Путин обяви условията си за спиране на огъня в Украйна

Москва контролира близо една пета от територията на Украйна
14 юни 2024 15:15, Елка Василева
741
Путин обяви условията си за спиране на огъня в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че "незабавно" ще разпореди спиране на огъня в Украйна и започване на мирни преговори, ако Киев изтегли войските си от четирите окупирани украински области - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, и се откаже от амбициите си за присъединяване към НАТО, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
"Ще направим това незабавно", подчерта Путин в реч пред руското Mинистерство на външните работи.

"Естествено, в същото време гарантираме безпрепятственото и безопасно изтегляне на украинските части и формирования", допълни президентът.

Путин представи позицията си ден след началото на срещата на върха на Г-7 в Италия и в навечерието на форум за мир в Украйна, който ще се състои в Швейцария с участието на над 90 държави и организации. Русия, която не бе поканена, казва, че срещата на върха в Швейцария е загуба на време.   

Москва контролира близо една пета от територията на Украйна, а Киев е категоричен, че постигането на мир е възможно само при условие, че Русия изтегли войските си и че териториалната цялост на Украйна бъде напълно възстановена.  

Руският държавен глава днес подчерта, че предложението му има за цел "окончателно решаване" на украинския конфликт, а не просто неговото "замразяване".  

Другите искания за мир, които Путин изброи, включват установяването на неядрен статут на Украйна, налагането на ограничения на военните ѝ сили и защитаване на интересите на рускоговорящото население на страната.

Тези точки трябва да станат част от "фундаментални международни споразумения" и всички западни санкции срещу Русия трябва да бъдат отменени, каза още Путин. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


741
Още от Русия
Путин: Използването на руските активи от Запада няма да остане без отговор
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
537
0
 
8
 
! Отговори
до 535 Тони преди 2 седмици
РУСОФИЛИТЕ НЕ ЗАЩИТАВАТ ТЕЗИ, А ПРИВИЛЕГИИ В БЪЛГАРИЯ ! СКОРО ЩЕ ГИ ЗАГУБЯТ, ПОВЯРВАЙ МИ !
536
3
 
8
 
! Отговори
Той скромен ве преди 2 седмици
Путин е изключително земен и голям християнин - за него само 20%, останалите 80% за Украйна. И после викат че бил лош. Верно, че по едно време се опита да нахлуе в Киев и да превземе 100% от Украйна, което не се получи, ама чакайте, това най-вероятно е било грешка - объркали са пътя момчетата. Вместо към Запорожието, взели грешния завой, ц ц ц ц . НАЛИ ДРУГАРИ?
535
4
 
5
 
! Отговори
Как е настъплението? преди 2 седмици
ЧИЙ Е СЕГА ВОВЧАНСК И ЧАСОВ ЯР.......ХА,ХА,ХААААААА
534
3
 
7
 
! Отговори
Аве 541 преди 2 седмици
За три години ни Киев, ни Одеса превзехте, а от тебе научаваме, че "ЩЕли" да превземат цяла Украйна. Ми, айде де! Превземете я! Защо зациклихме?
533
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Уран 235 и плутонии са продукт от ядрените централи на Украйна. Имаш ли ги, ядрените бомби са фасулска работа.
532
3
 
6
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 седмици
А , БАЙ ДАНО КАЗА , ЧЕ "НЕМА ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ УКРАЙНА"....ХА,ХА,ХАААААААААА....ТАКА , ЧЕ ПУТИН МОЖЕ СВОБОДНО ДГД...!!!!!
531
3
 
8
 
! Отговори
Рендето преди 2 седмици
Остава да падне на колене и да моли за прошка, но тогава руснаците ще го обесят на първия Телеграфен сълб заедно с цялото му свръх корумпирано обкръжение!!! Пфу..., Мерзота и Гнусота!!!
530
4
 
