Политиката на Байдън спрямо Украйна върви към катастрофа

Ще ескалира ли напрежението между САЩ и Русия?
18 юни 2024 13:20, Инна Ангелова
171
Политиката на Байдън спрямо Украйна върви към катастрофа
Снимка: Pixabay

Политиката на американския президент Джо Байдър спрямо Украйна постепенно, но сигурно върви към катастрофа. Позволявайки на Украйна да използва американски оръжия за нанасяне на удари по цели на руска територия, увеличава риска от ескалация, без значително да подпомогне украинския капацитет. Статията е за National Interest, написана от Робърт Кларк и Джейсън Биърдсли.

„НАТО е изправен пред значителна повратна точка в подкрепата си за защитата на Украйна срещу Русия. Администрацията на Байдън, в крачка с няколко от европейските съюзници на Съединените щати, одобри използването на американски оръжия за нанасяне на удари по цели на руска територия около украинския град Харков.

Преди няколко месеца френският президент Еманюел Макрон открито изложи идеята войските на НАТО да се присъединят към битката в Украйна. Тогава от Белия дом категорично отрекоха такава възможност, пише “Труд”. Генерал Чарлз Браун младши, председателят на Съвета на началник-щабовете, призна неизбежността в крайна сметка да изпрати военни инструктори, които да ускорят подготовката на току-що наборните украински войски за фронтовите линии.

Изявленията както на него, така и на Макрон катапултират войната в непозната територия, създавайки възможности за значителна ескалация, като същевременно допринасят малко за способността на Украйна да променя реалностите на бойното поле.

Решението на Байдън да се използва американско оборудване за нанасяне не удари срещу Русия близо до Харков разквират политиката на щатите, връщаща се към Студената война -  докато американската военна помощ е била използвана за атакуване на съветски и руски сили , тя никога не е била упълномощена открито да удря цели в рамките на Съветския съюз или самата Русия.

Украйна вече доказа, че желае да използва свои собствени боеприпаси с голям обсег, за да порази цели, свързани с позицията на ядрената отбрана на Русия - като ядрени стратегически бомбардировачи във въздушната база Енгелс по-рано по време на войната и радар за ранно предупреждение за ядрена отбрана само преди няколко седмици. Това създава огромен риск Москва да възприеме тази промяна в политиката като първи етап от сериозно разширяване на конфликта с цел разпадане на руската държава и свалянето на Владимир Путин”, се казва още в статията.

„В Украйна американските инструктори няма да бъдат просто пасивни наблюдатели. Съавторът Джейсън Биърдсли лично участва в съветването и подпомагането на мисии по време на своите двадесет и две години във въоръжените сили на САЩ. Те участват активно в ръководенето и насочването на местните сили, като потенциално се озовават сред бойни сценарии.

Тези преживявания подчертават рисковете, пред които ще се изправят американските обучители в Украйна. Потенциалът за пряк контакт с руските сили, независимо дали умишлено или случайно, може да има далечни последици. Ескалацията на конфликта не само би застрашила живота на американския персонал, но и рискува да въвлече Съединените щати в по-широка конфронтация с Русия”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
3
 
9
 
! Отговори
До 127 преди 3 месеца
Правилно там може и да върви Украинската простотия,ама ние дето сме близо знам много повече,а и ония са малко безмозъчни.Нали пращаха украинци на собственото си посолство в Испания и на Испанския премиер кървави писма,щото тогава Испания нещо се суетеше за оръжията за Украйна и хоп като реши да праща и писмата изведнъж престанаха.Толкова скалъпена история съшита с бели конци не бях виждал и дете от 1-ви клас ще я разпознае
131
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 123 "... Абсолютно целия ядрен потенциал на Русия и Китай трябва да бъде изстрелян по тези държави." - трябва да запазят нещо и за Израел! Да не забравяме, че Израел са единствените заплашвали ЕС с ядрено оръжие в случай, че им наложи санкции.
130
2
 
