска технология, не е съобщавано преди досега. ИЕМЗ "Купол“ и "Алмаз-Антей“ не отговориха на запитванията за коментар, посочва Ройтерс.

Двата източници от разузнаването заявиха, че "Харпия“  е бил използван срещу военни и граждански обекти в Украйна, с което са нанесени щети на критична инфраструктура и са били причинени както и цивилни, така и военни жертви. Те споделиха с Ройтерс снимки от Украйна, показващи отломки от "Харпия“, без да предоставят повече подробности.

Самюел Бендет от базирания във Вашингтон мозъчния тръст Център за нова американска сигурност заяви пред Ройтерс, че ако наличието на "Харпия“ бъде потвърдено, това ще означава отклонение от досегашната практика Русия да разчита на ирански безпилотни самолети с голям обсег на действие.

Иран, който не коментира за тази информация, е доставил повече от 1000 дрона камикадзе "Шахед" на Русия от началото началото на нейната инвазия през февруари 2022 г., заяви украинският президент Володимир Зеленски през май миналата година.

"Харпия“ "много прилича на "Шахед", но има няколко отличителни черти, включително уникална перка и двигател "Лимбах Л-550 Е“(Limbach L-550 E), съобщи Европейската агенция за Ройтерс. Двигателят, който първоначално е проектиран и произведен от германска компания, сега се произвежда в Китай от местната фирма Xiamen Limbach. Компанията не отговори на запитване за коментар.

Ройтерс разгледа договор на стойност над 1 млрд. рубли (10 млн. евро), подписан през първото тримесечие на 2023 г. между руското министерство на отбраната и ИЕМЗ "Купол“ за създаването на фабрика за производство на безпилотни самолети. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от Русия
Вицето на Тръмп каза как ще разрешат конфликта в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
2
 
! Отговори
kaza istinata преди 5 дни
До Анонимен; abe ti mi kazi onia 3 dni deto shtexa ryskite myzici da prevzemat kiev - kakvo stana - po plan li e vsi4ko aaaa....
115
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
114
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Путин като ходи в Пекин,китайчетата стърчаха две глави над него.
113
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
След първите две думи ,Расиа произвежда и спрях да чета
112
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
В руската армия униформите китайски,дроновете ирански,радиовръзката китайска,танковете съветски,колите китайски,снарядите севернокорейски,главнокомандващ монгол. Всъщност с кого воюва Украйна???
111
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Не било Харпия ,а било ***. И не било дрон-камикадзе,а надуваема рускиня.
110
10
 
4
 
! Отговори
Айде стига преди 5 дни
В Окрайна Фащ и цяла Европа наливат милиарди долари!!!!! И НИЩО!
109
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
От Масква мирише на изгорело
108
4
 
12
 
! Отговори
Родолюбец преди 5 дни
Три руски републики искат преименуване, Чувашия(Волжко-Камска България) Татарстан и Кабардино-Балкария(Стара Велика България). Повече от 6 млн. са там! Жителите желаят да се наричат Българи а не насилствено наложеното татари! Така ни наричат и македонците, насъскани отсърбите, проксита на Кремъл! Идете копейки в някоя република да им обясните колко е яко да живеят в Руский Мир! Също като в Афганистан ще ви обясят на някой кран...
107
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Китайска пръчка сделана в Туршия, поредната пръчка като москвича. Срам и смех
106
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Путин е фалшиво име. По майчина линия е Шаломов.
105
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Уропитеците за разлика от колхозопитеците никога не са казвали, че са си самодостатъчни защото това са глупости на които могат само kAпейки да се хванат
104
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И потече величие от Русия през всички отвори
103
3
 
6
 
! Отговори
Кауня от Аскию преди 5 дни
Голямо разследване,голяма работа! Лимбах 550!!! Та това е мотоциклетен двигател от 80те. Вие сериозно ли считате че Китай едва ли не участва във войната наровно с нас от НАТО със двигатели за моторетки.Целия вой и рев че Русия ползва ударни дронове за по 5-10000 долара в промишлени количества а ние се бъркаме за украинските със стотици хиляди за брой.
102
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Добре че, укралопитеците си сглобяват дроновете от техни части, ни една западна НЯМА
101
1
 
3
 
! Отговори
НОФ КИРО преди 5 дни
Китайците праат ли делко за Москвич, че от 3 години не моа го карам.
100
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Събудете ме след 100 години и в Расиа пак само ще се пие и краде!
99
7
 
5
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 5 дни
Ракетите от Северна Комедия, дроновете от Иран, двигателите от Чайна. ХА хаХА хАхА ХАХАха хА хахахахаха хаХа Ха ХАХАХ аХ
98
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Криворъките крепостни двигател на дронче не могат да направят. Ако не е Китай,ще ядат с ръце.
97
1
 
5
 
! Отговори
Моамар преди 5 дни
Няма диктатор умрял от естествена смърт!