8
 
! Отговори
Василев преди 2 седмици
Най-подлия и в2ърл агресор в света днес продължав2а да проповядва агресията си, причи нените разрушения и убийства в братска Украйна, докато може с незабавно изтегляне на бандитските си орди и прекратяване на всякакви военни действия с Украйна войната да бъде спряна!!!
529
3
 
9
 
! Отговори
Ха, такъф! преди 2 седмици
И това доживяхме, Путин да предлага мир. За 3 години уж щяхме да сме на Ламанша и отвъд, а тя каква стана...
528
11
 
4
 
! Отговори
да преди 2 седмици
човек е путин, стожер на славянството, думи на място, или запазваш половин украйна, или я вземаме цялата! никой не може да уплаши ВЕЛИКА РУСИЯ!
527
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Путин започна да сменя плочата. А какво стана с приказките за "денацификация на Киевския режим"? Същият "режим" управлява и сега. Медведев нали се заканваше, че Украйна щяла да престане да съществува? Платените копейки тук я наричаха "държава 404". Жириновски обещаваше, че до лятото на 2024 нямало да има такава държава.
526
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Джуджето плямпа нещо от бункера, но никой не му обръща внимание...
525
3
 
7
 
! Отговори
Zugzwang преди 2 седмици
Имам чувството, че само аз разбирам Путин, който завалията е в ситуация Цугцванг - или да падне във война срещу НАТО и да загуби всичко или да спре войната, която изгуби и после да сдаде властта заради провала. Той за това сега се стреми и се надява да извлече нещо от цялата ситуация, едва ли не да му оставят 20% на Украйна, за да може да се върне на бял кон и да се бие в гърдите колко много е завладял, що ли си мисля обаче че няма кой да му пусне такъв фъндък.
524
4
 
9
 
! Отговори
Европеец с главно Е! преди 2 седмици
Путин се е на(рал и вече се чуди какво да прави! Никакъв мир, бой по канчето на руските кол)(ози до край. Путин или ще бъде сразен от силите на Алианса или ще бъде убит от своите. При всички положения вече е приключил и е въпрос на време да бъде и физически ликвидиран. Що ти трябваше, ватенче, да се захващаш с толкова голям залък!? Слава УкраИна, браво на вас славянски братя, които в продължение на вече години мачкате рашисткия окупатор!
523
4
 
10
 
! Отговори
НАруснацитеИМсеЖИВЕЕ преди 2 седмици
НЯМАЙТЕ СЪМНЕНИЕ В ТОВА ! А ТИЯ В КРЕМЪЛ ТРЕСКА ГИ ТРЕСЕ ! ЗНАЯТ КАКВО ГИ ЧАКА !
522
4
 
9
 
! Отговори
Тони преди 2 седмици
Русофилите защитават тезата, че Русия е с правото си да напада и превзема части от друга държава с мотива, че там живеели рускоговорящи, ами ако Турция ни нападне и анексира Кърджали ? Нали там повечето са турскоговорящи ?
521
5
 
4
 
! Отговори
в 2022 шефът на ЦРУ преди 2 седмици
СЕ ПОДИГРА С ДВОЙНИЦИТЕ НА ТОГАВА УМРЕЛИЯ ПУТИН ! КАЗА, ЧЕ ИЗГЛЕЖДАТ ПРЕКАЛЕНО ЖИВИ ЗА ИНФОРМАЦИЯТА, С КОЯТО РАЗПОЛАГА !
520
4
 
7
 
! Отговори
Доктор ох боли в г.з преди 2 седмици
Идва грандиозен скандал като Раша загуби от Нато. Ко ше праим после? На колко щата ще се раздели Раша? Кой ще прости провалът?
519
4
 
4
 
! Отговори
Тони преди 2 седмици
До IQ 3.14Ясно ми е че, русофилството е диагноза, но все пак трябва да виждаш фактите.
518
1
 
3
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 2 седмици
Това е холограма.