Политиката на Байдън спрямо Украйна върви към катастрофа

Ще ескалира ли напрежението между САЩ и Русия?
18 юни 2024 13:20, Инна Ангелова
171
Политиката на Байдън спрямо Украйна върви към катастрофа
Снимка: Pixabay

Политиката на американския президент Джо Байдър спрямо Украйна постепенно, но сигурно върви към катастрофа. Позволявайки на Украйна да използва американски оръжия за нанасяне на удари по цели на руска територия, увеличава риска от ескалация, без значително да подпомогне украинския капацитет. Статията е за National Interest, написана от Робърт Кларк и Джейсън Биърдсли.

„НАТО е изправен пред значителна повратна точка в подкрепата си за защитата на Украйна срещу Русия. Администрацията на Байдън, в крачка с няколко от европейските съюзници на Съединените щати, одобри използването на американски оръжия за нанасяне на удари по цели на руска територия около украинския град Харков.

Преди няколко месеца френският президент Еманюел Макрон открито изложи идеята войските на НАТО да се присъединят към битката в Украйна. Тогава от Белия дом категорично отрекоха такава възможност, пише “Труд”. Генерал Чарлз Браун младши, председателят на Съвета на началник-щабовете, призна неизбежността в крайна сметка да изпрати военни инструктори, които да ускорят подготовката на току-що наборните украински войски за фронтовите линии.

Изявленията както на него, така и на Макрон катапултират войната в непозната територия, създавайки възможности за значителна ескалация, като същевременно допринасят малко за способността на Украйна да променя реалностите на бойното поле.

Решението на Байдън да се използва американско оборудване за нанасяне не удари срещу Русия близо до Харков разквират политиката на щатите, връщаща се към Студената война -  докато американската военна помощ е била използвана за атакуване на съветски и руски сили , тя никога не е била упълномощена открито да удря цели в рамките на Съветския съюз или самата Русия.

Украйна вече доказа, че желае да използва свои собствени боеприпаси с голям обсег, за да порази цели, свързани с позицията на ядрената отбрана на Русия - като ядрени стратегически бомбардировачи във въздушната база Енгелс по-рано по време на войната и радар за ранно предупреждение за ядрена отбрана само преди няколко седмици. Това създава огромен риск Москва да възприеме тази промяна в политиката като първи етап от сериозно разширяване на конфликта с цел разпадане на руската държава и свалянето на Владимир Путин”, се казва още в статията.

„В Украйна американските инструктори няма да бъдат просто пасивни наблюдатели. Съавторът Джейсън Биърдсли лично участва в съветването и подпомагането на мисии по време на своите двадесет и две години във въоръжените сили на САЩ. Те участват активно в ръководенето и насочването на местните сили, като потенциално се озовават сред бойни сценарии.

Тези преживявания подчертават рисковете, пред които ще се изправят американските обучители в Украйна. Потенциалът за пряк контакт с руските сили, независимо дали умишлено или случайно, може да има далечни последици. Ескалацията на конфликта не само би застрашила живота на американския персонал, но и рискува да въвлече Съединените щати в по-широка конфронтация с Русия”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преговори за МИР ще има, това е сигурно. Заради Борис Джонсън и дЕдо Байдън, обаче, ще се водят след река от кръв, която се проля абсолютно излишно.
71
1
 
12
 
! Отговори
Амин преди 3 месеца
Дъртия фрол го боли фара дали ще се запали нова световна война, той така или иначе чака вече Всевишния да го прибере и изрита в казана на Ада!
70
10
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
До 73 С руската откачалка ни е по-забавно,защото е "велика"откачалка;))))
69
1
 
12
 
! Отговори
Е, не! :D преди 3 месеца
Какви били опасностите пред американските "обучители"... какъв го дирят на руската граница? :D Ставате смешни вече, в смисъл още по-смешни. Иначе НАТО не воюва с РФ, нали?
68
10
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
С радост,но имам едно ословие! Ти вземаш своя багаш и към руската свинеферма!?
67
1
 
