Политиката на Байдън спрямо Украйна върви към катастрофа

Ще ескалира ли напрежението между САЩ и Русия?
18 юни 2024 13:20, Инна Ангелова
171
Политиката на Байдън спрямо Украйна върви към катастрофа
Снимка: Pixabay

Политиката на американския президент Джо Байдър спрямо Украйна постепенно, но сигурно върви към катастрофа. Позволявайки на Украйна да използва американски оръжия за нанасяне на удари по цели на руска територия, увеличава риска от ескалация, без значително да подпомогне украинския капацитет. Статията е за National Interest, написана от Робърт Кларк и Джейсън Биърдсли.

„НАТО е изправен пред значителна повратна точка в подкрепата си за защитата на Украйна срещу Русия. Администрацията на Байдън, в крачка с няколко от европейските съюзници на Съединените щати, одобри използването на американски оръжия за нанасяне на удари по цели на руска територия около украинския град Харков.

Преди няколко месеца френският президент Еманюел Макрон открито изложи идеята войските на НАТО да се присъединят към битката в Украйна. Тогава от Белия дом категорично отрекоха такава възможност, пише “Труд”. Генерал Чарлз Браун младши, председателят на Съвета на началник-щабовете, призна неизбежността в крайна сметка да изпрати военни инструктори, които да ускорят подготовката на току-що наборните украински войски за фронтовите линии.

Изявленията както на него, така и на Макрон катапултират войната в непозната територия, създавайки възможности за значителна ескалация, като същевременно допринасят малко за способността на Украйна да променя реалностите на бойното поле.

Решението на Байдън да се използва американско оборудване за нанасяне не удари срещу Русия близо до Харков разквират политиката на щатите, връщаща се към Студената война -  докато американската военна помощ е била използвана за атакуване на съветски и руски сили , тя никога не е била упълномощена открито да удря цели в рамките на Съветския съюз или самата Русия.

Украйна вече доказа, че желае да използва свои собствени боеприпаси с голям обсег, за да порази цели, свързани с позицията на ядрената отбрана на Русия - като ядрени стратегически бомбардировачи във въздушната база Енгелс по-рано по време на войната и радар за ранно предупреждение за ядрена отбрана само преди няколко седмици. Това създава огромен риск Москва да възприеме тази промяна в политиката като първи етап от сериозно разширяване на конфликта с цел разпадане на руската държава и свалянето на Владимир Путин”, се казва още в статията.

„В Украйна американските инструктори няма да бъдат просто пасивни наблюдатели. Съавторът Джейсън Биърдсли лично участва в съветването и подпомагането на мисии по време на своите двадесет и две години във въоръжените сили на САЩ. Те участват активно в ръководенето и насочването на местните сили, като потенциално се озовават сред бойни сценарии.

Тези преживявания подчертават рисковете, пред които ще се изправят американските обучители в Украйна. Потенциалът за пряк контакт с руските сили, независимо дали умишлено или случайно, може да има далечни последици. Ескалацията на конфликта не само би застрашила живота на американския персонал, но и рискува да въвлече Съединените щати в по-широка конфронтация с Русия”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
9
 
13
 
! Отговори
До 92 преди 3 месеца
Искаш да кажеш ,че българите насилствено се правят бадеровци,щото имаше репортаж на БТВ през 2015 година българите в Украйна украинската армия ги обстрелва щото не искат да се бият в Донбас.А сега Белгород където е най-голямата българска общност няма руснаци,а бандеровци.Да не ти напомням,как през 2015 бадеровците горяха българското знаме и нацапаха с жълта и синя боя паметника на българските опълченци.И сега ми казваш,че трябвало да помагаме на тия
91
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не знам защо ви трябваха години за да разберете това, което беше ясно още, когато Зеленски провали преговорите в Турция
90
12
 
