Русия произвежда "Харпия-А1" - дрон-камикадзе с китайски двигател

Дронът ще бъде с голям обсег, отчитат военни експерти
13 сеп 2024 21:22, Инна Ангелова
286
Русия произвежда "Харпия-А1" - дрон-камикадзе с китайски двигател
Снимка: Pixabay

От миналата година Русия произвежда нов дрон с голям обсег, наречен "Харпия-A1“, използвайки китайски двигатели и части, и е използвала това оръжие във войната в Украйна, съобщиха два източника от европейско разузнаване и документи, предоставени на Ройтерс.

Разузнавателните данни – които включват договор за производство на новия дрон, кореспонденция на компанията относно производството и финансови документи, сочат, че Ижевският електромеханичен завод (ИЕМЗ) "Купол", който е дъщерно дружество на руския държавен производител на оръжия "Алмаз-Антей“, е произвел повече от 2 500 дрона "Харпия“ от юли 2023 г. до юли 2024 г.

Съществуването на нов руски дрон, при чието създаване е използвана и китайска технология, не е съобщавано преди досега. ИЕМЗ "Купол“ и "Алмаз-Антей“ не отговориха на запитванията за коментар, посочва Ройтерс.

Двата източници от разузнаването заявиха, че "Харпия“  е бил използван срещу военни и граждански обекти в Украйна, с което са нанесени щети на критична инфраструктура и са били причинени както и цивилни, така и военни жертви. Те споделиха с Ройтерс снимки от Украйна, показващи отломки от "Харпия“, без да предоставят повече подробности.

Самюел Бендет от базирания във Вашингтон мозъчния тръст Център за нова американска сигурност заяви пред Ройтерс, че ако наличието на "Харпия“ бъде потвърдено, това ще означава отклонение от досегашната практика Русия да разчита на ирански безпилотни самолети с голям обсег на действие.

Иран, който не коментира за тази информация, е доставил повече от 1000 дрона камикадзе "Шахед" на Русия от началото началото на нейната инвазия през февруари 2022 г., заяви украинският президент Володимир Зеленски през май миналата година.

"Харпия“ "много прилича на "Шахед", но има няколко отличителни черти, включително уникална перка и двигател "Лимбах Л-550 Е“(Limbach L-550 E), съобщи Европейската агенция за Ройтерс. Двигателят, който първоначално е проектиран и произведен от германска компания, сега се произвежда в Китай от местната фирма Xiamen Limbach. Компанията не отговори на запитване за коментар.

Ройтерс разгледа договор на стойност над 1 млрд. рубли (10 млн. евро), подписан през първото тримесечие на 2023 г. между руското министерство на отбраната и ИЕМЗ "Купол“ за създаването на фабрика за производство на безпилотни самолети. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от Русия
Вицето на Тръмп каза как ще разрешат конфликта в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
9
 
! Отговори
До Нато преди 5 дни
Напредва ли разгромяването на Русия?
15
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Догодина ще сглобяват чушкопек с китайски части!
14
4
 
9
 
! Отговори
До Нато преди 5 дни
Ко става? Разгромихте ли Русия? Накакъв успех? Не?
13
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Поредните лакърдии. 3 дневна операция...
12
9
 
9
 
! Отговори
ХИЧО преди 5 дни
Жалкият страхливец в Кремъл,бункерният плъх,с миша физиономия-Путин започна нещо,което не може да завърши...Свръх-звукови ракети ще удрят цярата тепитория на Русия,чак до Урал,а бункерния ще се крие в бункерите вечно....Русия е твърде слаба за война с Нато,спасяват я единствено ядрените ракети.При война с Нато,руските дезертьори ще бъдат разбити за две седмици,те не могат да победят дори Украйна....
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Русия е най-мощната ядрена държава. Русия не може да загуби, както и историята показва. Швабите, нацягите, наполеоновците, турците и другите знаят това.Русофоби, демократи и нацисти победата ви дори не е близка до нулата, тя е с отрицателно число. Вашето поражение е неизбежно!!!!
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Русия действа със супер точни удари по место дислокация в Харков -50 чужди инструктори и наемници. На следващия ден удар по Одеса, 2 влакови композиции с натовка техника -70 чужди наемници и над 50 бронирани машини минус. На другия ден удар по база в град Исмаил, унищожена техника и -200 натовски инструктора и боевики. Правят ви на кайма бе цръвули хахахахахаха. Доволен съм, че русофобите и натовските-джендери ядат дронове "Герань 2" и ОТРК "Искандер М". Направо замириса на печени укронацяги и натовски наемници, дришняци!!!
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
В измислената държава украйна, ловят хората по улиците като пилци хахахахаха. И вас русофоби ще ви ловят така.
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Братушките правят на пух и прах западната военна техника в покрайна, а р0ба русофоба потен жули ракия, гняса салата и гледа новините по нова и бтв какво се случва на фронта, докато жена му си чати с любовника.
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Русия създаде нов ФПВ-дрон камикадзе под името "Княз Вандал Новгородский". Този дрон работи с оптичен кабел и нито една система РЕБ не може да му противодейства. Сигналът е отличен, а изображенията са супер изчистени. Руснаците ви пръскат русофоби, нацяги и джендери. За да живеете трябва да се предадате.
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Вече над 2 млн укронацисти и натовски наемници са могилизирани, а Русия тепърва започва за загравя хахахаха дори не е обявила война, а само СВО
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
В мините на украйна масово бачкат жени. Мъжете са могилизирани и пируват при бандера хахахахаха. Украйнските жонки преди си крепеха мирижливите пutки и имаха по 5 + деца, сега са вдовици и копат въглища хахахаха
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Хуситите в Йемен с джапанките и калашите нанесоха загуби на еврогеiските държави в размер на стотици милиарди евро. Хуситите ви направиха криви бе евроjeндери, а вие сте тръгнали да воювате срещу Русия. Ще ви стопят лагерите бе!
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Еми щом може - произвежда.
2
12
 
8
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 5 дни
Как така, тази силно технологично развита държава сглобява нещо с китайски двигатели. Безаналоговата...хахахаха
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Kakвo нu uнтepecyвa тoвa нac, нopмaлнuтe xopa?