6
 
! Отговори
До 72 преди 3 месеца
Ами той май е от там дошъл щом пише Авганистан и раката.Аз пък чак толкова неграмотен българин не съм срещал,а иначе от компютъра пише
66
0
 
12
 
! Отговори
Аноним преди 3 месеца
Не виждат ли ,че дъртия е дементирал и шантав.Не им ли е ясно ,че той сигурно не осъзнава кой е, къде е .Защо не го затворят я лудница?.Цял свят се забавлява с американската откачалка,че и на оная зелена гад ,който още си играе и не може да излезе от роля.Ако се срещнат Сащисания и Путин ще стане забавно.
65
4
 
11
 
! Отговори
Тиква преди 3 месеца
До 82 Омбр,взимай си багажа и със своя укропка при зеления наркоман и другите укропки,световни шампиони по очукване,.
64
1
 
1
 
! Отговори
До 69 преди 3 месеца
Ами дай като имаш или имаш само една тоалетна чиния на ,която се изхождаш .Те това ти е оръжието
63
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пратете американци на фронта, само оръжие не стига. Руснаците искат американски трупове.
62
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
никаква катастрофа не е а трябва да се даде на хората оръжие да защитят домовете си. Стика с руски опорки. Помоща трябва да се увеличи пет пъти даже
61
2
 
13
 
! Отговори
До 82 ОБМР преди 3 месеца
И научили ли се да пишеш правилно Афганистан и ръката бе *** и победа за Урколандия през крив макарон
60
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 82-ОМБР - Докато укропрасетата спокойно си живеят в ко4инката и се валят в калта, нали? От това, която ние гледаме пък, за укропрасетата е Коледа, всичко отива под ножа.
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
- "Моят чичо претърпя самолетна катастрофа в Папуа и го изядоха канибалите" - Тамошен сенатор /жена/ каза: Имам непоклатим принцип - не вярвам на човек, чиито чичо е изяден от канибалите в Папуа.
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Накратко, оглеждат се за изхода
57
1
 
6
 
! Отговори
До 49 преди 3 месеца
А защо трябва да и дават ,те си имаха.Върнаха на Русия ядреното щото не е тяхно ,а това което им остана от времето на СССР го продадоха.Не случайно излезе филма по действителен случай Цар на Войната.Който му трябваше оръжие отиваше в Украйна,и както каза Арестович,когато почна война ние бяхме остана с четири установки за залпов огън Смерч.Ами да не са продавали олигарсите и да са прибирали кинтите Сега ,какво им дадат ,ако им дадат
56
4
 
3
 
! Отговори
Крундел преди 3 месеца
всъщност неадекватната политика на бидоня води до продължаване на войната, слагат ограничение на оръжието, все едно америка по времето на втората световна да сложи ограничения на ленд-лиз-а за ссср...
55
0
 
4
 
! Отговори
до 57 преди 3 месеца
аз нз колко психясал човек трябва да си, за да следиш в ежедневието си подобни неща.. доста мрачен мозък имаш
54
5
 
12
 
! Отговори
Радио Столипиново преди 3 месеца
Неуспешна сбирка за "мир" в Швейцария.Разходите за организиране впечатлиха дори швейцарците. Те полудяха и поискаха инициаторът на събитието Гнида да поеме разходите за бюджета на Украйна. Сега Зеленски полудя. Той избухна, че Украйна трябва да се бори с агресора, а не да угажда на безбройните банди любители на безплатните неща от цял ​​свят.Че бюджетът няма да се побере и т.н. След задкулисни грухканет с подозрително сумтене, очуканият Гнидата се съгласи да оплати половината от укро бюджета
53
16
 
4
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Байдан да натиска червеното копче,и нито ще видим,нито ще чуем какво няма да остане. Слава на Украйна!