Без Телеграм за държавните служители в Украйна

Не е въпрос за свобода на словото, а за национална сигурност
20 сеп 2024 16:45, Инна Ангелова
16
Без Телеграм за държавните служители в Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна забрани на държавни служители, военнослужещи и други служители от отбранителната и критичната инфраструктура да инсталират популярното приложение за съобщения Teлеграм на дадените им от държавата устройства, описвайки този ход като необходим за националната сигурност по време на войната с Русия, предаде Асошиейтед прес.

Националният координационен център за киберсигурност на Украйна съобщи, че е издал забраната за служебните устройства на държавните служители, военнослужещите, работещите в сферата на сигурността и отбраната, както и на служителите от критичната инфраструктура. Това беше огласено днес от Съвета за сигурност и отбрана на Украйна в изявление във Фейсбук.

По време на среща вчера Службата за сигурност на Украйна и Генералният щаб на въоръжените сили на страната заявиха, че Teлеграм се използва активно от Русия за кибератаки, фишинг, разпространение на зловреден софтуер, установяване на местоположението на потребителите и калибриране на ракетни удари.

Изключение от забраната ще бъде допуснато за хора, които използват приложението при изпълнение на служебните си задължения. Украинците са свободни да използват приложението в личните си устройства.

Приложението се използва широко в Украйна не само за изпращане на текстови съобщения, но и за четене на новини, включително актуализации за руски въздушни нападения. То е и основният начин, по който украинските официални лица, включително президентът Володимир Зеленски, контактуват с обществеността и предават информация за хода на войната. Зеленски вероятно ще продължи да използва Teлеграм в публичните си комуникации, тъй като това е в качеството му на длъжностно лице.

Ръководителят на украинското разузнаване Кирило Буданов заяви, че руските разузнавателни служби имат достъп до личните съобщения на потребителите на приложението, включително изтритите съобщения, както и до личните им данни.

"Винаги съм се застъпвал и продължавам да се застъпвам за свободата на словото, но въпросът за Teлеграм не е въпрос на свобода на словото, а въпрос на национална сигурност“, каза Буданов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от Русия
Близо 70 хил. руски войници са загинали на фронта, най-много са доброволците
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
аха за държавни служители забрана за ползване ,но Зеленски трябвало да го използва служебно!Министерството на истината само истината ви пише.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ами ще започнат на Морз. Точка тире точка и т. н. До къде ги докара глу*поста.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До - 8 - Смешното е, че днес, радио Свободна Европа е на странта на забраняващите ...
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
"Ръководителят на украинското разузнаване Кирило Буданов заяви, че руските разузнавателни служби имат достъп до личните съобщения на потребителите на приложението, включително изтритите съобщения, както и до личните им данни." - Заявка, без публикувани данни, без репорти, доказателства ...
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
до 3 - "ИСКАНДЕР" изнасят концерти във много градове, не само във Одеса. След всеки концерт и зеления наркоман "запява".
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Да забранят сичко и да дигат белият байряк
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ми като немат ток, е все едно. Има ли ТЕЛЕГРАМ или няма. ША търчат от град на град от село на село да си предават съобщенията устно.
8
4
 
3
 
! Отговори
- преди 2 часа
Е, и комунистите забраняваха радио Свободна Европа и Свобода и историята ги отнесе . И тоя така.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
АМИ ПУТИН КАТО ИМ БЛОКИРА 40 СПЪТНИКА СТАРЛИНК ЗА ИНТЕРНЕТ, НЕ САМО ТЕЛЕГРАМ А И ПОЛОВИНАТА ОТ ДРУГИТЕ ПРИЛОЖЕНИЯ МАЙ ЛИПСВАТ.
6
1
 
9
 
! Отговори
Скоро ще е преди 2 часа
Без Украйна в списъка на държавите!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Едно приложение по малко, по малко харчене на ток от устройствата и укрия ша има ток. ТО верно че в укрия е изворът на гл*поста.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Toвa nъk, зaщo тpябвa ga нu uнтepecyвa?
3
2
 
10
 
! Отговори
"Искандер" преди 2 часа
беше скъп гост в Одесса.
2
4
 
11
 
! Отговори
Урусла преди 2 часа
Без телеграм за жителите на ЕС, не е въпрос за свободата на словто , а въпрос на сигурност
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Добре преместих в другия крчол.