Политиката на Байдън спрямо Украйна върви към катастрофа

Ще ескалира ли напрежението между САЩ и Русия?
18 юни 2024 13:20, Инна Ангелова
171
Политиката на Байдън спрямо Украйна върви към катастрофа
Снимка: Pixabay

Политиката на американския президент Джо Байдър спрямо Украйна постепенно, но сигурно върви към катастрофа. Позволявайки на Украйна да използва американски оръжия за нанасяне на удари по цели на руска територия, увеличава риска от ескалация, без значително да подпомогне украинския капацитет. Статията е за National Interest, написана от Робърт Кларк и Джейсън Биърдсли.

„НАТО е изправен пред значителна повратна точка в подкрепата си за защитата на Украйна срещу Русия. Администрацията на Байдън, в крачка с няколко от европейските съюзници на Съединените щати, одобри използването на американски оръжия за нанасяне на удари по цели на руска територия около украинския град Харков.

Преди няколко месеца френският президент Еманюел Макрон открито изложи идеята войските на НАТО да се присъединят към битката в Украйна. Тогава от Белия дом категорично отрекоха такава възможност, пише “Труд”. Генерал Чарлз Браун младши, председателят на Съвета на началник-щабовете, призна неизбежността в крайна сметка да изпрати военни инструктори, които да ускорят подготовката на току-що наборните украински войски за фронтовите линии.

Изявленията както на него, така и на Макрон катапултират войната в непозната територия, създавайки възможности за значителна ескалация, като същевременно допринасят малко за способността на Украйна да променя реалностите на бойното поле.

Решението на Байдън да се използва американско оборудване за нанасяне не удари срещу Русия близо до Харков разквират политиката на щатите, връщаща се към Студената война -  докато американската военна помощ е била използвана за атакуване на съветски и руски сили , тя никога не е била упълномощена открито да удря цели в рамките на Съветския съюз или самата Русия.

Украйна вече доказа, че желае да използва свои собствени боеприпаси с голям обсег, за да порази цели, свързани с позицията на ядрената отбрана на Русия - като ядрени стратегически бомбардировачи във въздушната база Енгелс по-рано по време на войната и радар за ранно предупреждение за ядрена отбрана само преди няколко седмици. Това създава огромен риск Москва да възприеме тази промяна в политиката като първи етап от сериозно разширяване на конфликта с цел разпадане на руската държава и свалянето на Владимир Путин”, се казва още в статията.

„В Украйна американските инструктори няма да бъдат просто пасивни наблюдатели. Съавторът Джейсън Биърдсли лично участва в съветването и подпомагането на мисии по време на своите двадесет и две години във въоръжените сили на САЩ. Те участват активно в ръководенето и насочването на местните сили, като потенциално се озовават сред бойни сценарии.

Тези преживявания подчертават рисковете, пред които ще се изправят американските обучители в Украйна. Потенциалът за пряк контакт с руските сили, независимо дали умишлено или случайно, може да има далечни последици. Ескалацията на конфликта не само би застрашила живота на американския персонал, но и рискува да въвлече Съединените щати в по-широка конфронтация с Русия”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
10
 
2
 
! Отговори
анал Русия преди 3 месеца
*** на умрело. Идва катастрофа, за кого? Раша няма да издържи много. Китай един ден просто ще дръпне шалтера. Знаете го.
111
1
 
4
 
! Отговори
До.110 преди 3 месеца
Ами такива дето евтините лозунги и украинската простотия тук не вървят ,айде сгъвайте катуна и си намерете друго място да просите щото сте по-зле и от роми
110
1
 
7
 
! Отговори
До 98 преди 3 месеца
Ей бохо с тия номера изгониха един от цирка .Тук не ти е Урколадия и повечето българи сме достатъчно грамоти ,да не ви минават евтините номера и лозунги.Объркал си и държавата,и хората.Ей там на запад дето не знаят къде се намира Украйна можеш да си ги ръсиш глупостите , колкото си искаш и даже ще ти повярват,че руснаците ядат украински деца
109
1
 
4
 
! Отговори
Вовчанск-и, преди 3 месеца
как е при Вълчанск? Чувам че воя на укро-нациките вече е отчетлив ?! :):)
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Глупости са това Абе прител, и 1000 човека да бяха това, което е казал важи. Какви "българи" сте?
107
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
3YЙ за Зелката!!
106
2
 
