Володимир Зеленски: Помощта от Запада не стига за победа във войната

Китай да предава директно на Украйна предложенията си за мир, поиска той
Обновена: 16 юни 2024 18:47 | 16 юни 2024 18:30, Анисия Иванова
359
Володимир Зеленски: Помощта от Запада не стига за победа във войната
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че сегашното количество на западната военна помощ за Украйна не е достатъчно, за да се гарантира, че Киев ще спечели войната срещу Русия, предаде АФП.

"Има помощ. Има сериозни пакети. Достатъчна ли е тя (помощта) за победа? Не. Закъснява ли? Да", заяви Зеленски на пресконференция в Швейцария след голяма дипломатическа среща на върха, посветена на плана на Киев за прекратяване на конфликта.

Зеленски заяви още, че Китай трябва да предава директно на Украйна предложенията си за мир във връзка с войната на Русия срещу страната му, вместо да го прави чрез медиите, предаде Ройтерс.

Двудневната мирна конференция за Украйна в Швейцария трябва бързо да бъде последвана от втора среща, заяви днес при закриването на заседанията Зеленски, цитиран от ДПА.

Подготовката ще отнеме само месеци, а не години, каза той. Според Зеленски някои държави вече са изразили готовност да бъдат домакини на такава среща на върха.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че предварително условие за участието на Русия ще бъде ангажиментът на Москва към Устава на ООН.

В заключителното комюнике от срещата на върха, което беше подписано от 80 от присъстващите държави, не се споменава за последваща конференция.

Президентката на Швейцария Виола Амхерд призна, че на конференцията са били представени различни гледни точки, но подчерта, че тя ознаменува първото обсъждане на мирния процес на високо равнище. Според нея са създадени някои съществени предпоставки за прекратяване на войната в Украйна.

Фактът, че огромното мнозинство от присъстващите държави постигнаха съгласие по комюникето, показва какво може да постигне дипломацията чрез търпелива работа, добави Амхерд.

Русия не беше поканена на събитието и не прояви интерес да участва. Срещата на върха беше и опит на Запада да привлече други държави от Южна Америка, Азия и Африка към усилията за мир, основани на международното право. Украйна призовава за постигане на "справедлив и траен" мир, посочва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
6
 
! Отговори
Да бе?!1 преди 3 седмици
Дали ве Зеля?! :O
134
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хората намразиха Украйна заради този неблагодарник.
133
2
 
17
 
! Отговори
Ужас преди 3 седмици
Над 100$ милиарда потънаха в Украйна а този нахалник иска още?!
132
11
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 седмици
кАпейки русия няма спорт:):):)Украинците ако ги набарат на футбол ше ги спукат от бой:):):)А за бокс да не говориме какво ше ги направат:):):)Усик ше ги бие на почивки всичките барабар с онези джуджета нурмугомноедов и другите къде не са много руснаци:):):)
131
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зелника дотам го докара, че вместо съчувствие, да получава проклятия.
130
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Aйge нeмa нyжga...
129
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Бг на много хора не им стигат заплатите и пенсиите ама се борят да оцеляват, а този само плаче. Вече ни писна, предпочитам да има помощ за измъчените българите, а не за етноса и зеления.
128
2
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
ами прибери си народа които се е пръснал по света и го прати на фронта да се биес русия финансов одит на ек за траншовете към украина
127
1
 
3
 
! Отговори
Шабат Шалом преди 3 седмици
Володимир!
126
2
 
25
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 3 седмици
Напълно съм съгласен! Необходима е военна помощ. Трябва да пратим клиничните русофоби като Соломон Паси, Инджев и всички бивши депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС, както форумните oлигoфpени тук като Сата НАТО, пияницата и подобни.
125
21
 
2
 
! Отговори
БГ сме с Украйна преди 3 седмици
Ватиканът написал препоръки за мир на Путин.Путин да отиде на колене при г-н Зеленски и да моли:- Госпади помилуй!Госпади помилуй!Госпади помилуй!Госпади помилуй!Ха ха ха ха ха ха
124
1
 
17
 
! Отговори
До 127 преди 3 седмици
Защото е модерно да се пише, че няма работна ръка в България и очакват да ни налазят индийци, пакистанци и разни други от третия свят. А украинците са лежачка по хотелите и нищо не работят вече втора година, а някои и от по-рано са хрантутници. Не пишат нищо и заради факта, че Зеленски промени закони, според които Европа трябва да върне в Украйна всички мъже в мобилизационна възраст. Нали трябва да ги върнем, но те не желаят да се върнат. В цугцванг е България. Няма полезен ход.
123
2
 
27
 
! Отговори
ъцз преди 3 седмици
баси наглия... за 2г му наляха над 100 млрд. долара, сега САЩ гласуваха още 60 млрд. ЕС ще тегли заем още 50 млрд. и този твърди че 200 млрд. не стигар да победи фалирала Русия?
122
0
 
14
 
! Отговори
! преди 3 седмици
Аз не съм президент, а това го знаех още 22 година!
121
31
 
3
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 седмици
Значи слушайте ми думата!Украйна по ред причини на това Европейско по футбол ше играе полуфинал!Руските кАпейки в окопите ше играят танца на оцеляването:):):)Идва дрон с бомба!Тука има тука нема:):):)
120
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо вече не се пише и говори за укр. хрантутници у нас? Явно има някакво нареждане
119
0
 
20
 
! Отговори
Фитока преди 3 седмици
О,новините днес не спират.Ми,то целият Запад и да нямаше ядрени оръжия е ял пердах неведнъж от Русия макар и насила обединен та сега ли,а на този оръжията били проблем Вчера в района на Волчанск бе убита 16,да няма грешка снайперистка от украинската армия.Как може 16 годишно момиче да бъде пратено на фронта дори и доброволец да е.Е,била стреляла хладнокръвно по руснаците Голяма гордост и какво е разбра ли а от живота?И най-лошият мир е по-добър от смъртта,освен за поетите,но те не сами в главите
118
19
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 седмици
АЗ!Румъния-Украйна 1-3!:):):)кАпейки вие си продължавайте да метате виртуални ядрени ракети като Митко Медведката:):):)Утре Украйна бие Румъния на футбол и вкарва в ковчегчета още 300 русначета :):):)
117
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя юдеин прочиства укрите, за да направят Израел 2 там. Такава идея е имало след ВСВ, но Сталин ги е зачесал и бързо са им охладняли мераците
116
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е най-наглият негодяй, когото съм виждал в сравнително дългия си живот!