4
 
! Отговори
До 131 преди 3 месеца
Ами те Саакашвили си го вкараха в затвора ,а той се криеше в Украйна и като почна всичко в Бандерията се върна ,ама ядец ,айде в кауша да види Кон боб яде ли и магаре стока ли е
129
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вече и Грузия не се връзват на западната пропаганда. Няма да ги направят втора Украйна.
128
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Но в края на краищата мандатът му е 4 години и след него - потоп. Евроатлантически ценности.
127
1
 
6
 
! Отговори
До124 Агента Мръднал преди 3 месеца
Ти не разбра ли,че хората ви мразят безплатно бе
126
1
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Провалът на Байдън и сие иде от факта, че тласнаха Русия да се обърне към Китай. И този провал е много по-голям от успехите с Украйна.
125
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 82-ОМБРЗначи ходи си в западните форуми където се изповядва уж евроатлантизъм а държавите са флагмани на евроафроазиатщината. Така че западните евразийци те зоват.
124
1
 
11
 
! Отговори
До 124 преди 3 месеца
Ами на мен пари от Русия не ми трябват,а искам да си разкараш украинската простотия от България и го правя безплатно Агент Мръднал щото ми писна от неграмотни украинци и разни други Евролунатици.И Русия въобще не ме интересува руснаците трябва да се интересуват от нея.А аз като българин се интересувам само от България
123
5
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Политиката на САЩ в Украйна си е изключително успешна. Нанасят огромни щети на Русия без да гинат американци. Унищожаването на обекти свързани с ядрената безопасност на Русия дава преимущество на САЩ в подготвяната от тях ядрена война.
122
9
 
3
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 3 месеца
Пиши си, разбрахме. Ама лошото е, че пари от Русия няма да видиш.
121
4
 
13
 
! Отговори
ритник в задника ти преди 3 месеца
Единственото и категорично решение е, директен ядрен удар по САЩ, Великобритания и Франция. Абсолютно целия ядрен потенциал на Русия и Китай трябва да бъде изстрелян по тези държави.
120
1
 
1
 
! Отговори
До 118 Агента преди 3 месеца
Ето бе аз пиша В и д и,а сайта при публикуването го преправя на ВИДИШ
119
1
 
1
 
! Отговори
До 118 Агента преди 3 месеца
Ами ,аз виждам само грешки от бързане или понякога редактора на самия сайт си ги съчинява.Обаче Авганистан,Раката Ословие (последното) сайта се опита да го оправи и трябваше пак да го напиша,за да се видиш грешката,Багаш не са грешки от бързане
118
2
 
2
 
! Отговори
До.119 преди 3 месеца
Ами тоя не се знае Агент Мръднал ли е или Агент ***
117
2
 
4
 
! Отговори
До 118 преди 3 месеца
Пак ти се привиждат русофили или така е дежурната просека опорка Агент Мръднал от ЦРУ
116
3
 
5
 
! Отговори
агент Мърльо ЦъРвулУ преди 3 месеца
Абсолютно същото: Едно американофилче пише пак от впн. Почти всичко е негово. Толкова е смотан, че всичко е писано в един стил, със същите правописни грешки. Смятай.
115
6
 
2
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 3 месеца
Едно русофилче пише пак от впн. Почти всичко е негово. Толкова е смотан, че всичко е писано в един стил, със същите правописни грешки. Смятай.
114
0
 
2
 
! Отговори
До 114 преди 3 месеца
Тия глупости от две години го слушаме,ама китайците да си взели поука от глупостите на Мао Дзедун за разлика от Европа
113
2
 
4
 
! Отговори
До113 преди 3 месеца
Забрави,че са и токова грамотни"Бате дай някой лев за Украйна жината болен дицата и той.Украинска работа.То.от рома украинец не може да стане ,ама от украинеца ,какъв ром може да излезе