Володимир Зеленски: Помощта от Запада не стига за победа във войната

Китай да предава директно на Украйна предложенията си за мир, поиска той
Обновена: 16 юни 2024 18:47 | 16 юни 2024 18:30, Анисия Иванова
359
Володимир Зеленски: Помощта от Запада не стига за победа във войната
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че сегашното количество на западната военна помощ за Украйна не е достатъчно, за да се гарантира, че Киев ще спечели войната срещу Русия, предаде АФП.

"Има помощ. Има сериозни пакети. Достатъчна ли е тя (помощта) за победа? Не. Закъснява ли? Да", заяви Зеленски на пресконференция в Швейцария след голяма дипломатическа среща на върха, посветена на плана на Киев за прекратяване на конфликта.

Зеленски заяви още, че Китай трябва да предава директно на Украйна предложенията си за мир във връзка с войната на Русия срещу страната му, вместо да го прави чрез медиите, предаде Ройтерс.

Двудневната мирна конференция за Украйна в Швейцария трябва бързо да бъде последвана от втора среща, заяви днес при закриването на заседанията Зеленски, цитиран от ДПА.

Подготовката ще отнеме само месеци, а не години, каза той. Според Зеленски някои държави вече са изразили готовност да бъдат домакини на такава среща на върха.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че предварително условие за участието на Русия ще бъде ангажиментът на Москва към Устава на ООН.

В заключителното комюнике от срещата на върха, което беше подписано от 80 от присъстващите държави, не се споменава за последваща конференция.

Президентката на Швейцария Виола Амхерд призна, че на конференцията са били представени различни гледни точки, но подчерта, че тя ознаменува първото обсъждане на мирния процес на високо равнище. Според нея са създадени някои съществени предпоставки за прекратяване на войната в Украйна.

Фактът, че огромното мнозинство от присъстващите държави постигнаха съгласие по комюникето, показва какво може да постигне дипломацията чрез търпелива работа, добави Амхерд.

Русия не беше поканена на събитието и не прояви интерес да участва. Срещата на върха беше и опит на Запада да привлече други държави от Южна Америка, Азия и Африка към усилията за мир, основани на международното право. Украйна призовава за постигане на "справедлив и траен" мир, посочва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
26
 
! Отговори
Ива преди 3 месеца
Парадокс, Украйна, в лицето на някой си Зеленски, казва на Китай какво да прави!!!
113
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Скоро може и от Путин да поиска милиарди тоя наглец
112
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зеленски е като митничар, знае само, дай, дай, дай.
111
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
САМО ОТ РУСИЯ ОЩЕ НЕ Е ПОИСКАЛ !
110
19
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 месеца
А утре 16.00 на Европейското Румъния-Украйна!***?:):):)Украинците излезнаха много корава,яка нация!Хем водят война с руските пълчища хем играят на Европейското по футбол!Утре целият стадион ще ги аплодира!А рашката искаше да прави алтернативни Олимпийски игри с участието на Северна Корея,Иран,Сирия,Ангола,Бангладеш,Хамас,Куба,Китай,но се отказа,защото няма интерес:):):)
109
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не разбрах, зеления какво иска Мир или война. Само вдига шум, типично по болшевишки.
108
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Целият свят си взе белята с тоя. Все е малко, все дайте, дайте, дайте! Украинците си мисят, че всички са им длъжни. Я, ЧИБА!
107
1
 
27
 
! Отговори
хммм преди 3 месеца
Тоя клоун кога ще осъзнае че изглежда нелепо? Даже днес на срещата на онези палячoвци в европейския парламент му казаха директно спирай войната че повече не можем а той щял да побеждава. Просяка не стига че една четвърт от населението на държавата си загуби ами сега ще фалира и няколко поколения напред да изплащат грешките му. Ей това е лицемерие пълно от запада се убиха да го награждават а смешню можеше просто да се разбере с руснаците в началото. Сега ни в ръкав ни в крачол.
106
3
 
21
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 месеца
Паниковски:-"Дай милион,дай милион!"...Така и тоя...Абеаланкоолу,Укрията е КАЦА БЕЗ ДЪНО !!!...Колкото и да наливат извеяните,няма да ви напълнят..Айде абдикирай и бегай в Кравария !
105
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя верно луд. Дори аз знам, че Китай е предал на Путин своите предложения и вече са обсъдени и Путин е обяснил, какво не го устройва. Тоя зелен гущер верно го държат в пълна изолация.
104
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каквато и да е помощта ме може ьс се понеди Русия. Може и да не са прави руснаците, но ме може да бъдат победени. Само жертвите и от двете страни ще се увеличат.
103
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво? Сега и хора ли искаш да ти пратят или и НАТО да влезе във война? То, че има нтнтнтнтнтнкасти дето печелят от пролятата кръв - има. Западът е пълен с такива, но стига вече! Ъойот.
102
0
 
32
 
! Отговори
!!! преди 3 месеца
"Добър ден!" - Защо послуша Борис Джонсън и уби стотици хиляди мъже? Защо не изпълни Минските споразумения? Защо игра по свирката на запада и заложи собствения си народ? Не ми е жал за Украйна - но нека българите да мислят кого избират!!!
101
1
 
22
 
! Отговори
Хайде Борци! преди 3 месеца
Дайте Ми Пари! ...
100
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Га се ежеше на Русия и Путин ти беше весело, главо куха, сега пък нямало кой да му помага, след като изцеди половината свят.
99
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Двама психиатри се разхождат по брега на морето. По едно време чуват крясъци "Помощ! Помощ!" Гледат насреща им Зеленски. - Този човек има проблеми! - казва единият психиатър.- Най - важното е, че може да говори за тях! - му отговаря другият.
98
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То няма вече и в склада на Запада, бре, Зельооо! Русия отслаби всички. А уж санкции, манкции! Закривай войната!
97
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предлагам на Зельо да поиска помощ и от Путин, щот все пак трябва да го победи. Иначе може бой да яде и от западните си приятели и помощници.
96
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 107. ООН-то ква работа върши ?
95
42
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия трябва да бъде изключена от ООН.Абсурдно до сега това не е направено.