В Русия осъдиха на 16 г. американския журналист Еван Гершкович

Той беше признат от съда за виновен в шпионаж
Обновена: 19 юли 2024 16:13 | 19 юли 2024 16:13, Елка Василева
57
В Русия осъдиха на 16 г. американския журналист Еван Гершкович
Снимка: архив, БГНЕС

Съдът в Екатеринбург призна за виновен обвинения в шпионаж американски журналист Еван Гершкович и му определи присъда от 16 години затвор.

32-годишният репортер на в. "Уолстрийт джърнъл" ще трябва да излежи присъдата си в колония със строг режим, съобщава агенция Франс прес, за която осъденият също е работил.

Подсъдимият, неговите близки, в. "Уолстрийт джърнъл" и правителството на САЩ отхвърлиха руските обвинения като неоснователни.

Руската прокуратура твърдеше, че Гершкович е събирал за ЦРУ информация за руска компания, произвеждаща танкове, които се използват в Украйна. Това беше първото заведено в Русия дело срещу американски журналист от края на Студената война, отбелязва Асошиейтед прес.

Ройтерс посочва също, че делото беше приключено необичайно бързо и при закрити врата, едва на третото заседание, докато обичайно делата за шпионаж отнемат месеци. Това подхранва спекулациите, че отдавна обсъжданото споразумение за размяна на затворници между Вашингтон и Москва може скоро да бъде финализирано, подчертава агенцията, като припомня, че Русия приключва делата срещу чужденци, преди да сключва споразумения за размяната им.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа днес да коментира този въпрос.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
4
 
! Отговори
До Зозо преди 1 месец
Гледам Зозо урколаша се изказва тук все едно ни интересува неговата Урколадия
26
6
 
9
 
! Отговори
А може би щеше да му преди 1 месец
се размине ако не се беше държал арогантно в съда. Нещо като Навални, голям отворко играеше, понеже знаеше, че има гръб, а това се потвърди веднага след съмнителната му смърт. Веднага жена му се появи на точното място в точното време да говори за великото дело, което той бил започнал и което тя щяла да довърши... Йоланда Навална, или там както се казваше :D Очаквам и тоя да умре случайно и неговата жена да се окаже на следващата среща на НАТО, а защо не и съпруга му, нали сме прогресивни?
25
4
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Маша - Алкаша изказа ли се по въпроса?
24
6
 
6
 
! Отговори
Varg преди 1 месец
Чудесна новина
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
19 вземе си прегледай опорките и скрипта за тях. 16 г е присъдата а не възратта. И хич не си дете на 16 според законите даже и в беге щом можеш да извадиш лична карта, да работиш, че даже и шофьорска книжка. Либералчетата живеете в друга реалност.
22
1
 
14
 
! Отговори
Все тая... преди 1 месец
Всеизвестно е че "журналистите" ходещи на такива места са ШПИОНИ,прикриващи дейността си зад журналистическата карта. Такива са руските журналисти посещаващи САЩ и Европа , такива са и американските и европейски "журналисти" ходещи в Русия, Китай или Северна Корея..... ВСЕИЗВЕСТНО Е. Няма нищо скрито. И нашите го знаят и врага. И понякога, когато бай журналиста прекали със събирането на информация се налага арест, затвор или изгонване от страната.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбира се че е шпионирал. Какво друго да прави. И ако не е имало друга причина за ареста и делото, то щеше да си шпионира още. Контролирано се допускат до определено ниво на информация и така си шпионират без да ги закачат. Не мисля че се е добрал до нещо много секретно, щото щеше да скочи от високо с летален край. По скоро ще го разменят за някой руски шпионин.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 16 е то идил е сащ.
19
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече и децата затварят, болни мозъци.
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
14 скоро ще почнеш да ревеш че си се родил. Крайна приключи. Либерастията с джихадистките наци номера пролети и майдани също. Целият свят е срещу вас грантаджиите наркомани.
17
3
 
3
 
! Отговори
еколкогия ЛИ ? преди 1 месец
В Дания отскоро най-гледаното нещо е 5-сериен документален филм "Черният лебед" за корупция и пране на пари. Филмът е предизивкал официално изявление на министър-председателката и е довел до множество оставки и стотици дела. Във филма главното лице е дошла като дете от Босна жена, следвала в Дания и с ледения си характер станала посредник между мошенническия,престъпния свят, света на големите инвеститори и всички слоеве на властта
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако бях на мястото на руснаците, тоя щях да го продам на ИДИЛ
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен "600 хиляди убити московски" Да де, ама Зеленски каза, че убитите във ВСУ са 31 000. А всички западни аналитици твърдят, че съотношението на загубите Русия - Украйна са 1 към 5 в полза на Русия. Тоест убитите московски ... са около 6 000.
14
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А се сърдят на България, че лови руски шпиони.
13
7
 
10
 
! Отговори
Русия Пак Прояви преди 1 месец
Милост след като Присъдата НЕ е Смърт Чрез Електрически Стол по Американски Пример!
12
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
600 хиляди убити московски ***. Форумната копейка скоро ще е при тях
11
0
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
До VladTepesКато екстра ПКТ включва рум сървиз.
10
1
 
7
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
Има нужда от дълга спокойна почивка в ол инклузив ПКТ.
9
1
 
11
 
! Отговори
Малък Праз преди 1 месец
Още в интервюто с Тъкър Карлсън, Путин заяви, че руското и американското разузнаване на са прекъсвали връзката по между си. И че очаква америнанците да се свържат и да се договорят за този "журналист". А тази професия често се използва за прикритие на разузнавачи, заради естеството на работата и достъпът, който се дава на хората от пресата.
8
11
 
5
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 1 месец
Каскадьорите в Холивуд са в пъти по-добре платени и в безопасност, отколкото журналистите в просия. По-добре в уестърн на Алек Болдуин, отколкото журналист при монголоидите! : ))))