4
 
! Отговори
Глупости са това преди 3 месеца
До Анонимен 98: Чети Уикипедия: В статията на украински за броят на българите, които живеят в Бердянск е записано 3 942, а в статията на български са малко повече: 4054. И са 3% от населението там. Откъде ги извади тези 25 хиляди. От жълтата украинска преса? Наистина данните са от преброяване от 2001 година, но да 23 години не могат да се увеличат десет пъти.
105
1
 
10
 
! Отговори
Троян преди 3 месеца
Дъртата деменция явно не може да схване, че зад РФ стои Китай. Разумните генерали във пентагона им е наясно всичко но са малцинство.
104
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трезвомислещите хора мислят същото. Само бандеровците фанатици, Клоунът с Наполеонов комплекс и Дълбоката държава в щатите мислят различно. Платените грантаджии са фурнаджийски лопати.
103
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
планът му успещен,избиване на украиндките мъже, задлъжнялост и разпродаване на житницата на Европа,сриване на икономиката на DE и гражд.размирици във Франция,срив на еврото, упешно върви, точно по план.
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Хелоу Ти откъде си "имаш представа" какво е война?
101
3
 
11
 
! Отговори
Хелоу преди 3 месеца
Тези който скандират за война са или такива дето хабер си нямат какво значи това за нас или са психично болни сами хора, дето лаят по форумите защото мразят света. Всеки нормален човек със семейство, деца и приятели и с 2 грама мозък в главата осъзнава че това е безумие. Да се бият и оправят там, БЕЗ НАС. Всички други да отиват да умират за чужди войни и режими могат да тръгват ОЩЕ СЕГА.
100
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 92 "щото имаше репортаж на БТВ през 2015 година" Що лъжеш бе? :))) Всички руски тролейбуси гледали един и същи "репортаж през 2015 година :))) И отгоре на всичкото като ги питаш къде е и викат "отиди си го намери". :)))
99
1
 
6
 
! Отговори
емо преди 3 месеца
много истини са казани в статията /а не пасквил, както я нарича един от читателите/ - основно за политиката на Байдън спрямо Украйна, на практика довела до разпалването на войната, както и до нейното ескалиране/организиране на преврата през 2014 г., подкрепата на геноцида спрямо руско-езичното население и т.н./.
98
3
 
9
 
! Отговори
До 82-ОБМР преди 3 месеца
А ти българин ли щом не можеш едно изречение да напишеш ,без да допуснеш грешка.Айде научи се да пишеш на български правилно пък тогава ми говори за права и Българската конституцията,щото тя важи само за български граждани,а ти си достатъчно неграмотен,за да си българин
97
2
 
7
 
! Отговори
До 93 преди 3 месеца
Ами не е. По принцип парламента и правителството трябва да се водят от интереса на народа и да го защитават. При нас не е така. Ясно е какво иска болшинство от народа, а управляващите го игнорират и правят каквото си искат или им наредят. За това е и отлива на гласуващи по избори. Ползата е никаква. Днес гласуваш за 1, утре за друг, после за 3ти и винаги е 1 и също. Така че си избии от naчатa кой какво имал право, защото в България това не важи!
96
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 92, путиински тролейбус нагъл и безроден, в Бердянск, който е под руска окупация и в който се намират и гллаворезите на Кадиров, живеят над 25 хиляди етнически българи, на много от тях имотите са им отнети а в тях са настанени кадировските главворези, в селските райони им се отнема продукцията, има десетки случай на младежи който в този период са навършили 18 годишна възраст и са принудително изпратени в руската армия, ама за Вас патриотарите на щат при Муутрофанова това не е важно НАГЛЕЦИ
95
3
 
10
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 месеца
До Анонимен 92: И как ще го докажеш това, което си написал? Това, което е известно, е точно обратното - че украинските могилизатори изпращат на фронта без почти никаква подготовка когото хванат дори и на улицата, в това число и етнически българи. Не е в наш интерес тази война да продължава. Най-доброто за украинският народ е да се преговаря за мир.
94
0
 
6
 
! Отговори
До 82 ОБМР преди 3 месеца
Ами аз съм си в страна и мога всичко да си правя срещу такива,които са дошли от някъде си и даже не могат да пишат на български,а иначе се изказват.
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Натовци размахват юмруци от терасата, Ша Са Бийми и се връщат в банкетната зала.