Шолц към Путин: Няма да отстъпим и сантиметър от територията на НАТО

Дипломацията ще е успешна само от позиция на силата
2 юни 2024 20:09, Стела Стоянова
530
Шолц към Путин: Няма да отстъпим и сантиметър от територията на НАТО
Снимка БГНЕС, архив

Действията на НАТО в последно време за укрепване на източните граници на алианса са насочени към възпиране на Русия, каза днес германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че на Москва трябва да ѝ стане ясно, че пактът ще е готов да се защитава, ако стане необходимо.

В изказване на Източногерманския икономически форум, в който участва също литовската министър-председателка Ингрида Шимоните, Шолц заяви, че Германия играе водеща роля в присъствието на НАТО в балтийските републики по границата с Русия, което води началото си от почти едно десетилетие.

"И тъй като заплахата от Русия ще остане, ние и други съюзници решихме миналата година да разположим допълнителни формирования в балтийските републики, както и да развърнем там цяла бригада на постоянна основа в бъдеще", каза Шолц.

"Този обрат в отбранителната политика е необходим, за да покажем на Русия: готови сме да браним всяка педя от територията на НАТО срещу евентуална атака", подчерта германският канцлер.

Той се аргументира, че дипломацията ще бъде ефективна само от позиция на силата, и добави, че е от ключово значение балтийските републики да могат да разчитат изцяло на съюзниците си от НАТО, които да им се притекат на помощ в случай на руска атака.

"Това е послание към нас самите. Това обаче е и послание към Русия. Защото надеждността на този ангажимент, разбира се, също е част и от сметките, които си прави Русия", каза Шолц.

По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин предупреди държавите от НАТО да не позволяват на Украйна да използва доставените от тях оръжия за удари по територията на Русия, след като няколко западни страни вдигнаха ограничения за използване на оръжия, изпратени на Киев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли в петък тези предупреждения, като каза, че пактът вече ги е чувал много пъти и че самозащитата не е ескалация, посочва Ройтерс./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


530
Още по темата: НАТОШолцпутин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как сте със шизофренията там бе, ДНЕС. Щото утре ще сте по-зле! Определено се влошавате!
55
10
 
7
 
! Отговори
1914 преди 1 месец
Дори и на гнусните подкупни български русофилски минетчии им е ясно, ама какво да правят, свикнали са на руските ласки срещу жълти стотинки
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До СВЪРШИ ТЯ...Въшки има.
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мога да си представя как Шолц е тропнал с краче и всички са му изръкопляскали...
52
8
 
8
 
! Отговори
1914 преди 1 месец
На всеки е ясно, че без употребата на ядрени оръжия, руската *** няма никакъв шанс срещу НАТО. Страх тресе гнусната ***, СЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕКС.
51
3
 
5
 
! Отговори
абе преди 1 месец
абе, шваба, то пък вий каква сила имате - дадохте си леопардите на укрите, те станаха на скрап от бойните хеликоптери алигатор, после се молихте на швейцария да ви даде танкове, тя отказа! пълна *** сте вие!
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бирата - САЩ никога няма да влязат в конфликт тотална война с Русия, но ще използват Украйна и ЕС до последно, да нанасят вреда и да отслабват Русия.
49
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шолц към Путин, а на снимката Путин. Ей, с Путин ставате, с Путин лягате.
48
13
 
4
 
! Отговори
СВЪРШИ ТЯ... преди 1 месец
УКРАЙНА ИМА ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ И МЕРАЦИТЕ НА РУСИЯ ВЕЧЕ СА ОБРЕЧЕНИ.ПУЙЛОООУ, СЕ ЧУДИ КАК СА ИЗЛЕЗЕ С ДОСТОЙНСТВО ОТ ТАЗИ ВОЙНА....ЗАЩОТО УЖ БЕШЕ ВТОРА СИЛА В СВЕТА.
47
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че кой ти е искал тараторията бре Шолци ?
46
1
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 месец
Постулат на Ленгли:" Докато не се убие и последния комунист....."Постулат на Ангелов: Ти не мое да слагаш такъв стереотип поради три неща - Женевска конвенция, КХарта в Хага, задължения на НАТО към цивилно население" Заключение: Ще ядеш знаеш какво по Витман!
45
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не сте желани шолцовци - Сорос да сте окупатори на България правете си съюз със Афроазиятските бежанци и ромите нали мрази те българите и не им давате права. Нато-Сорос вън от България.
44
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАТО няма територии извън централата където се намира.
43
6
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Путин не ви ще територията,иска ви мъртви,ако продължавате така!
42
5
 
8
 
! Отговори
Бирата преди 1 месец
Стане ли нещо заради тази Украйна много се съмнявам,че САЩ ще влязат в тотална война с Русия при положение,че руснаците избият целият им контингент от 3000 души в Прибалтика И с повече жертви са спирали войни и то с държави,които не могат да ги ударят на тяхна земяЧл.5 не чл.5 си е член на хартия Когато имаш Империя за съсед най-добрия член е да не му се репчиш.
41
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не само Германия, целия ЕС със санкциите срещу Русия, отказа от руска енергия, зелената сделка, васалното си положение спрямо САЩ, мигрантската политика, издигането на извращенията в държавна политика се постави в положение, при което единственото спасение е да се добере до ресурсите на Русия. А това може да стане само с победа на полето на боя, видя се че със санкции и хибридни атаки да се свали Путин не става. Затова ЕС трябва да се готви за война.
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Германия беше много силна, и зад нея стояха цяла Фашистка Европа и САЩ. Но планът Барбароса се провали.
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как е? Приеха ли Украйна на части в НАТО? Или и Украйна излъгаха?
38
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Войната в Украйна е загубена, и сега има опасност от разпад за НАТО и домино ефект, който ще бъде не само за Запада, а за целия останал свят, защото целият свят ще разбере, че хегемонът го биха, и хегемонът вече няма никакви възможности.
37
0
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Не Путин, а Горбачов.