3
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
...А й ти си никой,че да си присвояваш правото да говориш от името на българския народ и неговия интерес! Според българската конституция ова право и задължение е вменено на българското правителство и никой друг!
89
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия няма да издържи дълго, правилно трябва да има ескалация а да се приключи със славянските пияници. Веднъж завинаги тая тъпня, русия, да я приключат и, ако е останал още свят, които оцелеят да нямат и спомен от руското зло.
88
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 69 и подобни, питаш какъв е българския интерес, ами да ти кажа в Украйна живеят близо 300 хиляди етнически българи, под окупация в момента се намират близо 50 хиляди, тия хора са без права в момента, напрактика те са ничии граждани, отнема им се имуществото, депортират се, насилствено се правят руски граждани, принуждавани са да се откажат от произхода си, а след това биват мобилизирани. Нашия интерес е да се възстанови предишния статус, в който нашите сънародници имат всички права, товаЕ!
87
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дедо Байдън усети големия руски мукар ,може да,се ядоса и да му пусне три атомни торпеда от атлантическия океан
86
0
 
11
 
! Отговори
? преди 3 месеца
В крайна сметка ще тръгват ли официално на бой атлантиците? Или ще продължават да се крият с ожълтени *** зад гърбовете на украинците? Само че украинците много намаляха, скоро няма да стават за укритие ...
85
0
 
10
 
! Отговори
До 84 преди 3 месеца
Ами зависи коя страна от НАТО,щото НАТО е отбранителен съюз и ,ако някоя държава членка на НАТО извърши агресия срещу Русия никой не е длъжен да се намесва на нейна страна
84
3
 
8
 
! Отговори
До 82 ОБМР преди 3 месеца
Айде скрий се бе,че усмърдя на вкиснато неграмотно зеле.Вони та се нетрае
83
0
 
12
 
! Отговори
селянин преди 3 месеца
лека полека се връви към големо мурабе или пълна капитулация украинците се чудят от дека да си намерят живи човечета при тая война руснаците имат големо предимство ако не се намеси нато следва капитулация
82
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Политиката на дедото е да прецака Европа.
81
0
 
6
 
! Отговори
До 77 преди 3 месеца
На това му се казва"Да ти се подава некролога от джоба"
80
12
 
0
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
На "великия"парад"великата"откачалка носеше под черния балтон"велика"бронежилетка Му-хах-ха
79
3
 
2
 
! Отговори
Развеселен преди 3 месеца
Са последно, откриха ли тия двамата драскачи на тоя пасквил дали работят нещо, или са на социалки? :))))
78
3
 
17
 
! Отговори
До 69 и подобни преди 3 месеца
Какъв е българският интерес? Нас Украйна не ни интересува, даже напротив-канят се да я възстановяват с наши пари. Но ако НАТО дори по грешка нацели Русия, влизаме във война и всички отивате на фронта и ви утрепват там. Тогава за чий лаете, че трябвало да се дадат оръжия на Украйна? Зеленски не ще да е сам в ада и дърпа европейците с него. Американците са далеч, Тръмп ще ги спаси, но нашите Урсули и Макарони с кеф и ковчези ще ни проводят на война. Това ли искаш, кофти мат'риал?
77
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При всяко събиране на запада, Путин ожесточава ударите за да ги държи в капана си и няма да ги остави. Напоследък взеха да се усещат как да се измъкнат за да не стане като Виетнам и Афганистан.
76
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Заради тази ходеща мумия що народ измря през последните 40 години не е истина! На където е погледнал всичко гори и хора се трепят за НИЩО!
75
0
 
9
 
! Отговори
До 82-ОБМР преди 3 месеца
Ами ти хващай Буквара и обратно в Урколандия,щото се пише Условие и Багаж
74
0
 
6
 
! Отговори
Коко преди 3 месеца
Нека идат, ако им е толкова акъла, ама от военен и акъл абсурд ...
73
1
 
13
 
! Отговори
До 82-ОБМР преди 3 месеца
Много ме кефиш как се гърчиш и ти се привиждат руснаци,даже не спиш или когато заспиш се стряскаш от сън,щото комплексите те смачкват